Xiaomi cochetează cu ideea de lentile interschimbabile pe telefoane, așa cum vedem pe camerele foto profesionale de mai mulți ani, încă de când a semnat parteneriatul cu Leica pentru dezvoltarea sistemelor de captură de pe telefoanele sale high-end. Anul acesta la Mobile World Congress, compania pare că a adus acest concept, numit Xiaomi Modular, mai aproape de realitate cu un prototip funcțional care adaugă o cameră „reală” pe spatele telefonului.
Xiaomi Modular atașează o cameră semi-profesională Leica pe spate
Telefonul Xiaomi Modular prezentat la MWC este un smartphone bazat pe design-ul intern și extern al lui Xiaomi 15. Nu vorbim despre varianta Ultra ci despre modelul „de bază”, care integrează deja un sistem de camere complet. Acestuia i s-a adăugat pe spate un nou sistem de conectivitate pentru accesorii, numit Laserlink, care este similar în design și funcționalitate cu MagSafe de la Apple, dar include și doi pini fizici, care pot extinde funcționalitatea.





Un modul de cameră, echipat cu un senzor Micro Four-Thirds și o lentilă Leica cu distanță focală de 35mm f/1.4 au fost combinate pentru a crea accesoriul „cameră”, care poate fi atașat pe spatele telefonului. Acesta se lipește cu magneți puternic de telefon și se conectează prin acei pini la nivel hardware cu telefonul, așa cum se întâmplă și cu camerele interne. Asta asigură că telefonul va putea folosi această cameră ca și cum ar fi una integrată, cu toate avantajele hardware și software.
Asta înseamnă că poți fotografia direct din aplicația de cameră cu lentila și senzorul externi, poți beneficia de aceleași avantaje de procesare foto și toate funcțiile de fotografiere „computațională”, cu efecte de blur, procesare AI și filmare. Calitatea se apropie astfel de cea a unei camere foto profesionale cu senzor MFT (de două ori mai mare decât cel de 1″ de pe Xiaomi 15 Ultra), precum cele de la OM System sau Panasonic, dar totul rămâne integrat și stocat direct pe telefon, fără să fie nevoie să cari încă un dispozitiv cu tine.
Avantajul este captură la calitate mai înaltă, dar sunt și dezavantaje
Modulul de cameră externă nu are baterie proprie, deci alimentarea se face direct de la smartphone, ceea ce poate fi un dezavantaj, întrucât aceste componente consumă mai multă energie decât camerele standard de telefon. Apoi, pentru a face loc modulului de conectivitate Laserlink, bateria lui Xiaomi 15 a fost redusă în dimensiuni.




Desigur, vorbim despre un simplu prototip. Pentru o versiune finală Xiaomi ar putea adăuga o baterie de generație nouă, care să ofere o capacitate înaltă fără să crească dimensiunile telefonului. De asemenea, sistemul Laserlink ar putea fi miniaturizat, în timp ce modulul extern de cameră ar putea, la rândul său, să vină cu propria baterie integrată.
Am mai văzut astfel de produse în trecut. Olymus și Sony au mai lansat camere de forma unui obiectiv care se conectau la smartphone, însă acelea comunicau cu telefonul prin Wi-Fi sau Bluetooth, iar experiența nu era una de calitate. De asemenea, toată procesarea avea loc pe dispoizitvul extern, acelea fiind practic camere fără butoane și display.
Xiaomi spune că momentan nu are planuri să aducă această tehnologie pe piață, însă își dorește să primească feedback de la comunitatea de fani pentru a îmbunătăți această idee și pentru a o transforma în timp într-un produs finit.
YouTuber-ul MrWhosetheboss a fost primul care a primit un astfel de dispozitiv la test, iar prezentarea include atât demonstrații ale tehnologiei, cât și multe imagini cu telefonul și obiectivul extern.