A calatori e un scop in sine: Nuvifone M10

Scris de | 18 martie, 2011
A calatori e un scop in sine: Nuvifone M10

Garmin şi Asus ne prezintă mult-trâmbiţata lor combinaţie dintre smartphone şi aparat de navigaţie: Nüvifone M10.

Smartphone-urile oferă prin displayuri tot mai mari, control confortabil prin touchscreen şi tuner GPS integrat condiţiile ideale necesare pentru a funcţiona nu numai ca şi aparate pentru telefonie, navigaţie şi email, sarcini Office mobile, portal pentru mesaje şi consolă de joc, ci şi ca unelte perfecte pentru navigaţie. Liderul pieţii sistemelor de navigaţie – producătorul american Garmin – şi specialistul taiwanez în produse electronice Asus şi-au unit forţele pentru a crea două aparate hibride, alcătuite dintr-un smartphone şi un sistem de navigaţie: Nuvifone M10 şi Nuvifone A50. Ultimul model se bazează pe Android şi va intra pe piaţă în această vară. M10 funcţionează în schimb cu sistemul de operare Windows Mobile 6.5.

Pe străzi

Nüvifone este excelent echipat pentru excursii: software-ul de navigaţie de la Garmin, implementat ca şi versiune completă, cunoaşte toate şoselele din Europa şi este instalat onboard. Astfel, în timpul ghidării active pe traseu nu pot fi descărcate hărţi de pe net.
Garmin şi Asus au în portofoliu prin modelul M10 un sistem de navigaţie de calitate, dar şi un talentat smartphone. Pachetul include ventuză plus suport pentru montarea pe parbriz, dar şi un cablu pentru aprinzătorul de ţigări. Odată ce Nüvifone atârnă pe parbriz nu este tocmai simplu să introduci o destinaţie pe tastatura QWERTY a ecranului tactil. De aceea este mai bine să scoţi smartphone-ul din suport şi să foloseşti touch-pen-ul. Pentru navigaţie însă poţi renunţa la acest touch-pen – căci operarea tactilă funcţionează perfect.
Funcţia de navigaţie este perfect integrată în platforma utilizator, fiind permanent activă, motiv pentru care nu mai trebuie pornită. Pe lângă butoanele pentru hartă şi căutarea destinaţiei există şi alte funcţii suplimentare, ca de exemplu funcţia tracking denumită „Ciao” sau „Connected Services” pentru informaţii privind blocajele rutiere sau mesajele de avertizare. Aceste funcţii sunt împărţite oblic prin meniu, şi de aceea este dificil la prima vedere să stabileşti dacă opţiunile aparţin de navigaţie sau de sistemul Windows. Utilizatorii Garmin se descurcă rapid cu funcţiile de navigaţie, dar acestea nu vor crea mari probleme nici începătorilor. Datorită rezoluţiei înalte a displayului afişarea este mai şic decât la alte aparate de navigaţie; puterea mare de procesare a procesorului de 600 MHz asigură reacţii fluente ale aparatului. Dar marele atu al aparatului este legat de ghidarea pe traseu; M10 convinge aproape complet prin afişarea foarte clară, dar ceva mai redusă a calendarului, ghidare bună pe traseu şi mesaje vocale de calitate. Cu alte cuvinte aparatul hibrid se descurcă foarte bine în rolul de sistem de navigaţie motiv pentru care a primit calificativul „foarte bine”. Partea a doua a testului a inclus testul de laborator pentru smartphone – iar rezultatele obţinute au fost la fel de bune.

Smartphone de calitate
Modelul se prezintă foarte bine în special la disciplina managementul energiei – la şase ore în utilizare mixtă tipică modelul este departe de ceea ce oferă alte smartphone-uri. Acustica percepută ca bună în plan subiectiv, a fost confirmată de laboratorul de măsurători; calităţile de recepţie, foarte bune mai ales în reţeaua UMTS, completează parcursul general bun de laborator.
Nu la fel de bine stă treaba cu sistemul de operare. În cazul comenzilor rapide aparatul a avut nevoie de oarecare timp de gândire până să proceseze informaţia. Senzorul de gravitaţie nu s-a comportat întotdeauna fiabil şi a confundat uneori pentru un timp scurt afişarea normală cu cea transversală. În paginile superioare ale meniului se ajunge rapid folosind numai operarea tactilă, dar dacă vrei să intri mai adânc în meniu te vei izbi de vechea „boală” Windows Mobile cu intrări la dimensiuni reduse în ferestrele pentru configurare, motiv pentru care se justifică folosirea touch-pen-ului. Modelul este potrivit şi în rolul de mobil business: Outlook Sync, conexiunea Exchange, IMAP, POP3 aduc emailurile private şi business pe display, în timp ce Office Mobile permite nu numai vizualizarea, ci şi prelucrarea documentelor Office. Excepţie: prezentările PowerPoint şi datele PDF pot fi numai citite. Administrarea PIM cuprinzătoare şi clientul Facebook permit păstrarea în vizor a termenelor şi a contactelor de pe reţelele sociale.
Nüvifone este un smartphone talentat, la care navigaţia este mai mult decât o simplă aplicaţie.

Etichete: , , , , , , , , , ,