REVIEW Xiaomi 12 Pro: statut de flagship, preț atractiv

REVIEW Xiaomi 12 Pro: statut de flagship, preț atractiv

Scris de | 31 martie, 2022

Astăzi vreau să vorbim despre Xiaomi 12 Pro, un smartphone lansat încă de la sfârșitul anului trecut în China, dar care tocmai a venit în Europa. La momentul publicării acestui review are loc lansarea europeană a seriei Xiaomi 12, iar noi am avut ocazia să testăm modelul 12 Pro cu o săptămână înainte de dezvăluirea oficială și îți prezentăm în continuare impresiile noastre. Sunt multe lucruri pro, chiar și unele contra, dar veți avea o surpriză când veți vedea prețul, dar și bundle-ul din precomandă.

Xiaomi a crescut foarte bine în Europa, iar în România s-a propulsat excelent pe o piață dominată de sud-coreenii de la Samsung. Motivele care stau la baza creșterii pe toate piețele sunt clare, au legătura cu oferta vasta de produse și prețurile excelente, dar nu trebuie să uităm totodată că vorbim despre produse bune spre foarte bune în marea majoritate a cazurilor. 

Noua gamă Xiaomi 12 este succesoarea unei serii excelente și pe care și noi, aici la connect, am aclamat-o atunci când am testat produsele. Pe mine m-a cucerit modelul Ultra din seria Mi 11, în principal prin pachetul complet propus, dar și prin curajul de a aduce noi caracteristici într-o plajă de produse deja ajunsă la o maturitate și unde inovația este un termen deja prea rar întâlnit. Vorbesc de ecranul suplimentar de pe spate care ne-a ridicat un pic sprânceana.

Cand vine vorba despre Xiaomi 12 Pro, modelul de pe masa noastră de testare, nu pot să spun că am un entuziasm la fel de mare ca la Mi 11 Ultra pentru că nu mai avem briz briz-uri de-astea țipătoare, dar avem totuși una-alta care ar trebui să te facă cel puțin curios. O cameră versatilă, un ecran excelent, un design reușit și o încărcare la superlativ. Se încarcă fulger, vă zic. Mergi, fumezi o țigară și ai deja jumătate de baterie gata. Dacă ai mai bagat și un duș ajunge deja la 100%. Însă despre asta vorbim mai târziu.

Deisgn mat, care nu atrage amprentele

Pachetul de retail este unul destul de substanțial, ba chiar generos aș putea spune dacă mă gândesc la ce pun în cutie astăzi competitorii. Nu doar că avem brick-ul de priză și cablul de alimentare, dar găsim și o husă din silicon transparent, nu chiar cea mai mai fericită opțiune, dar n-ai cum să reproșezi gratuitățile. Brick-ul de priză poartă inscripția 120W, deci da, avem încărcare la 120 de Wați, Hypercharge, cum se chema în termeni de tehnologie.

Nu mai reiau detaliile tehnice, v-a povestit Andrei la reviewul lui Xiaomi 11T Pro ce și cum știe să facă, eu vă spun doar că se încarcă rapid. Extrem de rapid și voi detalia puțin mai târziu ce și cum la capitolul dedicat.

Telefonul arată extrem de bine, dar nu pot spune că este neapărat deosebit. Se vede că nu este un model Ultra, care țipa de la distanță că este diferit doar prin construcție, în special datorită ecranului de pe spate pus intenționat de producător ca să ofere ceva suplimentar. În fine, nu vreau să divagăm prea mult și voi spune despre Xiaomi 12 Pro că este arătos, dar nu senzațional. Pe față avem ecranul ușor curbat de 6.73 inci, cu un punch hole care adăpostește camera frontală în partea superioară, iar la bază remarcăm o bărbie micuță. 

Spatele este realizat din sticlă, o sticlă mată care are diverse inserții lucioase care se reflectă excelent în soarele puternic. Așa cum am văzut anterior, sticla mată nu este cea mai fericită alegere dacă ai mâinile uscate pentru că poate aluneca extraordinar de ușor, dar reversul medaliei este că nu adună deloc amprente. Dacă vei alege să folosești husa din pachet sau una nouă nu va mai fi nevoie să-ți faci griji. Tot pe spate remarcăm insula camerei, destul de generoasă și în interiorul căreia se găsesc cele trei camere de pe spate: una wide, una ultrawide și una tele. Un singur lucru mai trebuie menționat: inscripția Xiaomi 5G este excelent stilizată într-o manieră 3D undeva în partea de jos.

Cam atât și despre partea din spate a lui Xiaomi 12 Pro. În ce privește construcția și elementele de design, nu găsim prea multe briz briz-uri, cu toate că apariția unui senzor infraroșu pe marginea de sus rămâne în continuare un plus pentru unii dintre pasionați. Panoul frontal și capacul se curbează spre marginile din aluminiu și creează un aspect plăcut, continuu, singurele zone de discontinuitate prin zona antenelor. Pe dreapta avem butoanele fizice, Volum și Power, în partea de sus se găsește un difuzor și senzorul IR, iar la bază întâlnim portul de încărcare, tray-ul pentru SIM și difuzorul secundar.

Display setat la rezoluție și luminozitate mari

Am vorbit mult despre construcție și design, dar nu ne-am aplecat aproape deloc spre ecran, care este unul dintre punctele de atracție principale pentru acest telefon. Xiaomi 12 are un ecran de 6.73 inci cu semnătura Samsung, un display Super AMOLED cu o rezoluție 1440 x 3200 pixeli și o densitate a pixelilor de 521 PPI. Are o rată de reîmprospătare de 120 de Hz și un touch sampling rate de 480 Hz și se vorbește de o luminozitate de până la 1500 de niți în conținutul HDR. Sunt multe opțiuni de personalizare pentru ecran, de la rezoluție la refresh rate sau schemă de culori, care este setată implicit pe Vivid și care poate fi calibrată din opțiuni atât pentru a fi mai saturată cât și pentru a fi mai originală. 

Extrem de multe specificații și opțiuni prin meniuri, dar eu vreau doar să menționez că se vede excelent, are o luminozitate mare și se mișcă rapid prin meniuri. Au apus vremurile în care smartphone-urile cu statut de flagship mai „agățau” sau când animațiile sacadau, dar ajută acum și performanțele procesorului și interfața mai curată. Despre asta vom vorbi în continuare.

Când vine vorba despre construcție și dotări putem vorbi și despre primul minus al acestei telefon. Mai exact, lipsa certificării IP68, care ar fi trebuit să țină telefonul protejat de apă și praf. Încă nu știm dacă este doar lipsa certificării sau dacă telefonul chiar nu dispune de etanșeitatea care ar trebui să-l păzească de apă și praf, și sincer să vă zic nici nu am îndrăznit să risc să îl scufund în piscină. Au mai fost cazuri când absența ratingului IP68 ținea mai degrabă de certificarea oficială și nu de construcția generală. În fine, dacă aflăm altceva pe subiect o să vă lămurim ulterior. 

Performanțe demne de un telefon din gama sa de preț

La interior avem o echipare Snapdragon 8 Gen 1, cel mai nou și puternic procesor de ultimă generație. Vorbim de un procesor fabricat pe 4 nm, același procesor care se găsește și pe unele versiuni de Saamsung Galaxy S22, dar și pentru modelele de top de la OPPO sau Motorola. Sunt două versiuni disponibile, una cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB memorie internă și alta cu 12 GB și 256 GB memorie internă, așa cum a avut și unitatea noastră de teste. Stocarea internă este pe o memorie UFS 3.1, tot ce-i mai bun astăzi în piață, dar aspect care scoate din ecuație posibilitatea de a extinde memoria cu ajutorul unui card microSD. 

N-are nici cel mai mic sens să vă zic cum s-a descurcat prin benchmark-uri, o să vă las aici o serie de capturi dacă vreți să-l comparați cu alte modele. Dar ne-am jucat PUBG, Asphalt 9, GTA San Andreas și nu prea s-a sufocat, însă s-a descarcăt și s-a încins ușor în zona camerelor. De altfel, bateria este și unul dintre minusurile acestui terminal, care măsoara numai 4600 mAh. Ajunge să reziste o zi întreagă, dar dacă îl forjezi la maximum în gaming sau video o să stai cu ceva emoții pentru că ecranul excelent o să consume baterie pe pâine.

Îmi este greu să zic că bateria este un minus în condițiile în care se încarcă de la 0 la 50% în numai 6-7 minute. Dar dacă te gândești că trebuie să ai după tine în permanență adaptorul și cablul ca să beneficiezi de încarcarea la 120 de Wați, atunci o pot nota ca pe un minus într-un scenariu de utilizare obișnuit.

Și da, n-am greșit mai devreme, telefonul asta se încarcă de la 0 la 100% în numai 18 minute. 18 minute într-un scenariu ideal, cu activarea opțiunii de accelerare a vitezei de încărcare și doar cu încărcătorul original conectat la priză. Fără activarea modului Boost charging o să încarci telefonul în aproximativ 21-23 de minute de la 0 la 100%, ceea ce este oricum incredibil și un aspect care te face să uiți de încărcarea peste noapte.

Xiaomi 12 Pro vine la pachet cu Android 12 și MIUI 13

Xiaomi 12 Pro, dar și celelalate modele din seria Xiaomi 12, rulează MIUI 13, o interfață ușor reproiectată și bazată pe Android 12, care aduce modificări importante de funcționalitate la sistemul de operare. Sunt aduse în principal modificări ce țin de îmbunătățirea și distribuirea resurselor ce pun în mișcare memoria RAM și stocarea. Acum, totul ar trebui să funcționeze mai inteligent și să se elimine sau să fie puse în repaus toate acțiunile și sarcinile care nu sunt necesare într-un anumit moment pentru a aduce performanțe mai bune. 

Meniul de setări și interfața rămân in general foarte stufoase, dar dacă ești un împătimit al schimbărilor, te încurajăm să le parcurgi pas cu pas. La nivel vizual se aseamănă mult cu MIUI 12, cu Always on Display disponibil și aici, cu senzor de amprentă sub ecran care funcționează bine și care se setează rapid, cu o bară de notificări care se activează din dreapta și o zonă de setări rapide care se descoperă cu o tragere rapidă din partea stânga-sus, denumită Control Center. Dacă stilul de astăzi de Notificări și Control Center te enervează sau te duce cu gândul prea mult la iPhone, îl poți deaztiva din meniu. 

Zona de Task Switch rămâne neschimbată dacă ai mai folosit telefoane Xiaomi până acum. Ai un buton dedicat și apoi o organizare în listă a tuturor aplicațiilor deschise, în timp ce în partea superioară ai o serie de shortcut-uri pentru curățare și gestionarea de aplicații. Tot aici găsești și opțiunea de Ferestre plutitoare, care îți permite să aduci o aplicație minimazată peste o altă aplicație deja deschisă. 

Cum vă spuneam și anterior, multe opțiuni, rămâne de văzut care te coafează pe tine sau de ce ai nevoie. Pe mine mă cucerește un Always on Display, un ecran cu refresh rate la 120 de Hz și cu luminozitate adaptabilă, un senzor de amprentă rapid, un Dark Mode sau un mod pentru Jocuri care să-mi permită să trec toate notificările pe OFF. Pe astea toate le are, dar și multe altele. 

Camera foto este una dintre cele mai versatile

Trecem la lucruri și mai serioase și haideți să vorbim puțin despre camere. Trei pe spate, fiecare de 50 de megapixeli și una pe față, frontala, 32 de megapixeli. Camera principală de pe spate folosește un senzor SONY IMX707, recent inagurat și pe care îl vedem la prima mână. Iar celelalte două camere de pe spate au un senzor Samsung JN1. Camera pe care o veți folosi este cea principală, care are o deschidere a diafragmei de f/1.9, echivalentul unui obiectiv de 24 de mm. Camera ultrawide are o distanță focală de 14 mm și un unghi de cuprindere de 115 grade, în timp ce camera tele are un obiectiv echivalent 48 de mm și un zoom optic 2X.

Versatilitate este cuvantul cheie care descrie cel mai bine capabilitățile camerei de pe Xiaomi 12 Pro. Nu este un Ultra, trebuie menționat din start asta, iar capabilitățile pe care performerul seriei anterioare Xiaomi le avea în ce privește fotografia la distanță nu pot fi replicate. Dar 2X sunt 2X, deci la nevoie vei putea opține un cadru ceva mai apropiat, chiar dacă m-as fi bucurat de cel puțin un 3 sau 5X. Poate vine cândva un Ultra, care să remedieze asta în caz că este un must have pe lista ta de lucruri pe care le dorești de la viitorul smartphone. 

De când am primit telefonul de teste s-a trecut foarte rapid de la vreme mohorâtă la vreme însorită, așa că vom ilustra cu fotografii extrem de diferite. Cu toate acestea, se observă o acuratețe a culorilor excelentă, un dynamic range bun, o procesare a imaginii foarte bună și în general o calitate demnă de un flagship. Am apreciat focusul rapid, coloristica în tonuri plăcute ochiului, bokeh-ul potrivit atunci când este nevoie și în general gândul că te poți baza pe telefon în toate scenariile atunci când ai suficientă lumină.

Și nu doar când ai suficientă lumină, pentru că noaptea telefonul va face o treaba bună și voi lăsa imaginile să vorbească de la sine, am fotografiat una dintre zonele cele mai drăguțe din București, atât pe timp de zi, cât și noapatea și vă invit să vedeți Ateneul, Calea Victoriei și Biblioteca Carol I și zona adiacentă.

Concluzia connect

Am ajuns si la sfârșit și ar trebui să spunem câteva ceva și despre prețuri. De fapt despre surpriza de care spuneam la început. Xiaomi 12 Pro va fi disponibil la precomandă începând de astăzi, iar până pe 13 aprilie o să-l găsiți disponibil în bundle cu Xiaomi Watch S1 la prețul de 5.200 de lei în varianta de 12/256 GB, o ofertă excelentă din punctul meu de vedere.

De altfel, prețul pentru întreg pachetul oferit de smartphone-ul Xiaomi 12 Pro astăzi este unul foarte bun și în afara ofertei de precomandă cu ceasul Watch S1. Vorbim despre un telefon echipat cu cel mai puternic procesor, cu o încărcare extrem de rapidă, un display excelent de 120 de Hz și o cameră capabilă de imagini foarte bune. Dacă ne gândim la minusuri, doar lipsa ratingului IP68 și bateria ceva cam mică, de numai 4600 mAh, sunt lucruri pe care le putem nota ca neajunsuri.

Etichete: , , , ,