După succesul MudRunner și SnowRunner, jocuri care te puneau la bordul unor vehicule de off-road pentru a face livrări pe teren accidentat, studioul Saber Interactive lansează RoadCraft, un soi de succesor spiritual, bazat pe mecanici de joc similare, dar mult extinse. Acesta te pune la conducerea unei companii specializate în restaurarea zonelor devastate de dezastre naturale, având misiunea de a reconstrui infrastructura și de a revitaliza industriile locale. Am avut ocazia să joc un demo al lui RoadCraft, dar la o primă vedere, jocul mi-a întrecut așteptările.
RoadCraft promite opt hărți vaste, fiecare cu o suprafață de 4 km², care te lasă să explorezi diverse colțuri ale lumii, de la munți periculoși și păduri dense până la deșerturi aride. Fiecare regiune îți pune la dispoziție obiective principale, pe care trebuie să le îndeplinești, dar și contracte opționale, care îți permit să câștigi fonduri, resurse și experiență pentru a-ți extinde flota și a debloca noi utilaje de construcție mai avansate.
Fizica realistă este deliciul experienței RoadCraft
În versiunea demo am avut la dispoziție trei scenarii de joc, fiecare cu obiective din ce în ce mai grele. În primul nivel trebuie inițial să ajungi la o centrală de energie electrică, să o pui din nou în funcțiune și să conectezi o fabrică de ciment înapoi la rețeaua de curent electric. Desigur, nimic nu este așa simplu pe cât pare. Șoseaua care duce la centrală este distrusă, așa că trebuie să înfrunți noroaiele la bordul unei mașini care seamănă izbitor de mult cu un Land Rover Defender. Desigur, vehiculul nu este licențiat, așa că au fost realizate câteva modificări design-ului pentru a nu fi chiar identic.




Odată ajuns la centrală, trebuie să folosești un utilaj care trage cabluri pe sub pământ pentru a ajunge la la fabrica de ciment, dar nu poți face asta imediat pentru că sunt copaci în drum. Astfel, trebuie să defrișezi o zonă împădurită pentru a face loc, iar lemnele rezultate trebuie la rândul lor transportate către un depozit, pentru a putea accesa noi vehicule. Totul pare simplu, însă fiecare proces în parte este unul complex, care necesită precizie și răbdare.
Controlul vehiculelor este extras parcă direct din MudRunner și SnowRunner, fiind o combinație de simulare fizică a mașinii, combinată cu o simulare fizică avansată a terenului. Pământul umed sau nisipul se deformează la contactul cu cauciucurile, există și simulare a fluidelor atunci când intri cu mașina într-o baltă sau în lac, iar jucătorul trebuie să înfrunte atât terenul, cât și comportamentul realist al vehiculelor. Fiecare în parte are diverse moduri de funcționare, precum posibilitatea de a activa sau dezactiva tracțiunea integrală, limitarea vitezei la o treaptă inferioară sau blocarea și deblocarea diferențialului. Astfel, fiecare obstacol devine un soi de puzzle, în care trebuie să activezi și să dezactivezi anumite funcții ale mașinii pentru a putea avansa.




Poți manipula elemente precum nisipul, apa și asfaltul în timp real, remodelând terenul și facilitând deplasarea vehiculelor prin construirea de drumuri noi. Fiecare utilaj în parte are la rândul său un comportament unic, de la buldozere echipate cu lame de precizie pentru degajarea drumurilor, până la macarale capabile să înlocuiască infrastructura deteriorată cu componente noi. Și poți controla fiecare funcție a acestora. De exemplu, ai la dispoziție macarale mobile pentru a ridica și muta obiecte, poți tăia copacii și îi poți transforma în bușteni gata de a fi transportați mai departe și poți să operezi chiar și o gheară într-un cimitir de fiare vechi pentru a trimite materialele la reciclat.
Obiectivele sunt variate și pot deveni foarte complexe
Obiectivul scenariului doi de joc implică conectarea unui depozit cu o fabrică. Atunci când ai la dispoziție astfel de „contracte” de infrastructură, poți pune utilajele să muncească automat pentru a turna nisip, pentru a nivela terenul și turna asfalt, de exemplu, însă tu trebuie să alegi ordinea corectă a operațiunilor pentru a construi un drum drept și stabil.








Desigur, dacă îți dorești, poți prelua controlul vehiculelor oricând pentru a face manual fiecare operațiune, dar trebuie să știi că aceste operațiuni necesită precizie. Dacă la finalul reparațiilor vehiculele din depozit nu pot ajunge la destinație din cauza obstacolelor sau drumului, va trebui să încerci să îl repari din nou până când cele două puncte sunt din nou conectate.
Producătorii spun că gestionarea resurselor este esențială în RoadCraft, dar în acest demo doar ultima misiune, care a fost și cea mai grea, pune accentul pe această componentă. Jucătorii pot colecta materiale precum lemn, oțel și ciment, pe care le pot duce la centre de reciclare folosind utilajele din dotare pentru a le transforma în componente noi. Misiunea necesita restaurarea unui sistem de țevi care transportă apa, însă pentru a putea ajunge să le repari, trebuie mai întâi să găsești țevi de schimb sau să construiești unele noi, să repari drumurile de acces până la șantierul de lucru și să folosești multiple utilaje pentru fiecare sarcină.
Scenariile de joc pot fi abordate și în multiplayer cooperativ






Toate aceste activități durează foarte mult timp dacă le faci de unul singur, însă Saber Interactive încurajează cooperarea în RoadCraft. Toate scenariile de joc pot fi experimentate în multiplayer cooperativ de până la patru jucători. Astfel, fiecare poate să realizeze în paralel câte o sarcină, ducând obiectivele misiunilor la bun sfârșit mult mai repede.
Am avut parte doar de o mostră mică din RoadCraft în acest demo, de aproximativ 3-4 ore de gameplay pentru a duce toate obiectivele la bun sfârșit. Vestea bună este că vei putea încerca acest demo chiar săptămâna viitoare, începând de pe 24 februarie, în cadrul evenimentului NextFest de pe Steam, în varianta de PC. Jocul urmează să se lanseze oficial abia pe 20 mai și va fi disponibil atât pe PC, cât și pe consolele PlayStation 5, Xbox Series X și S.