Vivo X200 Pro review: cel mai bun telefon pe care nu-l poți cumpăra

Vivo X200 Pro review: cel mai bun telefon pe care nu-l poți cumpăra

Scris de | 20 decembrie, 2024

Dacă există un brand de telefoane care este foarte cerut în comentariile de pe canalul nostru de YouTube, acela este Vivo. Din păcate, pentru că Vivo nu mai vinde telefoane în România, acestea sunt mai greu de obținut, dar am reușit să punem mâna, în exclusivitate, pe un Vivo X200 Pro. Avem de a face cu versiunea de China, care rulează un software diferit de ceea ce se va vinde în Europa, dar ne putem face o idee despre capabilitățile sale, cât și despre performanța camerelor, care par să fie elementul principal al acestui telefon.

Vivo X200 Pro este unul dintre puținele flagship-uri care încă includ accesorii în pachet

Am fost puțin surprins să văd că Vivo X200 Pro încă vine într-un pachet care include un set complet de accesorii. Avem de a face cu un încărcător rapid de 90W, un cablu cu mufă USB-A pentru încărcare rapidă și o husă transparentă de silicon. Ba chiar am observat că există și o folie peste ecran, aplicată din fabrică. Pare că vivo, față de restul de producători din zona premium, încă ține la accesorii, ceea ce nu poate decât să mă bucure.

Design-ul nu pot spune că iese din vreun tipar. Se pot vedea similaritățile dintre acesta și vărul său pe care l-am testat recent, Oppo Find X8 Pro (review). Ambele au camere imense pe spate, încadrate în insule rotunde. Ambele au construcție din sticlă și alumiuniu, rezistență la apă și praf la standardele IP68 și IP69 și o configurație hardware aproape identică la interior. Există câteva diferențe la nivelul camerelor, dar vom discuta despre ele la momentul potrivit, însă ceea ce atrage imediat atenția la acest capitol este logo-ul producătorului german ZEISS.

Marginile lui Vivo X200 Pro sunt plate, dar ușor rotunjite la îmbinarea cu panelurile din sticlă, pentru utilizarea mai confortabilă, iar modulul imens de cameră oferă un punct bun de sprijin pentru deget în utilizare. Am simțit lipsa slider-ului pentru profiluri audio de pe Oppo, dar nu mi se pare o pierdere foarte mare. Mai important este că Vivo X200 Pro păstrează construcția premium, din materiale de top și integrează un ecran excelent. Aș fi preferat ca acesta să fie complet plat, dar măcar curbura nu este una exagerată. Ecranul este mare, luminos și performant, în ton cu restul de flagship-uri lansate recent.

Performanța de top este asigurată de Dimensity 9400, unul dintre cele mai puternice chipset-uri ale momentului

Chipset-ul Dimensity 9400 de la MediaTek nu mai este acum o noutate, pentru că l-am văzut deja pe Oppo Find X8 Pro. Acesta reușește să atingă performanțe foarte înalte în benchmark-urile „clasice” precum AnTuTu, 3DMark, PCMark și GeekBench, în limitele așteptărilor. Totodată, și implementarea Vivo confirmă că acest cip rulează la temperaturi înalte în sarcini susținute, limitând performanța pe la 40% în testele de stres din 3DMark. Este clar că nici Vivo X200 Pro nu este un telefon de gaming, accentul fiind pus, desigur pe performanțele de procesare de imagine.

Dar dacă ignorăm testele și rulăm direct jocuri, Vivo X200 Pro demonstrează că ar putea fi un telefon potrivit și pentru gameri. Nu am observat ca telefonul să se încingă peste limite în jocuri precum Genshin Impact, Call of Duty sau Asphalt Legends Unite. Este posibil ca viitoare titluri, mai avansate să ducă la supraîncălzire, dar momentan toate oferă o experiență foarte bună pe Vivo X200 Pro.

Vivo X200 Pro vine cu baterie mare, dar software-ul de China nu este tocmai potrivit pentru Europa

Nu cred că testele de autonomie pe acest model au vreo relevanță pentru România, având în vedere că rulează pe un software care nu va fi disponibil în Europa. Acesta folosește o revizie hardware diferită, cu module modem și Wi-Fi diferite. De exemplu, nu am putut să mă conectez la o rețea Wi-Fi 6E de 6 GHz cu acest telefon, deși aceasta funcționează pe toate telefoanele din Europa pe care le-am testat. Cu un acumulator de 6.000 mAh, încărcare la 90W pe fir și 30W wireless, Vivo X200 Pro este cu siguranță un telefon de două zile și mă aștept ca versiunea de Europa să ofere o performanță similară cu Oppo la acest capitol.

Software-ul OriginOS este puțin diferit de FuntouchOS-ul de la Vivo de pe telefoanele din Europa. Așa cum era de așteptat, software-ul este plin de servicii chinezești și umplut până la refuz de bloatware, ceva ce nu te aștepți să vezi pe telefoane premium în mod normal. Vestea bună este că poți activa serviciile Google chiar și pe versiunea din China, iar totul funcționează fără probleme odată ce descarci Google Play Store și instalezi aplicațiile Google de care ai nevoie.

Recomand însă întotdeauna să luați un telefon cu servicii Google preinstalate, dacă aveți ocazia, pentru a vă asigura că nu întâmpinați eventuale limitări software sau incompatibilități cu servicii sau aplicații. Dacă totuși nu ai răbdare până când Vivo X200 Pro ajunge în Europa, așa cum nu am avut nici noi, cred că îți poți face treaba și cu soluțiile existente pe versiunea de China. Vivo promite patru actualizări de Android majore, deci până la versiunea 19, sub liderii pieței, dar decent, totuși pentru un flagship.

Camera scoate Vivo X200 Pro în evidență, atât la capitolul foto, dar în special la filmare

Acum că am trecut în revistă majoritatea lucrurilor de bază, cred că trebuie să mă concentrez pe capabilitățile camerei foto de pe Vivo X200 Pro pentru restul clipului. Avem de a face cu un sistem cu trei camere, două de 50 megapixeli pe lentilele wide și zoom și unul de 200 megapixeli pe un zoom aparent mic, de 3,7x. ZEISS nu este doar un partener care se ocupă de optica acestui telefon, ci contribuie și la partea de procesare a culorilor, fiind prezent în meniu un profil de culoare dedicat, considerat cel mai natural, pe care l-am folosit exclusiv pentru realizarea fotografiilor. Procesarea se face, așa cum ne așteptam, cu AI ajutată de un co-procesor proprietar de imagine numit V3+. Acesta este responsabil atât pentru îmbunătățirea culorilor și detaliilor după ce realizezi fotografia, dar și pentru adăugarea efectului de blur în filmare în timp real, în rezoluție 4K.

Voi începe cu concluzia, pentru că nu are rost să mă ascund după deget. Vivo X200 Pro are probabil cea mai performantă cameră de smartphone a momentului, fără exagerări. În toate cazurile de utilizare se comportă excelent, iar strategia de a folosi un senzor de rezoluție mare pe zoom alături de procesarea foarte bună compensează pentru mărirea relativ mică a obiectivului. Și am fost surprins și de capabilitățile de filmare ale acestui model, despre care vom vorbi spre final.

Nu vorbim însă despre un sistem de camere perfect, întrucât există și câteva puncte mai slabe. Primul ar fi camera ultrawide, care nu mi se pare că iese din tiparele obișnuite. Este o cameră decentă, cam în ton cu media din piață, nici prea slabă, nici prea bună. Pe timp de zi, imaginile de pe camera ultrawide ies puțin cam soft, și se vede că există o plajă dinamică mai redusă față de celelalte două camere. Totuși, nu mă pot plânge prea mult de rezultate. Se vede că uneori AI-ul trage mai tare pe această cameră, dar nu într-un mod atât de exagerat încât să devină deranjant, dar destul cât să vezi că dispar detalii în favoarea unui aspect mai „curat”. Noaptea există riscul ca acestea să iasă mișcate la expunere lungă. Totuși, pentru o cameră ultrawide mi s-a părut că se descurcă onorabil.

Fotografie pe timp de zi

 Al doilea punct slab ar fi faptul că declanșarea fotografiilor mi se pare cam lentă. Aproape fiecare cadru este înregistrat cu o oarecare întârziere de câteva fracțiuni de secundă față de momentul în care am apăsat butonul, iar imaginile nu sunt disponibile în forma finală decât după alte câteva secunde de procesare. Dacă vă pasă de viteza de captură, Vivo X200 Pro s-ar putea să vă dezamăgească.

Aș băga și camera frontală la minusuri. Am văzut astfel de camere semnificativ mai performante pe telefoane de la concurență. Ziua să zicem că performanța este decentă, dar parcă prea lipsită de detalii, însă noaptea imaginile aproape că își pierd complet culorile și apare și un zgomot de imagine neplăcut. Aș zice că Vivo X200 nu este un telefon pentru selfie-uri. Cred însă că nu vă va dezamăgi atunci când vine vorba despre calitatea imaginilor care ies din celelalte camere și moduri de fotografiere.

Fotografie pe timp de noapte

Datorită unui senzor mare, fotografiile ies foarte bine pe camera principală orice fel de condiții de iluminare. Pe timp de zi avem o plajă dinamică mare, detalii excelente atât în umbre, cât și în zonele luminoase, culori naturale și lipsa unor artefacte de imagine care să scoată în evidență o procesare agresivă. Combinația de procesare AI și a profilului cromatic ZEISS fac anumite cadre să pară realizate parcă folosind o cameră foto, nu un smartphone.

Dar cam oricare telefon modern, mai ales din zona high-end poate face fotografii foarte bune ziua, așa că într-adevăr surprinzător este performanța lui vivo X200 Pro pe timp de noapte. Senzorul mare duce la procesare mai puțin agresivă pe partea de reducere a zgomotului de imagine, iar acest lucru se vede în cadrele în lumină mai slabă sau chiar nocturne. De fapt nici nu trebuie neapărat să folosești modul nocturn în toate situațiile, întrucât poți realiza fotografii foarte bune și pe modul auto, standard, cu expunere scurtă. Am fost surprins de nivelul de detaliu pe care fotografiile pe timp de noapte le capturează pe acest telefon și de faptul că plaja dinamică largă se păstrează în toate situațiile. Este greu să găsești ceva de reproșat fotografiilor în lumină slabă pe vivo X200 Pro, mai ales că păstrează atmosfera cadrelor intactă, fără să schimbe temperatura de culoare și fără să lumineze exagerat scena, așa cum vedem pe alte telefoane.

Portret

Telefonul include multe trepte de zoom, mai multe decât mă așteptam inițial. Poți face un zoom 2x pe camera principală, 3,7x pe camera cu zoom și apoi multiple crop-uri. Avem opțiuni de zoom hibrid prin crop pentru mărire de 7,4 ori, 10, 15, 20, 30 și chiar de 50 de ori, cu rezultate variabile. Aș zice că, până pe la mărirea 15x rezultatele pot fi decente, în lumină bună, după care devine foarte evidentă supraprocesarea cu AI. Totuși, pe ecrane mici, precum cele de smartphone, chiar și imaginile la zoom mai mare rămân utilizabile. Aș folosi însă aceste zoom-uri doar ziua, întrucât noaptea se pierd rapid detaliile odată ce apare zoom-ul digital sau prin crop. Totuși, nu pot să nu apreciez faptul că imaginile nu se „dezintegrează” complet, așa cum am văzut pe alte telefoane. În primul rând, temperatura de culoare rămâne constantă pe oricare cameră și oricare nivel de zoom, atât ziua, cât și noaptea. Apoi, imaginile sunt bine expuse și focalizate în orice situație.

Dar mă așteptam ca Vivo X200 Pro să facă fotografii foarte bune în modurile normale de fotografiere, așa că am mai săpat prin meniuri și am descoperit că are și un mod macro excelent. Aceste fotografii se fac exclusiv cu camera cu zoom și permit o apropiere impresionantă de subiect, cu un nivel de detalii extrem de mare și un bokeh natural care dau impresia unei capturi pe o cameră profesională. Este chiar ușor să realizezi fotografii în genul celor pe care le vezi pe ecran cu acest mod.

Macro

Apoi am testat și modul portret, care cred că va fi cel pe care mulți îl vor folosi. Am fost deja impresionat de portretele de pe Oppo Find X8 Pro anterior, dar acum Vivo X200 Pro pare că reușește să îl depășească, cu decupaj perfect la nivelul firelor de păr și un blur natural, plus performanța de top a camerelor care captează detalii foarte bune. Noaptea s-ar putea ca unele portrete să iasă puțin mișcate, dar rezultatele sunt în general excelente. Ba chiar și în lumină scăzută, la interior, fotografiile portret ies foarte bine, inclusiv cu camera cu zoom.

M-am amuzat puțin când am găsit modul portret cu AI, care îți permite să schimbi anotimpul imaginii, fie că ai sau nu un subiect în cadru, sau să transformi imaginea într-un tablou în stil chinezesc. Procesarea pentru aceste imagini are loc în cloud, iar rezultatele sunt surprinzător de bune, dar pare să fie doar un gimmick, nu ceva ce mulți vor folosi. Pentru că avem de a face cu procesare pe servere chinezești, nu mă miră că imaginile rezultate înlocuiesc literele europene cu cele Chinezești în anumite situații. Aș vrea să văd ceva similar și de la producătorii care vând în Europa.

Stage Mode

Am mai descoperit și Stage mode, un mod de fotografiere și filmare special pentru concerte. Având în vedere condițiile de iluminare de pe scenă, am fost plăcut impresionat și de acest mod. Desigur, nivelul de detaliu este mai mic, și procesarea mai agresivă în aceste imagini, însă alternativa ar fi poze mișcate pe modurile standard, așa cum se întâmplă pe telefoane fără un mod dedicat. Având în vedere distanța de scenă la care eram, pot spune că sunt foarte mulțumit de rezultate. Filmările sunt limitate la Full HD în acest mod, dar măcar ai ce posta pe rețele de socializare, și chiar se înțelege ce e pe ecran. Ba chiar și stabilizarea mi se pare că intră într-un mod mai performant pe Stage mode. X200 Pro este foarte bun pentru cei care vor să își înregistreze amintiri la evenimente.

Și cumva asta se leagă de discuția despre filmare (aveți mostre în versiunea video a review-ului). Cred că am găsit, în sfârșit un telefon cu Android care se apropie de performanța iPhone-urilor la acest capitol. Nu este încă acolo din toate punctele de vedere, dar rămâne un rival extrem de performant acolo unde contează. Un dezavantaj ar fi supraexpunerea pe timp de zi, dar la nivel de detalii și procesare a imaginii în general, mi se pare că Vivo a configurat foarte bine codecul video. Există captură în 4K la 30, 60 sau 120 de cadre pe secundă, la fel ca pe iPhone 16 Pro Max, cât și filmare în 8K, ceva ce iPhone-ul nu permite.

AI Portrait

Ba chiar poți filma și în format Log, cu un profil de culoare plat, care permite apoi colorizare avansată în editare. Iar stabilizarea în toate situațiile mi s-a părut excelentă, inclusiv pe timp de noapte, unde multe telefoane cu Android nu pot compensa pentru vibrațiile de mișcare. Și pe lângă asta, Vivo introduce și un mod de acțiune, care filmează în rezoluție 2.8K, cu stabilizare și mai bună. Dacă erați în căutarea unui telefon pentru filmat pe Android, acesta nu are cum să dea greș.

Poate pe partea de filmare cu camera frontală ar putea dezamăgi în lumină slabă, dar pe timp de zi este foarte bun. Chiar aș zice că acesta este un telefon bun pentru vlogging, ceva ce rareori am întâlnit în zona Android. Singurul dezavantaj real în fața iPhone ar fi lipsa unui codec profesional precum ProRes, care ar putea permite înregistrare fără procesare de imagine și libertate creativă mai mare în editare.

Concluzia connect

Astfel, trebuie să concluzionez că este un mare păcat din punctul meu de vedere că Vivo X200 Pro nu se găsește și în România. Acesta ar putea fi telefonul preferat al celor care sunt pasionați de fotografie și filmare pe telefon și mi se pare că reprezintă un salt imens de la Vivo X90 Pro, ultimul telefon al companiei pe care l-am testat înainte de plecarea brand-ului de pe piața de la noi. Aș spune în continuare că Oppo X8 Pro rămâne o alternativă bună la acest model, și abia aștept să văd ce ne rezervă anul 2025 în materie de camera phones, dacă finalul lui 2024 a reușit să ne aducă o asemenea „bijuterie”.

Plusuri

  • Construcție și configurație de top la final de 2024
  • Una dintre cele mai bune camere din piață
  • Vine cu încărcător rapid și husă în pachet

Minusuri

  • Nu se vinde în România
  • În testele de stres performanța scade pe la 40%
  • Îi lipsesc câteva elemente pentru a egala iPhone-ul la capitolul filmare
Advert 61

Etichete: , , , , ,