Apeluri la volan cu dispozitivele Jabra, Bury, Funkwerk şi Seecode

Scris de | 4 mai, 2011
Apeluri la volan cu dispozitivele Jabra, Bury, Funkwerk şi Seecode

De acum ai la dispoziţie mai multe modalităţi de a vorbi la telefon când eşti la volan fără a fi amendat: 4 noi dispozitive Bluetooth ce te ajută să comunici – Jabra Cruiser 2, Bury CC 9060 Plus, Funkwerk Audio 2010 şi Seecode Wheel V3.

Redactat de: Bogdan Bele

Dispozitivele handsfree nu au o viaţă uşoară: pe de o parte, nimeni nu le vrea, dar pe de altă parte utilizarea lor este obligatorie – căci altfel rişti o amendă dacă vorbeşti la mobil în maşină fără să le foloseşti. Multe dintre modelele din trecut aveau deseori probleme cu calitatea vocală, în special în ritmul rapid impus pe autostrăzi (bineînţeles, în timpul excursiilor în străinătate…) – observaţie valabilă mai ales pentru ieftinele aparate plug-and-play pentru bricheta auto. Iar dacă te decideai să cheltuieşti mai mulţi bani şi să cumperi o variantă fix integrată te trezeai cu nişte „cutii” negre, deloc atractive şi suporturi butucănoase pentru mobil, ce nu se potriveau nicicum cu interiorul elegant al unei maşini pretenţioase.
Dar avem veşti bune: azi lucrurile nu mai stau la fel. Chiar şi modelele fix montate nu costă mai mult de 200 de euro şi sunt echipate cu panouri de operare atrăgătoare şi funcţie de control vocal, care se descurcă foarte bine. Variantele plug-and-play au fost şi ele optimizate, motiv pentru care sunetul redat este de calitate. În continuare câteva detalii despre patru modele handsfree pe care te poţi baza oricând.

 

Bury CC 9060 Plus
Foarte atent finisat, Bury CC 9060 Plus la 199 de euro a reuşit să ocupe primul loc în topul connect datorită excelentei funcţii de control vocal şi prezenţei touchscreenului.

Varianta Bury CC 9060 testată acum doi ani a reuşit să cucerească inimile testerilor datorită controlului inovativ prin touchscreen, ce putea fi fixat la bordul maşinii, şi manevrării mobilului prin simple atingeri cu degetul.
Versiunea optimizată 9060 Plus seamănă ca aspect cu varianta mai veche; nimic nu s-a modificat nici în ceea ce priveşte cele două difuzoare şi unitatea de comutare pentru radioul auto cu conexiuni ISO standard – dacă vrei neapărat poţi adăuga şi un suport mobil cu funcţia de încărcare. Pe lângă câteva mini îmbunătăţiri la partea de software, o noutate este şi faptul că funcţia de control vocal se activează prin parolă, sau faptul că poţi cupla prin Bluetooth două telefoane mobile şi că poţi folosi o memorie vocală pentru texte scurte.
Tot ce am amintit până acum este nimic faţă de restul funcţiilor din dotare: dacă agenda telefonică este sincronizată din mobil, iar numele din fundal sunt convertite în foneme vocale. Dispozitivul citeşte SMS-urile cu voce tare şi controlează şi redă fişierele MP3 de pe mobil via Bluetooth A2DP. Funcţia de control vocal intră în acţiune în cazul mai multor comenzi din meniu, iar displayul afişează minunat şi rapid toate conţinuturile.
Pe traseu modelul s-a dovedit a fi la fel de bun ca şi varianta anterioară: sunete puţin înfundate în automobil, dar clare şi rafinate pe loc. Datorită funcţiei de reglare a microfonului, Bury se poate „lupta” şi cu zgomote mai puternice, sunetele devenind oarecum „tensionate” numai la vitezele mari de pe autostradă. Efectul ecou a fost însă eliminat cu succes. Nicio îndoială: Bury CC 9060 Plus este un adevărat model de top, ce se instalează de acum într-o poziţie superioară între produsele testate de connect.

Funkwerk Audio 2010
La 149 de euro, Audio 2010 de la Funkwerk Dabendorf oferă multe funcţii multimedia şi control vocal.

Audio 2010, un model destinat încastrării în bord, cu Bluetooth şi o mică cutie neagră, seamănă cu modelul de succes Audio 2000, care este unul dintre handsfree-urile cele mai bine vândute de aproape zece ani. Faptul că în aceşti zece ani s-au schimbat foarte multe din punct de vedere tehnic se vede imediat ce începi să analizezi mai atent modelul Audio 2010, la 149 de euro. Suportul pentru mobil nu mai face parte din dotarea standard (dar poate fi adăugat ulterior), în schimb elementul central este o unitate de operare cu display integrat, ce poate fi prins la bordul maşinii folosind un cablu. Displayul mic, dar extrem de clar, este uşor de citit şi afişează un meniu propriu, precum şi agenda telefonică şi setările. Cercul din partea de jos a aparatului arată ca un buton, dar este de fapt o tastă de navigaţie pe patru căi cu buton central, iar în stânga şi dreapta se află tastele pentru preluarea şi încheierea unui apel telefonic.
Sus pe unitate se află tasta pentru activarea controlului vocal. Această funcţie este adevăratul highlight al lui Audio 2010, căci permite controlul întregului echipament. Chiar şi numele pot fi dictate direct din agenda telefonică, iar după aceea dispozitivul caută numărul corespunzător. Aparatul citeşte şi SMS-uri cu voce tare, iar pentru răspuns există texte standard. De asemenea, Audio 2010 se poate conecta simultan la mai multe mobile.
În plus, Audio 2010 controlează playerul MP3 al mobilului prin Bluetooth A2DP, iar prin aplicaţia „iDapter” la 50 de euro sistemul poate controla iPod-uri şi alte playere MP3.
Un pachet complet care s-a făcut remarcat la test prin excelentă calitate vocală – în maşină sunetele au fost un pic neclare. Mai mult, sistemul se prezintă în formă chiar şi la viteze mari pe autostradă. De aceea, dacă vorbeşti mult timp la telefon şi totodată vrei şi un sistem de control pentru MP3/iPod ai găsit exact ceea ce căutai: Audio 2010.

Jabra Cruiser 2
Mic, negru, puternic: Jabra Cruiser 2 la 99 de euro surprinde prin calitate vocală neobişnuită pentru un sistem plug-and-play.

Jabra Cruiser 2 vrea să combată prejudecata conform căreia sistemele handsfree plug-and-play „suferă” din cauza calităţii vocale şi foloseşte de aceea două microfoane – unul în partea frontală, iar altul în lateral, ce filtrează zgomotele. Plasat în parasolar microfonul ajunge astfel în poziţia ideală, ceea ce promite un nivel bun de comprehensiune. Jabra este operat prin patru taste, ce controlează preluarea apelului vocal, funcţia mut şi reglarea volumului sonor. Tastele sunt plasate la distanţă una de alta şi pot fi găsite cu uşurinţă.
În plus, Cruiser 2 dispune şi de control vocal: apelurile primite sunt anunţate cu numele apelantului, dacă acesta este înregistrat în agenda telefonică a mobilului, iar mobilul se descurcă cu schimbul de date prin Bluetooth. Conectarea şi deconectarea sunt şi ele confirmate prin comenzi vocale, iar sistemul te ajută şi în cazul stării acumulatorului sau conexiunii prin Bluetooth (pot fi conectate două mobile simultan). Acumulatorul integrat rezistă maxim 20 de zile în modul standby – abia după aceea are nevoie aparatul de cablul de alimentare.
O altă funcţie inteligentă este Bluetooth audio prin A2DP: mobilele şi playerele MP3 cu profilul adecvat pot transfera muzică MP3 spre Jabra. Pentru audiţii muzicale Jabra are integrat şi un transmitter FM, ce trimite muzica spre radioul de maşină folosind o frecvenţă FM – iar la testul practic întregul proces a funcţionat surprinzător de bine. La fel de bună este şi calitatea din timpul telefoniei – vocile sună echilibrat şi voluminos în test, dar în maşină Jabra sună înfundat, cu toate că sunetul e surprinzător de bun şi de puternic. În concluzie, Jabra Cruiser 2 este unul dintre cele mai bune dispozitive handsfree plug-and-play testate până acum de connect.

Seecode Wheel V3
De ce nu? Un handsfree aflat tot timpul sub privirea şi la îndemâna şoferului, căci se prinde pe volan.

Seecode Wheel la 129 de euro este reprezentantul celei de-a treia generaţii din acest model. Dacă la variantele anterioare era nevoie de o cheie pentru instalarea aparatului, acest model se montează mult mai simplu, cu o mică şurubelniţă. Dacă te deranjează faptul că aparatul montat deasupra volanului acoperă o parte din bord poţi plasa sub display o vizieră din plastic care permite citirea informaţiilor acoperite – o soluţie de compromis, dar mai bine decât să nu ştii cu ce viteză mergi.
Chestiunea acumulatorului este rezolvată de Seecode într-un mod pragmatic: pentru ca sistemul să nu trebuiască să fie încărcat la fiecare două zile, producătorul a pus în pachetul produsului doi acumulatori. Datorită unui mecanism cu cleme, acumulatorii se schimbă rapid, iar unul dintre ei poate rămâne permanent conectat la bricheta auto. În plus, sistemul se deconectează automat atunci când mobilul iese din zona de emisie Bluetooth.
Noutăţi există şi din punct de vedere tehnic: displayul afişează numele apelantului, pot fi legate opt mobile (trei dintre ele deodată). A fost îmbunătăţită şi compatibilitatea cu mobilele, iar sistemul se descurcă şi cu Bluetooth A2DP. Chiar dacă ultima funcţie este binevenită, iar difuzorul din partea posterioară sună bine, cel puţin pentru voce, nu prea merită să asculţi muzică permanent prin această metodă. Cele opt taste controlează sigur şi rapid aparatul, lucrurile complicându-se numai în cazul agendelor telefonice prea mari. Lăudabil: sensibilitatea microfonului se poate regla din meniu.
La testul practic, Wheel a impresionat în special în maşină, unde a reuşit să reproducă sunete puternice şi comprehensibile, pierzând câte o silabă din cuvânt numai la vitezele mari de pe autostradă. În concluzie: versiunea 3 de la Seecode Wheel reuşeşte să se impună în practică la fel ca şi modelele anterioare.

Concluzie

În sfârşit poţi fi înţeles şi în maşină atunci când vorbeşti la telefon. Iar asta atât de bine încât poţi organiza chiar şi şedinţe de psihoterapie, căci nimic din ceea ce vei spune nu se va pierde pe drum. La final diferenţa dintre cele două modele de top Bury şi Funkwerk este de numai un punct, decizia victoriei fiind foarte greu de luat: Bury convinge prin touchscreenul şic, în timp ce panelul lui Funkwerk este ceva mai mic, dar decent realizat – la disciplina calitate şi control vocal diferenţele sunt minime între cele două modele. În segmentul inferior de preţ lucrurile sunt mai clare: Jabra Cruiser 2 surprinde prin calitate vocală foarte bună şi funcţii practice pentru audiţii muzicale, motiv pentru care merită recomandarea noastră călduroasă. Seecode Wheel este un model inovativ, orientat spre rezolvarea problemelor, ce rămâne întotdeauna prima alegere atunci când nicio altă soluţie nu se potriveşte.

Glosar

Bluetooth A2DP
Profilul Bluetooth A2DP permite transferul wireless al muzicii la calitate stereo. Pentru a reda muzica de pe mobil pe un alt aparat nu mai este nevoie de cablu – o soluţie practică în special în maşină.

Transmitter FM
Transmite semnale audio (muzică, voce) folosind o frecvenţă FM liber selectabilă, pe o distanţă de câţiva metri. În acest fel se poate transfera muzica sau convorbirea telefonică de pe handsfree spre radioul de maşină, fără cablu şi fără artificii tehnice. Calitatea redării corespunde celei a radioului, iar dacă maşina stă la semafor s-ar putea ca, teoretic, şoferul de lângă să poată auzi ceea ce redă radioul tău.

Port ISO
Conexiunile radiourilor moderne de maşină sunt de obicei mufe ISO standard. Pentru ca semnalul de la telefon să poată fi transmis de handsfree spre radio producătorii au echipat coletele sistemelor handsfree cu un releu, care întrerupe semnalul de la radio pe durata convorbirii telefonice. Datorită mufei ISO normate conectarea mufei se face foarte rapid.

Etichete: , , , , , ,