vivo X90 Pro – Similar, și totuși atât de diferit (REVIEW)

vivo X90 Pro – Similar, și totuși atât de diferit (REVIEW)

Scris de | 3 aprilie, 2023

Vivo a anunțat în 2022 două telefoane din seria sa flagship, X80 Pro și X90 Pro. La X80 Pro am fost la lansare, avem și un review dedicat pentru el, pe care îl poți vedea aici sau citi aici, și mi-a plăcut atât de mult telefonul acela încât l-am transformat în daily driver-ul meu, pe care încă îl folosesc iată, la aproape un an de la inaugurarea sa. Deci, când vivo a anunțat că aduce succesorul său, X90 Pro, în România, după ce acesta a fost lansat în China la sfârșitul lui 2022, am zis că trebuie să pun mâna pe el și să îl testez, să vedem dacă producătorul chinez a reușit, în mai puțin de un an, să îmbunătățească ceva la un telefon pe care îl consideram deja excelent din foarte multe puncte de vedere.

Design și cutie

Vivo X90 Pro pășește pe urmele lui X80 Pro în ceea ce privește pachetul pe care îl primești, care din fericire este din nou unul complet, cu brick de încărcare și cablu incluse. Mai găsești și o husă din silicon care este menită să protejeze spatele telefonului, dar mai ales camera, care este una dintre cele mai ieșite în evidență pe care le-am văzut vreodată la un smartphone.

Și vreau să adresez de la bun început acest elefant din cameră (la propriu și la figurat). Ansamblul de pe spatele lui vivo X90 Pro are o protuberanță atât de mare, încât nici măcar husa inclusă în pachet nu îl poate ajuta să stea drept pe masă, fără să se miște. vivo X90 Pro va forma constant un unghi ascuțit, sprijinindu-se pe cameră, deci aviz amatorilor de perfecționism în acest sens.

Din punct de vedere estetic, vivo X90 Pro este cu siguranță un telefon frumos, dar sunt în continuare mai atras de felul în care arată X80 Pro-ul meu. Ansamblul de cameră mi se pare mult mai elegant încastrat pe X80 Pro, în acel dreptunghi care ocupă o treime din spate, și mi se pare că telefonul e mai bine „închegat” din punct de vedere estetic. Îmi place însă mai mult spatele din piele vegană de pe X90 Pro, e mult mai plăcut la atingere și mai elegant, și deși pare trasă fără nicio noimă, îmi place și acea dungă de sub cameră, pe care scrie Xtreme Imagination (deși, „Xtreme”? Pe bune? În ce an suntem, 2005? Simt că urmează să apară un nou sezon din „Pimp My Ride” pe MTV). X90 Pro este identic cu X80 Pro pe restul laturilor și marginilor sale, inclusiv pe acea parte superioară pe care se regăsește sintagma „Professional Photography”. 

Ce pot să recomand aici din toată inima, din experiența mea cu X80 Pro, este o folie de protecție pentru camera lui X90 Pro, pentru că se va zgâria cu siguranță, indiferent cât de atent ești cu el. Protuberanța aceea și suprafața atât de mare a ansamblului de cameră parcă invită la acest lucru, deci e bine să fii pregătit. 

Telefonul are rezistență IP68 la praf și apă, deci va face față căzăturilor. Pe spate, cum am spus, se regăsește o piele pe care cei de la vivo o numesc eco, iar cadrul device-ului este din aluminiu. E destul de greu, pe la 215 grame, dar ne-am obișnuit deja cu greutatea aceasta pentru flagship-uri.

Ecran

Vivo X90 Pro are un ecran de 6,78 inchi, AMOLED și cu o rezoluție de 1260 x 2800 de pixeli. E mare și luminos, atingând maxim 1300 de niți, ceea ce îți va permite să îl folosești fără probleme în lumina soarelui. Vine și cu certificare HDR10+ pentru astfel de conținut, și cam orice ai vrea să vezi pe acest telefon va arăta excelent. Ecranul poate reproduce un miliard de culori, deci și acuratețea acestora este bună, și se adaugă la toate acestea și o rată de refresh de 120Hz, care face ca navigarea prin meniu și gaming-ul să fie extrem de plăcute.

A existat însă și un aspect care nu mi-a plăcut, și deși e o chestie care ține mai degrabă de software, o să vorbesc de ea aici, ca să fiu sigur că nu uit: senzorul de amprentă din ecran. Este optic față de cel ultrasonic de pe vivo X80 Pro și mai este muuuult mai mic decât acesta, care reprezenta atunci și un mare plus al telefonului, permițându-ți să îl deschizi instant, fără grija că nu ai pus degetul unde trebuie. Mi-ar fi plăcut ca vivo X90 Pro să păstreze acest trend al senzorului de amprentă uriaș, pentru că a fost (și este) unul dintre aspectele cele mai atractive ale lui vivo X80 Pro. 

Performanță

La interiorul lui vivo X90 Pro se află un procesor Dimensity 9200, pe 4nm, realizat de Mediatek, cu opt nuclee și ajutat, pe partea grafică, de un Immortalis-G715 MC11. E o combinație inedită, pe care nu am mai găsit-o pe niciun device până acum, însă una care funcționează în parametri foarte buni. Varianta pe care am testat-o noi este cea de mijloc în termeni de configurație RAM + stocare, având 12GB RAM și 256GB de stocare. Mai există o variantă cu mai puțină memorie RAM, 8GB, și una cu mai multă memorie de stocare, 512GB. De menționat aici e și faptul că memoria de stocare este cea mai rapidă disponibilă în acest moment pe telefoane, de tip UFS 4.0.

În testele sintetice, vivo X90 Pro s-a comportat ca un veritabil flagship, obținând 1669 de puncte în testul Single-Core al lui Geekbench 6 și 4174 de puncte în cel Multi-Core, rezultate care îl plasează în top 10 device-uri la ambele capitole. În 3D Mark, am făcut un Wild Life Extreme, care testează performanța înaltă a unui device pe timp scurt, și am atins un scor de 3744 de puncte.

În utilizarea efectivă, nu am avut probleme. Telefonul nu se încălzește excesiv, iar performanța sa în jocuri este, cum am spus și anterior, una de veritabil flagship, fiind capabil să ruleze orice fără probleme.

Sunet și baterie

Vivo X90 Pro are difuzoare stereo și un sunet parcă foarte puțin mai puternic decât predecesorul său, însă la fel de clar. Face pereche bună cu ecranul pentru vizionarea unui serial sau a unui clip pe YouTube, mai ales atunci când te pui să mănânci ceva.

Bateria are 4870 de mAh, un număr suspect de exact, fiind suficient de mare și bine optimizată pentru a rezista la o zi și jumătate de utilizare normală. Pe fir se poate încărca cu până la 120W, telefonul fiind capabil să ajungă la 50% în doar 8 minute, în timp ce wireless, încărcarea se face cu până la 50W. Ai și posibilitate de reverse wireless charging, pentru cazurile în care vrei să încarci un device mai micuț, precum o pereche de căști.

Camera

Și iată-ne ajunși în punctul poate cel mai important al acestui review: e vremea să vorbim de camera lui vivo X90 Pro. De ce spun că acesta e cel mai important punct al review-ului? Păi e simplu: predecesorul său, X80 Pro, a venit cu ceea ce, în opinia mea, a fost cel mai bun ansamblu foto de pe un telefon în 2022, oferind o acuratețe a culorilor impresionantă și cea mai bună cameră tele a acelui moment, cu un 5x ce oferă o calitate excelentă. Așadar, X90 Pro are niște „big shoes to fill”, situația asta amintindu-mi cumva de ceea ce s-a întâmplat când Huawei P40 Pro și-a făcut debutul, după ce P30 Pro impresionase cu un an în urmă. Diferența e că aici, X90-ul celor de la vivo vine la puțin peste jumătate de an după predecesorul său, deci timpul pentru îmbunătățiri e și mai limitat.

Și tocmai din rațiunea aceasta a timpului cred că cei de la vivo au luat decizia de a merge cu camera lui X90 Pro într-o direcție diferită față de ce știam de pe X80 Pro. Astfel, principala de 50MP a fost înlocuită cu una de 50.3MP, cu f/1.8 și un senzor de aproape un inch, mare și strălucitor. Camerele tele de 8MP și 12MP, pentru zoom optic de 5x și 2x, au fost înlocuite pe X90 Pro de un singur senzor cu bartai numărul de megapixeli (50) și cu f/1.6, capabil însă doar de zoom optic 2x. Iar camera ultrawide de 48MP iese de pe teren pentru una de 12MP, cu f/2.0. Așadar, niciun senzor de pe ansamblul de pe spate al lui X90 Pro nu se regăsește pe X80 Pro, lucru pe care nu știu când l-am remarcat ultima oară la o serie de telefoane, mai ales unele care ies la nici un an unul după celălalt.

Există însă și un element comun: camera de selfie, care are 32MP și f/2.5 și este aceeași ca pe vivo X80 Pro, ceea ce înseamnă că vine și cu același minus, fără filmare 4K. Ai însă posibilitatea de a filma în 1080p și la 60 de frame-uri pe secundă, nu doar la 30fps, ca înainte.

Și dacă tot e acesta singurul element comun din zona camerelor, zic să și încep cu el. Mi se pare interesant cum bokeh-ul pe care îl face nu e deloc puternic dacă nu folosești modul portret, pentru că în ultimii ani am văzut un bokeh din ce în ce mai puternic chiar și fără acesta activat, atunci când o față este detectată în cadru. Sigur, vivo X90 Pro tot mai „netezește” puțin decorul de lângă tine, dar deloc exagerat. Surprinde bine detaliile fine, precum firele de păr sau zimții de la un fermoar, și singura problemă mai serioasă a sa e atunci când sunt multe persoane în cadru și nu au primit toate memo-ul de a nu se mișca deloc 2-3 secunde. De asemenea, are tendința de a mai scăpa din detalii pentru cei aflați în background.

Dacă tot l-am menționat, hai să fac pasul spre portret, care nu dezamăgește deloc. Aici telefonul se înscrie în seria „tovarășilor” săi care aplică un ditai bokeh-ul pe orice fotografie portret (mă gândesc aici la Google Pixel, spre exemplu), însă avantajul pe care vivo X90 Pro îl are, la fel ca predecesorul său, este că îi poți deschide diafragma dacă dorești, după ce ai făcut fotografia. Astfel, poți să mai estompezi din bokeh-ul puternic, sau să îl accentuezi, if that’s your mojo. E o funcție care mi-a plăcut mult pe X80 Pro și mă bucur că se întoarce aici, pentru că îți permite să te joci mult mai mult cu o fotografie portret. În ceea ce privește imaginile rezultate, acestea sunt excelente – culori bune, precise, decupaj corect în proporție de 95%, cu mici scăpări pe care nici nu prea le observi dacă nu scoți pozele pe un PC.

Buuun, principala. Este bună? Da. Mai bună ca a lui X80 Pro? Eehhhh…aș zice că sunt cam pe-acolo, cu un mic avantaj poate pentru X80 Pro, care mi se pare că știe să gestioneze mai bine imaginile cu surse de lumini puternice multiple și cu un număr mare de elemente. X90 Pro preia însă multe dintre punctele forte ale predecesorului săi, precum filtrul ZEISS Natural Colour, care asigură în continuare una dintre cele mai precise reproduceri a culorilor pe care o poți găsi pe un telefon. Detaliile sunt surprinse corect și cuprinzător, are rezultate bune și în contre-jour și per total reușește să fie una dintre cele mai bune camere de pe un telefon mobil la momentul actual.

Ultrawide-ul vine la pachet cu o deformare intensă, însă își justifică existența în anumite scenarii de utilizare. Acestea fiind spuse însă, se vede downgrade-ul față de X80 Pro în termeni de megapixeli, iar felul în care sunt „lungiți” oamenii nu e tocmai plăcut din punct de vedere estetic. Nu știu, poate fi din cauza faptului că tot nu sunt eu cel mai mare fan al ultrawide-ului, dar mi se pare că pe vivo X90 Pro ar trebui să recurgi mai mereu la principală.

Fotografiile de noapte sunt un alt punct forte al celor de la vivo, iar pe X90 Pro se vede asta. Nu exagereză cu iluminarea artificială a cadrului, telefonul știe să se folosească foarte bine și cu măsură de sursele de lumină pentru a da totuși un aer natural pozelor, și reușește să găsească acel echilibru între zone întunecate și cele mai luminoase, fără să „tragă” într-o parte sau în cealaltă. Și aici intervine filtrul de la ZEISS, care reușește să păstreze nuanțele cât mai naturale, sau cel puțin cât mai corecte față de ceea ce vede ochiul tău la momentul realizării cadrului.

La capitolul zoom, situația este foarte interesantă, pentru că vivo a dat, vivo a luat. Așadar, primești mai multă claritate și detalii cu un senzor cu mai mulți megapixeli ca cel de pe X80 Pro, dar nu mai ai posibilitatea unui zoom optic de 5x, care mie personal mi s-a părut adevăratul star al predecesorului acestui telefon, fiind capabil de rezultate impresionante. Aici, 2x-ul este cel care se ridică la înălțime și oferă o calitate excelentă, alături de culori bune și sharpness. E o plăcere să faci zoom pe detalii cu vivo X90 Pro, însă eu tot am simțit lipsa acelui 5x optic. 

Există însă un capitol unde vivo X90 Pro m-a lăsat cu gura căscată fără dubiu: macro. Rar mi-a fost dat să văd fotografii macro atât de bune pe un telefon, flagship-ul chinezilor ridicându-se la cel mai înalt nivel. Sigur, nu sunt tot timpul perfecte, decuparea nu e corectă mereu, și astfel se mai pierd detalii, mai ales dacă ai un subiect care se mișcă, precum un fluture, dar atunci când reușești să faci o fotografie bună o să o admiri mult timp. Este surprinzător cât de multe detalii reușește să scoată în evidență, chiar și pe subiecte dificile, precum un fluture negru, și mi se pare că, la fel cum spuneam despre 5x-ul de pe vivo X80 Pro, rezultatele pe care le poți obține pe macro parcă te îndeamnă să faci din ce în ce mai multe fotografii de genul.

În fine, pe partea video, vivo X90 Pro se prezintă cu filmare la maximum 8K cu 24fps, și poți filma și 4K până la 60fps. Ca de obicei, by default e activată filmarea la calitate 1080p, ca să ocupe mai puțin spațiu, și dacă îți dorești mai multă calitate, va trebui să intri tu în setări. Am rămas în 1080p în marea majoritate a timpului, filmările arată bine, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, și în general aș spune că vei fi mulțumit de rezultatele pe care le poți obține pe partea video.

Concluzia connect

Vivo X90 Pro este un urmaș bizar pentru X80 Pro, pentru că în multe aspecte se simte foarte diferit de predecesorul său. Probabil că acesta este și motivul principal pentru care ambele se găsesc la prețuri similare, de 5000-5500 de lei, fiind extraordinar de capabile. X90 Pro aduce îmbunătățiri majore pe partea de macro, însă pierde 5x-ul optic, vine cu un tele mai detaliat, însă sacrifică ultrawide-ul. Este similar, și totuși diferit față de X80 Pro, iar acesta este, până la urmă, un lucru bun, pentru că îți poate oferi o experiență puțin diferită și reprezintă o altă variantă foarte bună oferită de producătorul chinez pentru cei care se află în căutarea unui flagship competent la mai toate capitolele.

Plusuri

  • Fotografiile macro.
  • Principala ofera rezultate solide.
  • Performanta demna de un flagship.
  • Bateria.

Minusuri

  • Ecranul nu mai este LTPO, ca pe X80 Pro.
  • Zoom-ul mai slab ca pe predecesorul său.
  • Ansamblul de cameră mi se pare mult prea ieșit în relief.

Etichete: , , , , , ,