Xiaomi 15 Ultra review: are cameră de top, dar este flasghip-ul momentului?

Xiaomi 15 Ultra review: are cameră de top, dar este flasghip-ul momentului?

Scris de | 2 martie, 2025

Xiaomi 15 Ultra, unul dintre cele mai așteptate telefoane din 2025, tocmai a fost lansat oficial, dar noi, la connect, l-am pus la treabă deja de vreo săptămână. Așa cum era de așteptat, vine cu specificații de top, design premium și un sistem de camere realizat în colaborare cu Leica, ceea ce îl pune în cursa pentru cel mai bun „camera phone”.

Xiaomi 15 Ultra vine cu o cameră imensă pe spate, cu design în ton cu generația precedentă

Xiaomi 15 Ultra este ușor de recunoscut imediat, întrucât păstrează liniile de design ale predecesorilor săi. Nu s-a nimerit să primesc la test versiunea Silver Chrome, care seamănă cu o cameră foto, dar nu pot spune că modelul cu sticlă mată pe spate îmi displace. Modulul camerei este masiv, inspirat de obiectivul unei camere și are un inel roșu de jur împrejur. Arată bine, dar contribuie la greutatea ridicată a dispozitivului. Măcar ai unde să îți odihnești degetele în utilizare.

Aluminiul de pe margini conturează un dispozitiv bine construit. Telefonul are certificare IP68, ceea ce înseamnă că poate rezista la praf și la scufundări în apă, ceva ce luăm „for granted” de obicei pe telefoane așa scumpe, dar pe care îl remarcăm poate doar în caz de “inundație”.

15 Ultra este rezistent chiar și la căzături, spune Xiaomi, datorită sticlei Shield Glass 2.0. La acest capitol nu aș vrea să dau verdictul după doar câteva zile de utilizare. Telefonul nu s-a zgâriat în perioada testelor deși nu pot să zic că sunt cel mai prudent om din lume. O să îi dau un thumbs up pentru asta, dar nu suntem aici să facem testul cu buldozerul ca să aflăm cât e de rezistent… poate cu altă ocazie.

Dacă vrei protecție extra, află că există chiar și o husă în pachet, care ar trebui să protejeze telefonul în plus de zgârieturi și căzături mai ușoare, dar din păcate, nu pot să spun că este una prea calitativă sau foarte sexy.  Este doar o husă din transparent, lucioasă și alunecoasă. În fine, dacă tot am atins acest subiect, este bine de știut că în pachet se mai găsește doar un cablu de încărcare. Xiaomi se aliniază astfel la trendul “fără încărcător în cutie”. Nimic de zis, atât s-a putut.

Ecranul AMOLED de 6,73 inci cu rezoluție QHD, refresh rate variabil între 1-120 Hz și luminozitate de până la 3.200 niți este este din categoria de top, așa că nu prea am de ce să mă plâng. Este comparabil cu ceea ce vedem pe telefoanele de top. Per total, avem parte de un telefon arătos, diferit de bucățile dreptunghiulare sau mai rotunjite pe care le vedem în fiecare an de la alți competitori.

Modulul de cameră este cel care atrage imediat atenția prin dimensiunea sa și poate că înainte să trecem la echipare și peformanță, nu ar fi rău să discutăm mai întâi despre cameră. Tot este ea unul dintre elementele principale atunci când îți cumperi un telefon la banii aștia. Câți bani? Mulți! Dar vă spun mai târziu despre asta, la concluzii.

Cu o cameră așa mare, era greu de crezut că performanța nu este la nivel înalt

Așadar, camera. Primul lucru atunci când a ajuns la test noul Xiaomi 15 Ultra a fost să număr lentilele de pe spate. Una, două, trei, patru! Patru lentile. Trei dintre camere oferă rezoluție înaltă, de 50 megapixeli. Prima este camera principală cu senzor de 1 inch și stabilizare optică.

Acesta și-a pierdut diafragma variabilă de anul trecut, dar are o deschidere foarte respectabilă de f/1.63, pentru a captura mai multă lumină. Avem apoi o camera cu zoom 3x, cu obiectiv stabilizat f/1.8 și o cameră ultrawide, care are un unghi de vizualizare puțin mai mic decât 14 Ultra. Surpriza acestui sistem de cameră este obiectivul periscopic cu zoom 4.3x, cu senzorul de 200 de megapixeli cu diafragmă f/2.6. Nu este chiar același senzor de pe camera principală S25 Ultra, dar este înrudit, fiind produs tot de Samsung.

Pentru că avem o ofertă atât de variată de senzori, am sesizat din start că apar diferența la temperatura de culoare între camera cu zoom și cea principală. De asemenea, camera ultrawide, pentru că este ceva mai wide decât altele din piață, deformează mai mult marginile. De asemenea, chiar și cu hardware de top, aceasta rămâne cea mai slabă dintre cele de pe Xiaomi 15 Ultra.

În general fotografiile realizate cu Xiaomi 15 Ultra sunt foarte bune, cu un nivel de detalii grozav, un dynamic range bun și o paleta de culori apropiată de realitate. Zoom-ul din treaptă în treaptă urcă până la 120X, iar până pe la 10X avem parte de fotografii cu un nivel de detalii consistent, imagini care pot fi folosite fără nicio problemă pe orice mediu. Se schimbă lucrurile când avansăm în zoom, dar e ceva ce am sesizat la toate telefoanele, nu ceva punctual la Xiaomi.

Atunci când vorbim despre portrete, Xiaomi se descurcă onorabil, în ton cu flagship-urile de top ale momentului. Decupează bine conturul, fața sau părul și oferă în plus și modul Leica Portret, care aplică o procesare mai specială peste imaginea originală. Desigur, decupajul nu este întotdeauna perfect, dar se descurcă bine mai des decât dă erori.

Leica își pune încă o dată amprenta peste imagini cu profiluri de culoare specifice. Poți alege să le activezi sau să nu le folosești deloc. Mă număr printre cei din urmă, pentru că nu sunt în mod deosebit fan al capturării de fotografii cu filtre. Prefer să le procesez manual în Snapseed sau aplicații similare. Dar m-am jucat de amorul artei să văd ce iese, iar modul Leica Vibrant chiar reușește să scoată culorile mai vibrante. Cu toate acestea, modul implicit Leica Authentic a fost cel la care am apelat mai des.

Pentru selfie-uri, Xiaomi 15 Ultra vine cu o cameră frontală de 32 MP și toate avantajele modului mod portret de pe camerele de pe spate. Îmi plac selfie-urile cu acest telefon, mi se par reușite, în special pe timp de zi. Atunci când lumina dispare, se vede că se chinuie să păstreze cât mai multe detalii, iar unele pot ieși puțin mișcate. Totuși, rezultatele nu sunt rele. Pe ecran sunt câteva mostre din mai multe condiții de iluminare, inclusiv unele cu portret.

Pare că nu mai terminăm cu camera, dar sunt multe lucruri de spus atunci când ai 4 senzori doar pe spate și un meniu stufos plin de opțiuni. Totuși, am observat că au și dispărut unele lucruri, nu doar s-au adăugat. De exemplu, modul nocturn nu mai apare nicăieri în meniul de cameră. Acesta se activează automat atunci când telefonul consideră că ar avea nevoie, printr-o pictogramă în colțul interfețe, similar cu ce vedem pe iPhone. Și cum nu am prea avut cadre trase în beznă totală, nu pot să zic că a apărut pictograma prea des. Dar dacă vorbim de imaginile trase în lumina scăzută, nici wow, dar nici bau. Decente spre foarte bune, detalii multe, fără halo-uri în jurul surselor de lumină.

Pe video, avem de a face cu capabilități impresionante. Avem suport pentru înregistrare 8K la 30 FPS și 4K la 120 FPS pentru slow-motion. Toate camerele suportă Dolby Vision la 4K 60FPS, chiar și în format Log, fiind un adevărat studio video de buzunar. M-am jucat puțin pe video, rezultatele sunt decente, stabilizarea, în special pe timp de zi este foarte bună, peste ceea ce am văzut recent pe alte telefoane cu senzor de 1”. Noaptea, pe modul auto, rezultatele nu sunt grozave, dar nici nu am avut dispoziția necesară să testez mai mult, fiind temperaturi cu minus în ultima săptămână afară. Cu siguranță vom mai testa Xiaomi 15 Ultra și după review în alte materiale.

Un lucru important de menționat este că n-am mai avut parte de problemele de aburire cu lentila pe care le-am sesizat anul trecut la recenzia lui Xiaomi 14.

Xiaomi 15 Ultra este primul flagship din 2025 care nu se supraîncălzește

Să ne întoarcem totuși la partea de „telefon”. Xiaomi 15 Ultra este echipat Snapdragon 8 Elite, are o configurație cu 12 sau 16 GB de memorie RAM și poate ajunge la 1 TB stocare. Așa cum era de așteptat, telefonul oferă o experiență ultra-fluidă.

În testele de benchmark, Xiaomi 15 Ultra obține scoruri impresionante, clasându-se în topul telefoanelor Android. Jocurile de ultimă generație rulează fără probleme, fără lag sau scăderi de performanță, iar răcirea avansată Xiaomi 3D Dual-Channel IceLoop System menține temperaturile scăzute chiar și în sesiuni intense de gaming.

Xiaomi a blocat încă o dată 3DMark așa că a fost nevoie să ne chinuim puțin cu rularea acestor teste. Dar nu ne-am lăsat și am reușit. De altfel nu prea înțeleg de ce au fost blocate testele 3DMark pentru că acestea au arătat că este mai bun decât Samsung Galaxy S25 Ultra în testele de stres, cu peste 70% stabilitate, valori excelente, pe care le-am mai văzut doar pe telefoane de gaming. Alte scoruri au ieșit la nivelul altor modele de anul acesta precum OnePlus 13 sau Honor Magic7 Pro în teste precum AnTuTu sau Geekbench. Stă bine aici pe toate planurile.

Bateria de 5410 mAh, oferă o autonomie suficientă pentru o zi întreagă de utilizare intensă, dar nu te aștepta să atingi a doua zi plină, mai ales dacă faci multe fotografii și filmări. Încărcarea rapidă este de 90W pe fir, iar pentru 80W pe wireless ai nevoie de un încărcător proprietar Xiaomi.  Vestea bună este că încărcarea se face complet în aproximativ 30 de minute, indiferent de modul ales. Thumbs up pentru asta.

Interfața HyperOS, din ce în ce mai bună

Xiaomi 15 Ultra rulează pe noul HyperOS 2, interfața pentru Android 15 a companiei. Aceasta vine cu îmbunătățiri de performanță, AI și interconectivitate în ecosistemul Xiaomi. Telefonul dispune de AI ca toate modelele actuale din piață, cu Xiaomi HyperAI responsabil de scris, speech recognition sau AI Semantic Search și găsim o multitudine de optimizări pentru grafică, rețele și securitate. Există, desigur și Circle to Search, dar și Gemini, așa cum ne-am obișnuit deja pe telefoanele noi cu Android.

Experiența Xiaomi pe partea software s-a îmbunătățit masiv în ultimii ani, iar asta am remarcat odată cu integrarea HyperOS de anul trecut și se confirmă din nou acum cu versiunea 2.0. Telefonul rulează mai fin, animațiile sunt mai fluide, iar senzorul de amprentă integrat în ecran funcționează la o atingere rapidă excelent.

Concluzia connect

După o săptămână cu Xiaomi 15 Ultra, am ajuns la concluzia că se numără printre cele mai bune telefoane ale anului, dar nu cred că acest lucru este surprinzător această declarație. Este un telefon de top cu design premium, display foarte bun, performanțe de flagship, alături de probabil cel mai bine dotat sistem de camere din piață. Desigur, nu este un telefon perfect. Este mare, destul de greu, și are un modul masiv de camere, caracteristici care pot fi deranjante pentru unii utilizatori. Desigur, și prețul poate fi un inconvenient. La 7.500 lei sau 1.500 de euro, acesta se regăsește în aceeași zonă de preț cu iPhone 16 Pro Max și Galaxy S25 Ultra. Nu e de ajuns să îți dorești un 15 Ultra, trebuie să ți-l și permiți. Totuși, dacă vrei cea mai bună experiență Xiaomi de până acum, acest model nu te va dezamăgi și cu siguranță îl vom supune față în față cu alte flagship-uri de top într-un comparativ în stilul connect.

Plusuri

  • Unul dintre cele mai performante telefoane din piață
  • Cameră de top, cu cel mai bine dotat hardware
  • Răcire performantă pentru gama high-end
  • Autonomie bună

Minusuri

  • Nu mai vine cu încărcător în pachet
  • Camerele ar putea beneficia de pe urma unor update-uri
  • Oferă mai puține actualizări de sistem decât concurența

Etichete: , , ,