REVIEW vivo X80 Pro – Când un parteneriat chiar contează

REVIEW vivo X80 Pro – Când un parteneriat chiar contează

Scris de | 30 iunie, 2022

În urmă cu aproape două săptămâni, vivo anunța la Berlin lansarea europeană a celui mai nou flagship al său, vivo X80 Pro, care este și telefonul oficial al Cupei Mondiale din acest an, ce va avea loc la sfârșitul lui 2022, în Qatar. Compania chineză continuă așadar parteneriatele la turneele finale de fotbal, după ce vivo X60 Pro a fost telefonul oficial al Euro 2020 (apropo de asta, avem un review și pentru X60 Pro pe care îl poți vedea aici).

Lăsăm însă fotbalul pentru altă dată, fiindcă tot suntem în pauza de vară, și ne întoarcem la ale noastre – în cazul de față, la telefoane. Lansarea lui vivo X80 Pro era așteptată de ceva timp, și mărturisesc că am fost destul de curios să văd ce poate aduce pe un nou flagship o companie care și-a asumat de-a lungul timpului destule riscuri și a încercat să fie „the first” în mai multe privințe – lansând, spre exemplu, primul telefon cu o cameră de tip pop-up, prin Vivo Nex.

Pe măsură ce vivo s-a extins însă, ajungând recent și pe meleagurile locale, a venit și o schimbare în strategia companiei. Vremurile în care vivo ocupa paginile publicațiilor mai mult prin conceptele sale sau printr-un gimmick menit să atragă atenția s-au cam dus, iar compania iese acum în evidență mai degrabă prin pachetul complet pe care îl oferă telefoanele sale. Așa a fost cazul cu X60 Pro, și e timpul să vedem dacă la fel se întâmplă și cu X80 Pro.

În cutie

În primul rând, merită menționat că vivo X80 Pro este un exemplu pentru cum trebuie să arate pachetul unui telefon flagship în 2022, și mă bucur că vivo le reamintește celorlalți producători cât de importantă ar trebui să fie întreaga experiență a cumpărării unui telefon de top. În cutie găsești un brick de încărcare cu cablul aferent, o husă mată, foarte plăcută la atingere, chiar și căști. Una peste alta, e un pachet din care nu ai sentimentul că lipsește nimic, lucru care mi se pare până la urmă normal atunci când dai peste 5000 de lei pe un telefon.

Design

Design-ul lui X80 Pro este cu siguranță unul greu de confundat și care va atrage imediat atenția. Un ansamblu de cameră uriaș pe spate adăpostește cei patru senzori, precum și funcțiile de imagistică pe care Zeiss le-a încorporat în telefon. Pentru că da, parteneriatul dintre Zeiss și vivo se simte într-adevăr ca un parteneriat, nu doar ca o alăturare de branduri făcută „de ochii lumii”. În sensul acesta, îmi aduce aminte puțin de ceea ce făceau Huawei și Leica, mai ales cu acel P30 Pro, telefon care a stat multă vreme în vârful topurilor de fotografie pe Android, și pe bună dreptate. vivo X80 Pro are potențialul de a face același lucru, însă simt că mă grăbesc puțin, așa că revenim la design. 

Da, insula camerei e mare și face ca design-ul să fie de tipul „love it or hate it”. Pe mine nu mă deranjează, dar am auzit și ceva opinii care susțin contrariul. Poți observa inclusiv logo-ul Zeiss pe cameră, deloc subtil, iar protuberanța întregului ansamblu este considerabilă. Restul spatelui e mat și nu atrage amprente, fiind disponibilă o singură variantă de culoare care se va vinde în România (negru). Vei observa și foarte mult scris, atât pe insula camerei, cât și pe spate sau chiar pe marginea de sus a telefonului, acolo unde vivo a dat dovadă de ceva încredere în sine scriind „Professional Photography”.

Marginile sunt curbate și ador asta la un telefon, am mai spus-o și o repet de câte ori am ocazia. Mi se pare că marginile curbate reprezintă un element de design care separă cumva telefoanele premium de alte device-uri, și îmi place mult mai mult aspectul unui astfel de smartphone.

Ecran

vivo X80 Pro are un ecran de 6,78 inch LTPO3 AMOLED, fiind astfel primul device cu noua generație de ecran LTPO care ajunge în mâinile noastre. LTPO 3 aduce în principal o mai bună optimizare a raportului dintre consumul bateriei și ecran, astfel că ar trebui să ai parte de mai mult screen-on time până să cauți un încărcător.

Avem o rezoluție de 1440 x 3200 de pixeli, cu un miliard de culori, certificare HDR10+ și o luminozitate care ajunge la maximum la 1500 de niți. E așadar extraordinar de luminos și vei putea vedea clar ecranul chiar și în lumina soarelui. De altfel, întreaga experiență de vizionare pe vivo X80 Pro e demnă de un flagship, cu o reprezentare a culorilor foarte bună, ecranul foarte luminos și suficient de mare pentru a te bucura de conținutul preferat.

În ceea ce privește rata de refresh, vivo X80 Pro urcă până la 120Hz, rămânând la o viteză mai scăzută în aplicațiile care nu au nevoie de o mișcare atât de rapidă. Se simte într-adevăr rapid, mai ales în jocurile care au suport pentru 120Hz pe mobil, dar și în navigarea prin meniu. 

Performanță

La interior se află un Snapdragon 8 Gen 1, cel mai nou și mai puternic procesor al celor de la Qualcomm, realizat pe un proces de 4nm, cu 8 nuclee, și ajutat de un Adreno 730 ca GPU. Combinația de RAM și stocare de pe device-ul testat de noi este de 12GB + 256GB, cea de mijloc, pentru că există și o variantă 8GB + 256GB și 12GB + 512GB. În Geekbench 5, telefonul a atins un scor de 1223 de puncte în testul single-core, respectiv 3538 de puncte în cel multi-core.

Comportamentul lui vivo X80 Pro a fost într-adevăr „flagship-like”. Telefonul nu are probleme în nicio aplicație sau joc, fiind foarte fluid și puternic, conform cu specificațiile, până la urmă. Am jucat mult Apex Legends în perioada în care l-am testat și, cu excepția încălzirii – lucru normal în sesiuni de gaming mai lungi -, nu am remarcat vreo problemă.

Stocarea este și ea ultra-rapidă, de tip UFS 3.1, și este suficientă pentru majoritatea utilizatorilor care vor fi interesați de acest device.

Camera

În ultimii ani am văzut din ce în ce mai multe colaborări între companiile de smartphone-uri și nume mari din industria fotografiei, precum OnePlus și Oppo cu Hasselblad, sau cu ceva timp înainte, Huawei și Leica. O astfel de colaborare avea și vivo, cu nemții de la ZEISS, însă nu a părut niciodată să fie un punct central de atracție pentru telefoanele chinezilor.

Asta până acum. Pentru că germanii și-au suflecat mânecile și au trecut la treabă pentru ca vivo X80 Pro și al său sistem de camere să iasă cu adevărat în evidență și să fie o demonstrație a ceea ce poate însemna un parteneriat de succes între un producător de smartphone-uri și unul de sisteme optice.

Zic deci să trecem rapid în revistă ce se află pe acel spate uriaș al lui vivo X80 Pro. Avem una bucată senzor principal de 50MP cu f/1.6, un senzor periscop de 8MP cu f/3.4 care este folosit pentru zoom optic 5x, un senzor tele de 12MP cu f/1.9 folosit pentru zoom optic 2x, și cu stabilizare optică gimbal, și un ultrawide de 48MP, cu f/2.2. Pe față se mai găsește un senzor de 32MP, cu f/2.5. 

Să le luăm pe rând. Principala este excelentă, una dintre cele mai bune camere pe care le-am întâlnit pe un telefon mobil cu siguranță și una cu care poți obține rezultate magnifice în aproape orice tip de condiții. Am tot încercat să găsesc un lucru pe care să i-l pot reproșa, un fel de „păcat” pe care să nu îl pot ierta, dar nu am reușit. Claritatea e impecabilă, acuratețea culorilor este excelentă, mai ales dacă activezi modul ZEISS Natural Colour din meniul de sus al camerei, iar artefactele sunt aproape inexistente mai mereu. Se descurcă bine și contra luminii, este excelentă pe timp de noapte, nu are probleme nici cu mulțimile de obiecte – ce să mai, principala este remarcabilă și nu văd cum te-ai putea plânge de ea fără să pară că îți dorești să cauți nod în papură. 

Ultrawide-ul este și el foarte bun și oferă aceeași paletă de culori în concordanță cu realitatea pe care o observi și pe principală. Și aici ai parte de funcția ZEISS Natural Colour, care asigură că diferențele de nuanțe sunt minime. Deformarea nu e deranjantă, iar unghiul surprins este de 114 grade.

Cele două camere tele sunt și ele foarte bune. Bineînțeles, pe zoom-ul optic 5x pierzi ceva detalii, dar fotografiile rămân mai mult decât decente și foarte bune pentru a fi folosite pe social media. 2x-ul îți oferă rezultate foarte bune la rândul său, însă în general am preferat să folosesc principala în locul său.

Pentru filmări, vivo a inclus pe X80 Pro și un chip proprietar care se ocupă doar de imagistică, vivo V1+. Alături de acesta, compania chineză a mai adăugat și niște funcții extrem de interesante, vârful de lance al acestora fiind fără îndoială Cinematic Video, ceva similar cu ce a prezentat Apple la lansarea lui iPhone 13. Are rolul de a oferi filmărilor un aspect cinematografic, ca și cum ar fi luate dintr-un film sau un serial, și se descurcă destul de bine în marea majoritate a timpului. Problema apare atunci când intervin mișcări foarte bruște în cadru, pierzându-se un pic de focus și de claritate pentru câteva fracțiuni de secundă. Este însă mai mult decât utilizabilă și o să încerc să o mai testez de câteva ori până când returnez device-ul.

O altă adăugare importantă pentru vivo X80 Pro o reprezintă 360 Horizon Leveling Stabilization. Ok, sună mult mai complicat decât este și ce îți permite să faci practic este să filmezi în cam orice condiții fără să sacrifici stabilizarea imaginii. La lansarea de la Berlin, cei de la vivo ne-au oferit posibilitatea de a testa această funcție mergând pe un pod de scânduri improvizat, care se mișca destul de mult, însă îmi vin în minte destule scenarii în care funcția asta poate fi utilă: off-roading, plimbări pe ape mai agitate, cam orice sport cât de cât extrem. 

Partea bună este că acea funcție Cinematic nu se rezumă doar la partea video, ci poate fi aplicată și în zona foto, mai exact la portrete. ZEISS oferă 5 stiluri diferite de portrete pe care le poți realiza, inspirate din obiectivele sale diferite (Distagon, Planar sau Sonnar), însă cel mai interesant este Cinematic. Diferența majoră la acestea este felul în care este aplicat bokeh-ul în fotografii, Cinematic oferindu-ți inclusiv posibilitatea de a controla nivelul de bokeh după ce ai realizat fotografia. Este o funcție excelentă și portretele pe care le realizezi cu acest profil vor fi mai mereu foarte bune, deși uneori vei observa mici zone out of focus – din păr, spre exemplu.

Funcțiile cu bokeh special lipsesc de pe camera de selfie, însă aceasta se comportă oricum destul de bine. Fotografiile sunt reușite, ai o cantitate satisfăcătoare de detalii surprinse și nu prea îți oferă motive de nemulțumire.

Sunet și baterie

vivo X80 Pro are două difuzoare stereo, iar sunetul provenit din acestea este puternic și clar, excelent pentru cazurile în care vrei să asculți ceva fără să te oprești din treabă și nu ai o pereche de căști la îndemână. 

În ceea ce privește bateria, flagship-ul vivo vine cu 4700mAh, capabili de fast charging la 80W, precum și de fast wireless charging la 50W. Sunt viteze excelente, care asigură că nu o să ai mult de așteptat pentru o încărcare completă, însă nici autonomia bateriei nu lasă de dorit, eu rămânând constant cu 25-30% la sfârșit de zi după utilizare intensivă. Este prezentă și funcția de reverse wireless charging, pentru cazul în care vrei să îi mai dai puțin „juice” cuiva care nu are încărcătorul la el sau ai nevoie să îți încarci rapid căștile wireless, spre exemplu.

Amprentă și software

vivo a inclus pe flagship-ul său un senzor de amprentă gigantic, ultrasonic, care îți poate scana degetul imediat, chiar și atunci când setezi amprenta. Practic, ai nevoie de o singură atingere pentru ca degetul tău să fie înregistrat complet, și da, funcționează și cu degetul ud. Ai și posibilitatea de a alege ca unele aplicații să necesite două amprente diferite pentru a fi accesate, pentru securitate sporită – nuclear keys la o scară mai mică.

În termeni de software, vivo X80 Pro vine bineînțeles cu Android 12, peste care este aplicată interfața Funtouch 12. Este simplă și intuitivă, ușor de utilizat, și vine cu puțin bloatware. Un singur lucru m-a deranjat puțin, atunci când testam camera, faptul că după ce treci prin diferitele moduri, opțiuni ca ZEISS Natural Colour erau dezactivate odată ce reveneai la camera principală, și trebuiau reactivate.

Concluzia connect

vivo X80 Pro este un flagship excelent, o demonstrație a faptului că un parteneriat dintre un producător de smartphone-uri și unul de optică poate avea un rezultat foarte bun și în 2022 și poate fi mai mult decât o simplă alăturare de nume pe spatele unui telefon. În România, smartphone-ul ar trebui să ajungă foarte curând, la un preț recomandat de 5499 de RON. Știu, nu e deloc mic, dar sunt sigur că nu va rămâne de neclintit prea mult timp, și cred că odată ce va ajunge pe la 4500 de lei va deveni o alegere excelentă pentru mai toată lumea care își dorește un flagship pe Android și, mai ales, unul cu un ansamblu de cameră remarcabil.

Plusuri

  • Ansamblul de camere
  • Performanța
  • Ecranul excelent
  • Multitudinea de funcții noi ale camerei
  • Senzorul de amprentă uriaș

Minusuri

  • Design-ul poate să nu fie pe placul tuturor.

Etichete: , , , , ,