OpenAI vrea să reducă dependența de Nvidia și a dezvoltat propriul său cip AI. Acesta va fi produs pe procesul de fabricație de 3 nanometri de către TSMC. Echipa de dezvoltare este condusă de un specialist adus de la Google.
Cip AI personalizat
OpenAI, care a primit azi o ofertă de achiziție din partea lui Elon Musk, își continuă planul de a reduce dependența de NVIDIA. Va începe de anul acesta dezvoltarea primei sale generații de cipuri personalizate pentru inteligența artificială.
Producătorul ChatGPT va finaliza designul pentru primul său cip dezvoltat intern în următoarele câteva luni, scrie Reuters. Compania intenționează să îl trimită pentru fabricare la Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).
Informațiile publicate de Reuters arată că OpenAI este pe cale să își atingă obiectivul ambițios de producție în masă la TSMC în 2026. O înregistrare tipică costă zeci de milioane de dolari și va dura aproximativ șase luni pentru a produce un cip finit, cu excepția cazului în care OpenAI plătește substanțial mai mult pentru producție accelerată.
Nu există nicio garanție că siliciul va funcționa bine din prima încercare. Un eșec ar însemna mai mult timp extra în care specialiștii să poată diagnostica problema și să repete pașii pentru a rezolva situația, urmat de o nouă comandă și câteva luni în care cipurile sunt în proces de fabricare.
Instrument de negociere
În cadrul OpenAI, cipul axat pe antrenament AI este privit și ca un instrument strategic pentru a consolida puterea de negociere a OpenAI cu alți furnizori de cipuri. După ce vor produce cipul inițial, inginerii OpenAI plănuiesc să dezvolte procesoare din ce în ce mai avansate, cu capacități mai largi, cu fiecare nouă iterație.
Dacă producția inițială merge fără probleme, ar permite producătorului ChatGPT să producă în masă primul său cip AI intern și, eventual, să folosească o alternativă la cipurile NVIDIA chiar din acest an. Planul OpenAI de a-și trimite designul la TSMC anul acesta demonstrează că startup-ul a făcut progrese rapide la primul său design, un proces care poate dura ani mai mult altor designeri de cipuri.
Companiile mari de tehnologie, cum ar fi Microsoft sau Meta nu au reușit să producă cipuri satisfăcătoare în ciuda anilor și miliardelor de dolari investite în astfel de proiecte. Deplasarea recentă pe piață declanșată de startup-ul chinezesc AI DeepSeek a ridicat, de asemenea, întrebări dacă nu cumva vor fi necesare mai puține cipuri pentru dezvoltarea modelelor puternice în viitor.
Manager de la Google
Cipul OpenAI este proiectat de echipa internă companiei condusă de Richard Ho, venit de la Google. Echipa s-a dublat în ultimele luni la 40 de persoane. De asemenea, colaborează cu Broadcom pentru dezvoltare. Ho a ajutat la conducerea programului personalizat de cip AI al motorului de căutare.
Echipa lui Ho este mai mică decât eforturile pe scară largă de la giganții tehnologici precum Google sau Amazon. Un nou design de cip pentru un program ambițios, pe scară largă, ar putea costa 500 de milioane de dolari pentru o singură versiune a unui cip, potrivit surselor din industrie cu cunoștințe despre bugetele de proiectare a cipului. Aceste costuri s-ar putea dubla pentru a construi software-ul și perifericele necesare în jurul acestuia.
Producătorii de modele AI generative precum OpenAI, Google și Meta au demonstrat că un număr din ce în ce mai mare de cipuri înșirate împreună în centrele de date duc la modelele AI mai inteligente și, ca urmare, există acum o cerere aproape nelimitată pentru cipuri noi.