OnePlus 13 are onoarea să fie primul telefon pe care îl testăm aici pe connect în 2025, un telefon mult așteptat de către fanii acestui sub-brand de la Oppo. Vestea bună este că noul model are multe în comun cu „frații” săi din familia BBK Electronics, care au făcut impresie bună recent, aici pe site și pe canalul nostru de YouTube, dar nu reușește să îi egaleze pe toți la toate capitolele. Hai să aflăm împreună dacă OnePlus a livrat un număr 13 cu noroc, sau cu ghinion la început de 2025.
An nou, design nou pentru OnePlus 13
Pot spune de la început că mă bucur de faptul că OnePlus 13 renunță la design-ul ultimelor câteva generații, care prelungeau modulul imens de cameră spre laterala metalică. Noul design are o insulă de camere mai elegantă, mai mică și destul de puțin ieșită în relief în comparație cu ultimele flagship-uri testate. Îmi stă puțin pe creier faptul că design-ul capacului de pe spate nu este unul simetric, modulul de cameră fiind cumva spre stânga.
OnePlus păstrează o construcție premium pentru noul său flagship, folosind aluminiu pentru marginile sale plate, și sticlă ușor curbată la margini peste ecran și capacul de pe spate. Această versiune albă, Arctic Dawn, se laudă cu un tratament special peste sticla mată, care respinge aproape complet amprentele. Mai există o versiune albastră cu piele sintetică din microfibră și un model pe negru mat care imită o textură de lemn. Îmi plac aceste variante de culoare și cred că vor avea succes în piață.
Îmi place și faptul că ecranul lui OnePlus 13 este acum complet plat, dar și că este folosit un panel de top, similar cu cele pe care le-am întâlnit recent pe vivo, Oppo și Realme. Avem de a face cu un panel QHD la 120 Hz, cu luminozitate mare de 1.600 nits în utilizare normală și până la 4.500 nits în HDR. Vine configurat pe un profil de culoare natural, iar totul arată excelent redat pe suprafața lui. Este greu să mai găsești acum ecrane slabe pe modele mid-range, darămite pe flagship-uri. Singurul lucru care nu mi-a plăcut este că OnePlus configurează acest model pe Full HD din fabrică și te lasă pe tine să descoperi asta în setări.
Fanii OnePlus vor fi dezamăgiți să afle că acest model nu mai vine cu un încărcător de priză în pachet, ci doar cu un cablu roșu cu mufă USB-A la un capăt și cu o folie aplicată din fabrică peste ecran. Eu am primit însă la test telefonul cu o gamă completă de accesorii, precum o husă de protecție rezistentă, compatibilă și cu accesorii magnetice, un încărcător wireless AirVOOC de 50W magnetic și cu un ceas OnePlus Watch R2. Cei care cumpără telefonul la precomandă vor putea primi ceasul pe gratis, dar husa și încărcătorul wireless se vând separat.
Snapdragon 8 Elite se „încordează” din nou și pune OnePlus 13 pe primul loc în clasament
Așa cum era de așteptat, OnePlus 13 vine cu o configurație hardware de top. Avem deja celebrul Snapdragon 8 Elite la bază, alături de 12, 16 sau 24 GB memorie RAM, în funcție de varianta aleasă. Modelul de test a fost în configurație 16+512 GB, modelul de medie, foarte bine balansat pentru nevoile moderne de performanță înaltă de procesare, spațiu de stocare și memorie RAM necesară pentru funcții AI.
În testele de performanță, OnePlus 13 s-a comportat chiar puțin peste așteptări, și se vede că optimizarea a fost mai degrabă către performanța GPU din partea producătorului, întrucât în toate testele 3D Mark a ieșit pe locul întâi, chiar și peste ROG Phone 9 Pro. Chiar și în testele de stres, a reușit să mențină cam 65% din performanță în toate testele, un rezultat bun, în comparație cu majoritatea flagship-urilor recente. Acolo ROG Phone încă îl întrece. În testele de CPU, precum GeekBench, avem rezultate în limitele așteptărilor, peste modelele cu MediaTek Dimensity 9400 și peste iPhone 16.
Am pus și jocurile cele mai pretențioase pe el și am observat că acestea nici măcar nu strezează la maximum GPU-ul. Genshin Impact cu toate setările la maximum abia consumă 25% din resursele disponibile, pe când Warzone pare că este mai degrabă limitat de CPU. Asphalt și Call of Duty Mobile funcționează fără reproș, dar acelea sunt jocuri ceva mai simple. Una peste alta, OnePlus 13 este unul dintre cele mai performante telefoane din piață și se și simte și foarte rapid în utilizare.
Noul Oxygen OS 15 vine cu o interfață aerisită și niște AI pe alocuri
OnePlus spune că a investit un efort special în OxygenOS 15 pentru a reduce din întârzieri. Astfel, toate animațiile sunt mai rapide și mai fluide și există noi optimizări în fundal, care asigură procesare mai rapidă a sarcinilor noi. De altfel sistemul de operare ocupă cu 20% mai puțin decât versiunea anterioară, iar meniurile sunt puțin mai aerisite în design. Trebuie să recunosc că îmi place noul OxygenOS dar și să spun că nu mi se pare extrem de diferit față de ce face Oppo cu al său ColorOS. Sunt două arome similare ale aceluiași concept, până la urmă.
În materie de funcții AI avem deja obișnuitele capabilități de editare foto pe care le-am întâlnit și pe Oppo și pe Realme: AI Unblur, enhance detail, AI Eraser și eliminarea reflexiilor. Funcționează la fel, nu are sens să intru în detalii. OnePlus 13 este însă unul dintre telefoanele care se lansează din fabrică direct cu Circle to Search, la un an de la debutul original al funcției pe seria Galaxy S24. Probabil că aceasta va deveni o funcție implicită pe Android e acum înainte. Asistentul Gemini este preinstalat, iar OnePlus a integrat AI și în aplicația de notițe pentru reformulare și reformatare a textului, cât și căutări cu AI în toate fișierele stocate pe telefon. Avem minimum necesar la acest capitol, dar nici nu cred că majoritatea utilizatorilor ar folosi mai mult de atât oricum. OnePlus se laudă cu 4 ani de actualizări de sistem pentru OnePlus13, deci până la Android 19 și încă doi ani extra pentru actualizări de securitate. Nu e rău deloc.
OnePlus 13 continuă lista telefoanelor cu două zile de autonomie și încărcare rapidă
La capitolul autonomie, avem de a face cu un telefon foarte performant. Cu un acumulator de 6.000 mAh și încărcare la 100W pe fir și 50W wireless, acesta nu va dezamăgi niciun tip de utilizator. Te poți aștepta la două zile de utilizare chiar și atunci când stresezi telefonul destul de tare, iar încărcarea completă cu un încărcător de 100W se face în doar 36 de minute. Încărcătorul AirVOOC magnetic de 50W încarcă complet bateria în mai puțin de o oră, dar nu prea înțeleg eu acest accesoriu.
Pe de-o parte, ai nevoie neapărat de husa care se cumpără separat pentru a-l putea folosi. Pe de altă parte, ai nevoie și de un încărcător compatibil. În cele din urmă, acest încărcător integrează un cooler care nu este tocmai silențios, dar măcar va păstra telefonul rece în timp ce este încărcat. Mi se pare prea mult efort pentru ceva ce nu oferă un mare avantaj. Recomand încărcarea pe fir și atât. Fun fact: încărcătorul AirVOOC magnetic funcționează și cu iPhone direct pe sistemul MagSafe. Chiar și așa, nu îl recomand.
Camera, singurul capitol la care OnePlus încă nu se ridică la standardul de „flagship”
Camera foto a lui OnePlus 13 ar fi ultimul aspect despre care aș vrea să vorbim, iar aceasta nu va ocupa foarte mult timp. Asta pentru că, spre diferență de alte aspecte ale telefonului, aceasta încă nu se ridică la nivelul altor flagship-uri din aceeași zonă de preț. OnePlus 13 folosește trei camere de 50 megapixeli și cred că cel mai mare upgrade îl primim la capitolul zoom, unde este folosită o lentilă de tip Triprism, pentru a economisi spațiu la interior și pentru a asigura o diafragmă mai luminoasă. Senzorii sunt însă de dimensiuni mici față de concurență, iar procesarea Hasselblad, deși foarte bună, nu poate să aducă acest model la nivelul fratelui Oppo, de exemplu.
Vestea foarte bună este că pe camera principală vei putea realiza fotografii foarte bune. Aș spune că această cameră este într-adevăr una de nivel aproape de flagship-urile moderne, chiar și cu un senzor de 1/1.4”. Imaginile sunt foarte detaliate, culorile naturale, iar plaja dinamică este destul de mare pentru a păstra detalii în toate zonele fotografiei, atât în lumină, cât și în umbre. Această cameră se descurcă excelent și pe timp de zi, dar și pe timp de noapte. Uneori mi s-a părut că a luminat cam excesiv scena noaptea, dar trebuie să recunosc că am fost impresionat în special de viteza de captură. Modul nocturn rareori depășește o secundă la expunere lungă.
Ceva ce am observat însă în majoritatea fotografiilor este că în soare puternic multe ies destul de arse, indiferent de camera pe care au fost realizate. Mă așteptam la asta pe camera ultrawide, care de obicei este cea mai puțin performantă, dar observ că se întâmplă și pe celelalte camere, inclusiv pe wide și pe cea cu zoom. Cred că mai trebuie umblat puțin la algoritmul de expunere pentru rezultate mai bune, în special pe timp de zi. Ultrawide-ul, în rest este unul decent, nu excelează, dar păstrează detalii destul de bine în comparație cu alte camere de acest gen de pe telefoane din clase inferioare. Camera ultawide este folosită și pentru macro atunci când te apropii de un subiect, dar rezultatele sunt slăbuțe. Există un mod Super Macro, care folosește camera cu zoom și care oferă rezultate semnificativ mai bune. Totuși, niciunul nu se ridică la nivelul flagship-urilor moderne.
Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x, 3x, 6x, portret, macro, selfie)
La capitolul zoom avem pe de-o parte zoom prin crop la 2x, care este decent, dar cred că nu este atât de util având în vedere că zoom-ul optic apropie de 3 ori. Astfel, recomand utilizarea camerei cu zoom direct, întrucât este una de calitate. Și aceasta permite zoom 6x prin crop, dar rezultatele sunt comparabile cu 2x-ul menționat anterior. Prin crop se pierd detalii, așa că dacă puteți, evitați aceste niveluri de zoom. În general, pe timp de zi, camera cu zoom este foarte bună, dar pe timp de noapte nu pot spune că m-a impresionat. În primul rând, noaptea nu prea focalizează, iar în al doilea rând, nici atunci când o face, nu sunt redate destule detalii. Rămâneți pe camera principală noaptea și totul va fi ok.
Modul portret este decent, dar am văzut decupaje mai bune pe alte telefoane deja, cu bokeh mai natural. OnePlus 13 pare să fie undeva între mid-range-urile cele mai performante și flagship-uri la acest capitol, așa cum vedem că este constant atunci când vorbim despre cameră. Camera frontală, la rândul său este decentă ziua, dar noaptea își arată limitările. Cadrele pot ieși mișcate, iar zgomotul de imagine este prezent constant. Not great, not terrible.
Filmarea ar fi ultimul subiect de discutat. OnePlus permite stabilizare activă în 4K la 30 sa 60 de cadre pe secundă, ceea ce este un mare avantaj, însă imaginea suferă de pe urma aceleiași probleme cu supraexpunerea pe care am văzut-o și pe fotografii. Calitatea imaginii este în general bună, iar stabilizarea eficientă pe timp de zi. Noaptea apar acele vibrații de mișcare, iar detaliile scad semnificativ, din cauza unui senzor mic, care nu poate să captureze destulă lumină. Filmarea pe camera frontală este și ea decentă pe timp de zi, dar fără stabilizare (mostre în video). Noaptea aș spune că rezultatele nu sunt utilizabile pe camera frontală. OnePlus se laudă cu filmare în HDR în format Dolby Vision, dar imaginile rezultate sunt greu de editat apoi, deci nu recomand.
În concluzie, OnePlus 13 nu are nici pe departe o cameră slabă. Este un telefon performant și vei putea realiza imagini foarte bune fără prea mult efort. Problema este că domeniul fotografiei mobile se dezvoltă atât de repede încât până când a ajuns acest telefon pe piață deja avem alte modele semnificativ mai performante, la prețuri apropiate.
Și cam aici ne oprim cu discuția despre OnePlus 13. Este un soi de „frate” pentru Oppo Find X8 Pro și cumva se completează unul pe celălalt. OnePlus câștigă în fața Oppo atunci când vorbim despre putere de procesare, iar Oppo are un sistem de camere clar mai robust din toate punctele de vedere. Vestea proastă este că va trebui să alegi între ele la același preț de 5.999 lei și că ambele sunt disponibile simultan la vânzare, ba chiar ambele sunt vândute chiar de Oppo. Modelul OnePlus vine livrat și alături de ceasul Watch R2 la precomandă în acest preț, ceea ce ar putea fi un avantaj, dacă doriți să păstrați totul în ecosistem.