Care este viitorul computerului?

Scris de | 26 februarie, 2011
Care este viitorul computerului?

Şi datorită iPad-ului s-a impus o nouă clasă de aparate, ce face legătura între smartphone-uri şi netbook-uri şi care permite accesarea comodă şi mobilă a internetului şi a conţinuturilor multimedia.

Documentarul despre Malta a fost seducător! Malta ar putea fi o interesantă destinaţie de călătorie, dar oare cât costă zborul până acolo sau hotelurile din Malta? Fuga la internet! Căutarea pe net folosind un smartphone e puţin plăcută, iar până să găseşti notebookul şi să-l porneşti mai trece ceva timp… Cine nu şi-a petrecut încă serile în braţe cu un aparat electronic navigând pe net? Însă de obicei aparatul folosit este fie prea mic, fie prea mare pentru o asemenea sarcină.

Chestiunea formatului
De aceea, un aparat cu un ecran mai mare decât formatul smartphone şi care să nu ocupe mai mult spaţiu decât o revistă, ar fi mai mult decât binevenit. Sistemul de operare ar putea fi derivat de la un smartphone, iar astfel un aparat de acest gen ar putea oferi un traseu simplu şi neted pentru accesarea internetului şi a conţinuturilor multimedia. Cunoscătorii ştiu că aşa ceva există de mai mult timp. În anul 2001, connect publica un test al aşa-numitelor webpad-uri, computere cu touchscreen de 8 inchi şi sistem de operare Windows, din care mai târziu s-a dezvoltat sistemul de operare pentru mobile de la Microsoft. Dar într-o anumită privinţă webpad-urile au apărut prea devreme. Astfel, browserul acestor aparate nu putea reda multe dintre cuceririle internetului modern nici vorbă de videostream, iar documentele PDF au creat pentru unele modele probleme insolvabile, la testul din 2001. În plus, aparatele cu memorie de maxim 32 MB costau între 1.300 şi peste 2.000 de euro – iar asta pentru modele cu ecrane de 8 inchi.

Un nou început
În nouă ani s-au realizat multe în domeniul IT şi telecomunicaţii, şi de aceea smartphone-urile de azi pot reda video, dar şi majoritatea standardelor web. În plus, preţurile au scăzut, deşi tehnica încorporată permite randamente mult mai bune, ajungând la jumătate sau chiar un sfert din preţurile anului 2001. Adică exact ceea ce trebuie pentru a intra în producţia de masă.

iPad ca şi pionier
Cel mai important reprezentant al noii specii de aparate este fără îndoială iPad. Nici nu-i de mirare, căci Apple a mai demonstrat şi în cazul altor aparate că „simte” care este momentul propice pentru introducerea acestora pe piaţă. Iar acum este într-adevăr timpul pentru un aparat ca şi iPad-ul. Formatul ecranului oferă un compromis reuşit între manevrabilitatea aparatului şi dimensiunea şi rezoluţia necesare pentru un aparat ce navighează pe internet. Procesorul este atât de rapid, încât sunt excluse erorile în operare din cauza reacţiilor întârziate ale aparatului. De asemenea, touchscreenul capacitiv reacţionează cu precizie, în aşa fel încât împreună cu puterea mare a procesorului imaginile sunt reproduse în timp real.
De aceea utilizatorilor nu le scapă niciun link – bravo Apple! În plus, pentru că este vorba despre Apple, părţile componente nu sunt aşa de ieftine ca şi la alţi producători – iar utilizatorii sunt gata să accepte preţuri mai piperate. Platforma de operare pentru iPad funcţionează intuitiv, totul se învaţă rapid.
Toate cele amintite sunt contra-argumentele pentru preţul „obraznic” de 500 de euro (în varianta cu memorie de 16 GB fără modem pentru telefonia mobilă). Cei care cumpără iPad-ul trebuie să ştie că Apple este un apărător vehement al mediului înconjurător în ceea ce priveşte touchscreenul pentru computere. De aceea, aplicaţiile pot fi cumpărate numai în App Store, căci aici Apple îşi rezervă dreptul de a exclude aplicaţiile dacă nu respectă propriile sale principii. Iar aici ne referim la des-amintitul Flash, oferte media cu femei semidezbrăcate sau caricaturi politice, dar şi la interdicţia de a folosi software de la alţi provideri pentru dezvoltarea aplicaţiilor pentru iPhone. Această „izolare” impusă faţă de alţi provideri prezenţi
Archos 7
Archos, un producător cunoscut pentru playerele sale MP3 şi multimedia la dimensiuni reduse, scoate pe piaţă un aparat tip tablet la preţ mic.
Playerele MP3 şi videoplayerele portabile sunt de mult timp specialitatea companiei franceze Archos. Mai târziu firma a început să echipeze aparate cu browser web, iar apoi a apărut seria internet-tablet cu Linux drept sistem de operare. Archos 7 Home Tablet foloseşte însă plaftorma Android, dar în variantă redusă – adică fără funcţiile de telefonie mobilă, inclusiv emiţătorul pentru telefonia mobilă. Deoarece Home Tablet nu posedă nici accelerometru, nici funcţia multitouch, Archos a ales pentru aparatul său versiunea mai veche 1.5 a sistemului de operare. Iar deoarece Home Tablet nu este un mobil, în loc de Android Market, este folosită platforma Archos pentru software-download, care exclude toate aplicaţiile ce nu sunt compatibile.
La testare Home Tablet ne-a atras atenţia prin designul carcasei. La o greutate de numai 390 g aparatul este foarte stabil şi are suprafeţele bine finisate, ce stau bine în mână, în special datorită zonelor de prindere din partea laterală. Ecranul oferă rezoluţia de 800 x 480 pixeli, la o diagonală generoasă de 7 inchi. La asemenea dimensiuni elementele de operare sunt uşor de manevrat, ceea ce asigură precizia în operare. Mai puţin plăcute sunt reacţiile întârziate şi neuniforme în cazul modificării locului unei imagini, precum şi touchscreenul rezistiv, mai puţin sensibil în special în apropierea cadrului. În această zonă utilizatorii trebuie să aibă putere de concentrare şi să se folosească de un touch-pen pentru a efectua comenzi cât mai precise.
În afară de cele menţionate şi de lipsa suportului Flash, afişarea conţinuturilor web este reuşită. De asemenea, reuşit este şi contul de email. În plus, aparatul are o autonomie bună: zece ore de utilizare neîntreruptă în testul connect. În modul de funcţionare ca şi video player aparatul a redat majoritatea formatelor standard, fără conversie iniţială – un capitol la care se „simte” experienţa adunată de Archos la playerele multimedia. Aparatul cu 8 GB costă 200 de euro şi are slot MicroSDHC şi WLAN (b/g). Un preţ suficient de corect dacă ne gândim la ceea ce oferă aparatul – o investiţie bună până la apariţia unui web-tablet perfect şi ieftin.
pe piaţă a făcut Comisia Americană pentru Comerţ să investigheze compania Apple.

Vine Android
Totodată aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui iPhone, Apple are de-a face cu concurenţă şi în cazul iPad-ului. Android, iniţiat de Google şi continuat de Open Handset Alliance, este un sistem de operare pentru smartphone-uri, ce a fost preluat într-o viteză ameţitoare de mulţi producători de mobile; totodată sistemul câştigă tot mai multă popularitate şi în rândul clientelei obişnuite. În timp ce sistemul de operare de la Apple este o „fortăreaţă” închisă, Android este mai mult decât deschis spre colaborare. Însă nu trebuie trecut cu vederea faptul că influenţa câştigată de Google asupra lumii PC-ului prin motorul său de căutare poate fi transferată şi asupra telefoniei mobile. Cel puţin Google se străduieşte să implementeze acest proces cu decenţă. În plus, Android este intuitiv în operare, flexibil, are randament bun şi oferă, cel puţin pentru smartphone-uri, un shop pentru software – Android Market – care include o mare bogăţie de aplicaţii interesante şi inteligente.
Datorită tuturor celor amintite mai sus, dar şi flexibilităţii în relaţie cu rezoluţia şi dimensiunile unui display, sistemul de operare Google oferă premisele necesare pentru a se impune şi în domeniul altor aparate mobile, nu numai la smartphone-uri. În plus, Android este puţin exigent vizavi de puterea procesorului, motiv pentru care reuşeşte să „deschidă” uşă după uşă în cazul modelelor din clasa de 5 până la 10 inchi, cu autonomie foarte bună. Mulţi dintre producătorii cu renume sunt de părere că există potenţialul deschiderii unei noi pieţe. Până acum introducerea primelor tablet-uri sau smartbook-uri Android s-a făcut cu prudenţă. Astfel, HP Compaq Airline 100 a fost oferit prima dată pentru Spania, iar Dell Streak în Marea Britanie. Dar, dacă oferta va creşte, situaţia se poate schimba rapid.
Va fi interesant de urmărit felul în care Android, optimizat până acum în funcţie de necesităţile unui smartphone, se va dezvolta pentru a face faţă cerinţelor unui smartbook sau tablet. Căci, aşa cum o arată testele, este mare nevoie de o asemenea optimizare. Astfel, navigarea pe paginile complexe de internet este încă defectuoasă; în plus, nicio modificare de setare nu este de ajutor în acest sens. Dar dacă urmăreşti evoluţia rapidă a sistemului de operare Android şi felul în care acesta s-a ajustat cerinţelor utilizatorilor, de pildă în ceea ce priveşte accesul Exchange sau opţiunile tehnice (senzor de acceleraţie, multitouch) nu poţi să nu te gândeşti că această evoluţie va avea loc şi în cazul smartbook-urilor. Iar dacă componentele esenţiale, precum touchscreen capacitiv de calitate, vor deveni mai ieftine atunci nimic nu va mai sta în calea succesului. În plus, există o serie întreagă de producători cu renume ce scot pe piaţă produse noi şi descoperă acest teren „virgin” al sistemului Android.

Producătorii sunt pregătiţi
Modele precum webpad-ul Archos sau smartbook-ul de la HP indică tendinţa actuală de pe piaţă. Archos 7 Home Tablet este mic, ieftin şi cu autonomie suficient de bună pentru a servi drept sursă permanentă de informaţii într-un apartament. Iar HP Airline oferă o autonomie excelentă pentru un aparat cu acest format, dar şi o dotare cu interfeţe ce acoperă toate nevoile unui utilizator. Un aparat ideal în călătorii pentru toţi cei care nu ţin neapărat să fie 100% compatibili cu aplicaţiile Microsoft. Modelul este perfect şi la birou, în special pentru că ocupă foarte puţin spaţiu. Cu ceva „şlefuire” în plus şi webpad-urile sau smartbook-urile vor găsi cu siguranţă drumul spre succes.
HP Airlife 100
HP Compaq Airlife, un model de graniţă între smartphone-uri şi notebook-uri, oferă autonomie extinsă şi greutate mică.
HP Compaq Airlife 100 nu a apărut încă decât în unele ţări din Europa, precum Spania. Aparatul, cu o greutate de 1 kg, foloseşte drept sistem de operare Android 1.6. Nici acest model nu dispune de capacitate multitouch sau posibilitatea de a modifica orientarea displayului – deşi ultima caracteristică amintită nici nu ar avea sens în cazul acestui model, căci există tastatură pentru introducerea textelor. Mai ales că tastatura are nivelul de calitate obişnuit la HP, la fel ca şi carcasa mică, în comparaţie cu ceea ce întâlnim la netbook-uri standard. Am descoperit mici probleme cu tastele funcţionale Android, aflate lângă mousepad, prin care pot se poate da clic pe funcţia dorită (stânga) şi activa meniul context (dreapta). Confirmarea comenzilor se face prin apăsarea pe pad. Abandonarea tipului de operare folosit în mod normal pentru notebook-uri ar fi fost o idee binevenită, dacă HP ar fi implementat şi mai atent această schimbare. Dar Airlife este cu siguranţă un aparat interesant de luat în călătorii. La testul de autonomie Airlife a rezistat zece ore – o valoare foarte bună. Un rol în acest sens este jucat şi de către procesorul rapid Snapdragon. Autonomia obţinută este cu atât mai surprinzătoare, cu cât touchscreenul de 10,1 inchi şi 1024 x 600 pixeli poate concura cu majoritatea modelelor folosite la netbookuri cu Windows.
Calitatea ecranului îşi face simţită prezenţa în special la navigarea pe internet, chiar dacă nici modelul HP nu dispune de opţiunea pentru scroll vertical. Cei care folosesc aparatul pentru aplicaţii mobile nu trebuie să-şi facă griji în privinţa reţelelor WLAN libere, căci aparatul are integrat un modul HSPA, dar şi Bluetooth. Există chiar şi un modul GPS pentru acest smartbook cu disk Flash 16 GB şi slot pentru carduri SD. Lipsa suportului pentru conexiunea Exchange-server în cazul versiunii Android 1.6 este compensată prin programul Dataviz RoadSync (mail/calendar); de asemenea, este instalată o versiune simplă QuickOffice. Nu lipsesc nici aplicaţiile PIM (calendar, contacte, notiţe), tipice pentru smartphone-uri; lipseşte însă aşa cum era normal interfaţa telefonie.
Drept urmare, smartbook-ul oferă mai multe posibilităţi de utilizare decât un netbook standard.
Aparatul este unul destul de reușit, cu multe funcții interesante.
Mulţi producători lucrează la ora actuală la webpad-uri cu sistem de operare Android.
Nu numai celebrul WePad, redenumit We Tab şi anunţat pentru luna septembrie, încearcă să profite de noul trend.

Dell Streak
Modelul Streak de la Dell, cu display de 5 inchi, este disponibil deja și în România. În ceea ce priveşte displayul aparatul este mai apropiat de un telefon mobil decât de un smartbook. Modelul, bazat pe rapidul procesor Qualcomm Snapdragon, funcţionează cu Android 2.2, Flash 10.1 şi Android Market. Drept standarde de emisie aparatul dispune de HSPA, WLAN, Bluetooth şi are chiar şi un receptor GPS. Iar dacă ai avut deja experienţe neplăcute cu touchscreenuri rezistive, cu reacţii întârziate, trebuie să ştii că Dell foloseşte în acest caz display capacitiv, ce recunoaşte chiar şi gesturile multi-touch începând cu Android 2.0.

Huawei Smakit S7
Webpadul Huawei este mai mare, având un display de 7 inchi şi o rezoluţie de 800 x 480 pixeli. La 500 de g, este ceva mai greu decât Archos 7 Home Tablet, dar oferă procesor Snapdragon şi Android 2.1. Touchscreenul este rezistiv, ceea ce înseamnă că nu suportă multitouch, dar aparatul are integrat un senzor de acceleraţie pentru identificare stării. Poziţia actuală este calculată prin GPS. Huawei suportă toate standardele de emisie uzuale, şi are chiar şi o interfaţă telefonie. Versiunea actuală dispune de engleză şi germană ca şi limbi pentru suprafaţa de operare. Aparatul va intra pe piaţă a în doua jumătate a anului şi va costa 400 de euro.

Lenovo Ideapad U1
Un proiect prezentat de Lenovo la începutul acestui an – Lenovo Ideapad U1. U1 arată ca un notebook, dar displayul poate fi scos din carcasa sa. În acest fel, fără tastatură, U1 funcţionează ca şi un computer cu touchscreen. Ceea ce este interesant la această idee este faptul că, în funcţie de felul în care este folosit U1, ca şi aparat cu tastatură sau aparat touchscreen, se apelează la tehnică diferită. Numitorul comun este displayul de 11,6 inchi. Ca şi aparat cu tastatură se bazează pe Windows 7 şi, aşa după cum se spune, se pare că dispune de tehnica puţin consumatoare de energie, tipică pentru subnotebook-uri. Modul tablet se bazează pe tehnica Linux, iniţial modificată de către Lenovo. Dar conform declaraţiilor Lenovo, se va trece la „un sistem deschis, dar care nu se limitează la Android”. De aceea planul iniţial de lansare la începutul lui iunie a fost amânat. Webpadul funcţionează cu un procesor ARM, dar probabil că nu există în plan accesarea comună a memoriei interne. Va fi interesant de urmărit dacă Lenovo va găsi o soluţie pentru schimbul de date între cele două unităţi separate ale aparatului. Faptul că cele două jumătăţi ale aparatului nu trebuie să-şi împartă între ele niciun fel de componentă se răsfrânge asupra preţului. Conform datelor Lenovo computerul mobil 2 în 1 va costa 999 de dolari. Dar aceste informaţii nu sunt definitive, deoarece procesul de dezvoltare al modelului nu este încă încheiat.

Etichete: , , , , , ,