Windows Phone 7: Suficient de bun pentru business?

Scris de | 6 aprilie, 2011
Windows Phone 7: Suficient de bun pentru business?

În mod normal, sistemul de operare Windows este foarte puternic în domeniul business. Noul început al lui Microsoft îi face pe mulţi întreprizători să se întrebe: cât de bine pregătit este Windows Phone 7 pentru a acţiona în mediul de afaceri?

Redactat de: Sergiu Briceag

Pentru utilizatorii business, noul început al Microsoft cu Windows Phone 7 este cu două tăișuri: pe de o parte și utilizatorii business profită de user managementul îmbunătățit și prezentarea mai clară a informațiilor în ecranul de start. Pe de altă parte apar multe întrebări din cauza suprafeței masive și infrastructurii: mai ai la dispoziție funcțiile cu care te-ai obișnuit de la versiunile anterioare și care sunt folositoare pentru business? Cât de compatibil este cu aplicațiile actuale? Cum e Windows Phone 7 în materie de siguranță a datelor? În cele ce urmează vom răspunde în detaliu la aceste întrebări.

Office și funcţiile PIM
Un avantaj al versiunilor tradiționale Windows Phone, respectiv Windows Mobile, era posibilitatea de a folosi și prelucra documente Office redactate pe PC chiar și de pe drum prin versiunea de Office aparținătoare sistemelor de operare a telefonului mobil. Această caracteristică importantă nu lipsește nici la Windows Phone 7: noua versiune este și ea dotată corespunzător, cu „Office Mobile 2010”. Versiunile mobile ale Word, Excel și PowerPoint sunt incluse ca și până acum. La fel se întâmplă și cu accesul la documentele folosite în comun prin SharePoint care este inclus în Windows Phone 7. Pe lângă acestea mai beneficiază și de puternicul program de notițe One Note care permite sincronizarea cu mai mulți utilizatori. OneNote poate crea mai multe așa-numite „books” în care se pot strânge notițe în ordine tematică. Funcția de căutare integrată în sistem permite accesul rapid la informațiile stocate pe aparat. Chiar și cel de-al doilea domeniu ca importanță al versiunii Windows pentru smartphone a fost luat în considerare în procesul său de înnoire: funcțiile recunoscute ca fiind foarte puternice, „Personal Information Management“ (PIM) și strânsa lor legătură cu PC-urile și serverele Windows. Hub-ul de contacte cu funcțiile sale de email și calendar nu își fac actualizările doar din surse precum Facebook și Windows Live, ci suportă și sincronizarea cu Outlook-ul de pe PC prin servere Microsoft Exchange și Collaboration Sollution Exchange. Spre deosebire de alte platforme pentru smartphone-uri, Windows Phone 7 suportă administrarea mai multor conturi Exchange ActiveSync. Astfel, angajații unei companii pot accesa diferite adrese de email (pentru comunicare internă sau cu clienții) – sau, dacă permite administrarea IT, accesarea emailului privat și cel de serviciu de pe același aparat. Conexiunea cu un Exchange-Server și procesul de autentificare au fost simplificate în comparație cu versiunile anterioare. Aplicația inclusă în sistemul de operare Share Point Workspace Mobile 2010 permite stocarea, descărcarea și sincronizarea documentelor prin SharePoint-Server-2010. Cei care utilizează aparatul în scopuri personale și care nu au la dispoziție un SharePoint-Server au alternativa de a apela la memoria de stocare oferită gratuit de către Windows Live SkyDrive. Conform Microsoft, conceptul de bază al Windows Phone 7 este de a distruge granițele dintre viața privată și cea profesională – mai ales că mai nou cele două se întrepătrund tot mai mult. Astfel, calendarul integrat poate afișa programările private precum și cele de interes personal, iar noutăţile de pe rețelele sociale precum și de pe serverul companiei vor fi în mod optim combinate şi afişate.

Mai puţină libertate
Departamentul de IT ar trebui să aprobe un astfel de mix pentru angajații cărora li se pune la dispoziție Windows Phone 7 ai unei companii. Administratorii pe de altă parte se întreabă în ce măsură vor putea implementa și reglementa politica de siguranță a datelor companiei. Știrea că numărul acestor reguli, care era de 100 la Windows Mobile 6.5, a scăzut simțitor în versiunea inițială Windows Phone 7, poate stârni îngrijorare. Concluziile administratorilor IT în momentul actual sunt următoarele: e nevoie obligatorie de parole, de introducerea de simboluri în parole, precum și de reguli de ștergere a datelor. Informaţiile se mai pot pierde și în cazul în care se defectează aparatul, moment în care se vor pierde toate datele.
Pachetele de siguranță a datelor au fost punctul cel mai dificil în procesul de reinventare a sistemului. Astfel, Windows Phone 7 criptează toate datele prin protocolul SSL (Secure Socket Layer). În funcție de conexiunea serverului se poate cripta cu 128 de biţi sau 256 de biţi. Criptarea se aplică tuturor conexiunilor Over-the-air, atât pentru  rețelele unor companii cât şi pentru funcțiile pe bază de Cloud precum Share-Point-Server. Microsoft a înțeles în sfârșit că lipsa de funcții precum un slot pentru cardul de memorie pot spori siguranța sistemului: datorită faptului că nu se poate extinde prin memorie externă se previne și transferul de date confidențiale prin carduri de memorie, conform logicii departamentului de PR. În cazul în care această funcție va fi totuși introdusă în versiunile viitoare, ar trebui blocată copierea de conținuturi printr-o politică a aparatului. Nici prin sincronizarea de date cu un PC prin Microsoft Zune nu este permis accesul la date stocate pe Windows Phone 7, precum fișiere Mobile Office. Acestea trebuie trimise pe email sau prin SharePoint, respectiv Live SkyDrive pentru a putea face schimb de date. Chiar și această restricție folosește securității unei companii mari, însă în viața cotidiană, mai ales cea a firmelor de dimensiuni mai mici sau a persoanelor fizice autorizate, aceasta reprezintă numai o complicare a bunului mers a lucrurilor. Per total, prima versiune Windows Phone 7 lansată oferă o siguranță foarte bună a conținutului.

Aplicaţii şi Marketplace: mai aşteaptă!
Acelaşi lucru este valabil şi pentru software-ul de la terţi. Microsoft se conformează standardelor actuale impuse de către Apple sau Android OS, cu Windows Phone Marketplace. Aplicațiile pot fi găsite doar prin marketplace-ul online, trebuind să fie certificate de către Microsoft în prealabil. Avantajele sunt clare: sistemul este ferit de aplicațiile care i-ar putea dăuna. Interfața de utilizator și operarea programelor trebuie să fie adaptate la noul sistem, astfel încât să garanteze un proces de utilizare corespunzător.
Reversul medaliei: miile de aplicații create pentru versiunile anterioare nu mai rulează pe Windows Phone 7. Acest fapt afectează nu doar uneltele folositoare și jocurile distractive, ci și domeniile de soluții specializate sau aplicațiile specifice unor companii. Dacă aceste aplicații trebuie folosite cu Windows Phone 7, trebuie reprogramate sau măcar adaptate printr-o muncă enormă, ceea ce costă o grămadă de bani și timp. Iar în majoritatea cazurilor corporaţiile sunt sfătuite să aștepte până ce un terț precum Oracle sau SAP va actualiza funcțiile de mobil – în măsura în care este plănuită vreo sincronizare cu Windows Phone 7. Aici apare o altă problemă: investiția în adaptarea software-ului este rentabilă pentru terț numai în cazul în care există o bază semnificativ de mare instalată. Succesul noilor sisteme de operare pentru telefoane mobile depinde foarte mult şi de disponibilitatea soluțiilor relevante de la terți. Aici se mai adaugă și faptul că pentru instalarea unui software nou pe aparatele Windows Phone 7 nu ai altă variantă decât să recurgi la Windows Phone Marketplace. Roll out-urile interne ale unei companii nu sunt posibile încă – dar foarte puține companii vor vrea să ofere soluțiile lor interne pe un Marketplace public. Microsoft este conștient și de aceste restricții şi se lucrează deja la o soluție pentru ele.
windows 7
Concluzii: companiile nu se vor grăbi în ceea ce privește schimbările și nici în ceea ce privește trecerea la Windows Phone 7, din cauza lipsurilor pe care le prezintă. Chiar dacă interfața de utilizator este îmbunătățită și aparatele tehnice moderne strălucesc în comparație cu cele din generația Windows Mobile 6.5, aceste aspecte vor cântări greu, în special pentru infrastructurile IT mai mari. Lui Microsoft i se cere să ofere urgent, mai ales în domeniul business, funcțiile care lipsesc. Aceasta este o condiție vitală pentru ca noul Mobile Windows să își facă loc pe piața business.

Office Mobile 2010: Office Hub
Acestea sunt funcțiile versiunii mobile a cunoscutului Office Suite disponibile pe Windows Phone 7:

OneNote Mobile
Programul fiabil de notițe permite stocarea de idei sau notițe de ședințe, având și o funcție de listă de cumpărături sau una de ”to-do”. Notițele organizate în books pot fi completate cu clipuri audio, imagini și liste. Precum toate documentele Office mobile, și acestea se pot sincroniza online.

Word Mobile
Documentele redactate pe PC pot fi modificate sau vizualizate mobil. Crearea de noi documente prin smartphone este și ea posibilă. Printre opțiunile de prelucrare se află în special o funcție de comentarii. Vizua- lizarea de tabele, liste, imagini – toate sunt posibile.

Excel Mobile
Pentru vizualizarea și prelucrarea de tabele Excel care au fost create pe PC (sau chiar direct de pe smartphone), versiune amobilă oferă acestui cunoscut program de calcul funcții precum: worksheets, diagrame și formule. Și aici este disponibilă o funcție de comentarii.

PowerPoint Mobile
Prezentările PowerPoint pot fi vizualizate cu versiunea mobilă. Mai este posibilă și modificarea acestora, aplicarea de corecturi la foile de prezentare, precum și adăugarea de notițe. PowerPoint Mobile suportă și vizualizarea de prezentări postate pe internet.

SharePoint Workspace
Firmele care dispun de un SharePoint Server, găsesc aici locul central de întâlnire pentru organizarea documentelor Office. Fișierele pot fi descărcate și prelucrate pe smartphone precum și repostate pe website-ul SharePoint. Prelucrarea acestor documente este posibilă și online.

Exchange Server și Push Mail
Exchange Server-ul face echipă cu aparatele Windows Phone 7 și reprezintă asul din mânecă.

Software-ul pentru servere ”Microsoft Exchange Server” preia funcțiile unui server de email într-o companie. Astfel este responsabil cu transmiterea de emailuri către aparatele destinatarilor. Dacă este vorba despre un smartphone, atunci transmiterea de email se produce prin „Direct Push”: Așa cum suntem obișnuiți de la SMS sau MMS, telefonul mobil anunță un email intrat prin sunet de avertizare sau vibrații. Bineînțeles că această funcție este implementată și de către Windows Phone 7. Pe lângă pura distribuție de emailuri, Exchange Server-ul prestează mult mai mult între timp: folosește și la sincronizarea de contacte, programări și notițe între aparatele din grup, pentru a fi toată lumea la curent cu noutățile. Chiar și această funcție este suportată în mod egal de către versiunile desktop ale Outlook, Windows Mobile până la 6.5 și chiar noul Windows Phone 7. Chiar și în firmele mici și medii începe să se folosească un Exchange Server, din motivele enumerate mai sus. Firmele foarte mici sunt cele care sunt foarte timide vizavi de setarea și administrarea unui asemenea server – fără a menționa motive precum costurile de achiziționare de hard și soft.

Etichete: , , , , , , , , , , ,