Cu Google spre destinatie

Scris de | 23 februarie, 2011
Cu Google spre destinatie

Google oferă navigaţie gratuită pe mobilele Android. Poate concura acest serviciu cu sistemele de navigaţie scumpe?
Google ştie să te conducă spre destinaţia dorită – sau cel puţin ştie să o facă pentru şoferii cu mobil Android ce folosesc navigaţia gratuită Google Maps. Obsedaţii de siguranţa personală vor protesta în gura mare, la fel ca şi producătorii cu renume de pe piaţa sistemelor de navigaţie, ce pretind bani pentru aparatele şi software-urile proprii. Dar cu toate acestea navigaţia Google îşi va găsi cu siguranţă pe termen lung acoliţii ei şi va cuceri o parte importantă a clientelei interesate de navigaţie, chiar dacă încă mobilele Android nu sunt suficient de bine răspândite pe piaţă.

Interfaţă simplă
Serviciul de navigaţie bazat pe Google Maps a fost lansat la începutul anului, dar iniţial numai în SUA. Serviciul este complet disponibil în mai multe ţări europene, printre care sperăm să se numere şi România în curând. Cu ajutorul unui simbol propriu ai acces direct la funcţia de introducere a destinaţiei, putând astfel să activezi navigaţia prin câteva clicuri. Ghidarea pe traseu poate fi realizată şi prin aplicaţia tradiţională Maps selectând un punct pe hartă sau o configuraţie rută – nici că se poate mai simplu de atât. Restul aplicaţiei este realizată la fel de simplu, în manieră Google; astfel opţiunile de setare cunoscute de la celelalte sisteme de navigaţie lipsesc cu desăvârşire în acest caz.
Ceea ce nu înseamnă însă că dotarea ar fi ca şi inexistentă: rutele pot fi prelucrate şi ajustate în diferite moduri, la cerere sistemul poate configura mai multe rute, de asemenea, pe lângă hartă poate fi afişată şi o imagine din satelit ca şi imagine de fundal – chiar şi în modul 3D. Există o listă cu waypoints şi o funcţie de căutare cuprinzătoare. Deşi nu lipseşte nimic din ceea ce este important în navigaţie dacă treci de la un sistem de navigaţie mobil la serviciul Google Maps ai senzaţia de limitare.

Funcţia search
Experienţa Google în operaţiile de căutare a datelor se simte imediat în felul în care este realizată funcţia introducerea destinaţiei, alcătuită dintr-un singur câmp pentru introducerea datelor. Dacă editezi o adresă o găseşti în câteva secunde, dar poţi căuta şi după noţiuni generale precum „restaurante” sau după numele localităţilor. Totul funcţionează atât de precis încât uiţi cu totul de „bătrâna” modalitate de introducere a destinaţiei cu numele străzii şi numărul casei. Nu ai nevoie decât de o conexiune mobilă rapidă la internet, fără de care de altfel nimic nu se poate. De această conexiune la internet profită şi configurarea rutei. Mobilul de test – HTC Legend – ne-a pus la dispoziţie în mai puţin de zece secunde rute. Trebuie însă să ai un tarif favorabil pentru transferul de date – chiar dacă nu sunt transferaţi decât câţiva megabytes chiar şi pentru rutele mai lungi, conexiunea online trebuie să fie permanent activă. Acest lucru reprezintă un handicap în cazul celor care călătoresc în străinătate, căci roamingul este scump, iar aplicaţia este cu adevărat utilă la excursii în afara ţării.

Fluent şi rapid
Ghidarea pe traseu este bine sistematizată datorită afişării fluente a hărţii, dar afişarea răsturnată 3D este la început stranie. Chiar şi imaginile din satelit par a fi răsturnate, dar cu toate acestea afişarea este reuşită. Datorită săgeţilor precise şi rotirii rapide a hărţii ghidarea vizuală pe traseu are numai de câştigat. Lipsesc însă asistentul pentru viteză şi track-assistant (încă). Funcţia instrucţiuni vocale se obţine printr-un program adăugat ulterior, care din păcate citeşte toate informaţiile de pe panourile rutiere, ceea ce este destul de deranjant. Iar dacă la toate acestea adăugăm sunetul înfundat al difuzorului integrat în HTC Legend putem concluziona că ghidarea acustică pe traseu este departe de perfecţiune. În oraş rutele nu sunt întotdeauna optim alese. Bine: la primirea unui apel navigaţia rulează în continuare în fundal.

Bun pentru uz ocazional
Google Maps Navigation convinge prin operare simplă şi aspect reuşit, dar duce lipsa unor funcţii, iar în anumite locuri are cu siguranţă nevoie de optimizare. Încă nu poate înlocui un sistem de navigaţie de calitate – dar nu toată lumea are nevoie de aşa ceva.

Etichete: , , , ,