Exclusiv: vivo a părăsit piața din România. Ce se întâmplă cu suportul software și service?

Scris de | 8 februarie, 2024
Exclusiv: vivo a părăsit piața din România. Ce se întâmplă cu suportul software și service?

La 3 ani de la sosirea sa în România, vivo a părăsit (cel puțin momentan) piața țării noastre. Surse ne spun că această mișcare s-a produs deja de ceva timp, iar cei de la vivo ne-au oferit și un răspuns oficial cu privire la această informație. Acesta poate fi văzut, integral, mai jos:

Împreună cu companiile naționale de vânzări, vivo revizuiește și adaptează în mod constant strategia de business în fiecare țară. Deocamdată, compania națională locală, adică vivo Romania, a decis să-și întrerupă afacerile în România, pentru moment. Cu toate acestea, clienții din România se pot baza, în continuare, pe produse puternice cu actualizări continue de software și servicii complete post-vânzare.”

Astfel, posesorii de telefoane vivo nu ar trebui să își facă griji cu privire la eventualele probleme de service sau update-uri de software, pentru că acestea vor fi în continuare disponibile în România. Nu cunoaștem exact motivul pentru care vivo a decis să părăsească piața locală. Deși ultimul lor telefon lansat în țara noastră, vivo x90 Pro, nu a fost primit la fel de bine ca excelentul vivo X80 Pro, producătorul avea destule telefoane la prețuri atractive și cu specificații destul de bune.

Indiciile cu privire la plecarea vivo din România au apărut deja de ceva timp, deoarece aproape niciunul dintre telefoanele lansate în ultimul an de producător nu a mai ajuns pe piața locală. De asemenea, producătorul a părăsit și alte piețe din Europa în această perioadă, precum Germania și Polonia. În țara noastră, telefoanele vivo se mai găsesc încă la unii retaileri, precum eMAG sau Geekmall. În Germania, site-ul oficial al vivo afișează un mesaj care spune că „dacă folosești un produs vivo, poți contacta în continuare serviciul nostru pentru clienți. Vei primi în continuare update-uri de software viitoare.”

Scurtă istorie a vivo în România

vivo a sosit în România în 2021, așa cum anunța colegul meu Iulian, printr-o știre exclusivă în data de 4 februarie. Celelalte companii care erau parte din grupul BBK erau deja prezente la noi, astfel că sosirea vivo a fost văzută ca o mișcare logică și așteptată. Primele telefoane aduse au fost vivo Y70 și vivo Y20s, două telefoane midrange, cu care producătorul a testat piața, aducând apoi și flagship-urile sale și telefoanele din seria V. Într-un interviu cu Seon Hwang, atunci CMO al vivo Europe, acesta preciza că cea mai mare provocare a companiei era să creeze awareness și încredere din partea clienților pe o piață deja consacrată și cu multiple nume mari.

Recent, vivo a semnat un parteneriat cu Nokia, pentru reînnoirea licențelor pentru patentele 5G, după ce compania finlandeză a semnat înțelegeri similare cu alți producători, precum Apple, Samsung, Huawei sau Oppo. Ieșirea lor din piața din România, fie ea și temporară, vine astfel într-un moment destul de bizar, în care reușise să rezolve una dintre marile probleme din ultimul an, scandalul dintre Nokia și mai multe companii din grupul BBK fiind destul de cunoscut în lumea tech.

vivo rămâne un nume destul de mare la nivel global în industria de smartphone-uri, însă a avut serios de suferit în ultimii ani. Conform raportului de vânzări al IDC, (care anunța și că Apple a depășit pentru prima oară în ultimul deceniu Samsung în topul pieței de smartphone-uri), vivo a ieșit din top 5-ul mondial, având o cotă de piață mai scăzută decât Transsion, o companie relativ necunoscută în vest, care are succes în Asia și Africa cu brandurile Infinix și Tecno.

Etichete: , , ,