Telefoane concept – de la mobile folie la modele alimentate cu bere

Scris de | 23 iulie, 2011
Telefoane concept – de la mobile folie la modele alimentate cu bere

Telefonul mobil a împlinit recent 38 de ani şi a reuşit până în prezent, să-şi reducă greutatea, forma şi să ne ofere acces la tehnologii şi aplicaţii la care nici nu visam la data lansării lui. Ce formă urmează să îmbrace telefonul pe viitor ţine doar de fantezia producătorilor şi mai ales a celor care dezvoltă concepte mobile.
Text de: Daniel Chira

Mai mare, mai mic, mai subţire, cu funcţii inteligente, cu ecran mare, tactil, 3D, regenerabil, uşor de transportat, rezistent sau cu design futurist – sunt doar o parte din doleanţele celor care doresc un nou telefon mobil. Dacă întrebi două persoane cum o să arate telefonul mobil în viitor, vei descoperi că fiecare-l doreşte metamorfozat în funcţie de imaginaţia proprie. Totuși, viteza exponenţială impusă de dezvoltatorii de tehnologii de mobile ne determină să visăm cu ochii deschişi.

Mai eco
Dorinţa unor tehnologii verzi a devenit literă de lege pentru multe din companii producătoare de telefoane mobile. Concepte dintre cele mai inedite referitoare la realizarea de carcase din hârtie până la cele din lemn reciclat sunt propuse de diferiţi specialişti în design şi nu numai. Paşi importanţi au fost făcuţi deja în acest sens. De exemplu, ştim că un copac necesită ani buni pentru a atinge o grosime considerabilă a trunchiului, în schimb bambusul creşte mai repede şi poate fi folosit cu succes pentru diferite produse electronice (în prezent este folosit în industria de difuzoare, stick-uri USB-uri şi chiar pentru carcasele de laptop).
Un alt trend este dat de folosirea unor materiale ultra-uşoare combinate cu inserturi metalice (oferă răcire pasivă şi conferă siguranţă în manevrare).
Şi bateria telefoanelor de ultimă generaţie a condus la identificarea de soluţii alternative de încărcare (extrem de util dacă vă aflaţi la mare distanţă de o sursă de energie). Pe piaţă sunt prezente deja mai multe gadget-uri de ultimă generaţie care permit încărcarea pe bază de energie solară (captată cu ajutorul unor fotocelule), iar mai apoi este transferată prin USB către acumulatorul terminalului. La capitolul inedit putem pune şi soluţia propusă de specialistul chinez Daizi Zheng, care propune alimentarea telefonului pe bază de zahar ce provine de la băuturile carbogazoase.

Chiar dacă bio-bateria propusă de el nu e chiar un concept inovativ (unii au optat chiar pentru alimentarea pe baza de bere), totuşi începe să prindă formă alimentarea cinetică (adoptată de industria de ceasuri). Da Deng, Chandra Baker, Chris Platt  şi  Jason Schuler  propun o soluţie mai simplă – la un capăt al terminalului să fie inclus un inel, astfel încât prin rotirea pe deget să produci energie (modelul RevOlve Kinetic Phone). Dacă această soluţie este una de bun simţ, ce părere aveţi de soluţia de a vă încărca telefonul mobil doar prin sunet.

Ideea aparţine unei echipe de specialişti din Coreea de Sud, care au inventat un dispozitiv care încarcă telefonul în funcţie de volumul vocii (cu cât vorbeşti mai tare cu atât se încarcă mai repede). Nu ştiu dacă soluţia este cea mai ideală – însă pot anticipa de pe acum că această metodă inedită de alimentare o să nască reacţii adverse din partea celor din jur (mai ales dacă vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun).

Design atractiv
Tendinţele la capitolul design sunt diversificate, de la propuneri de telefoane ce pot fi purtate ca şi brăţară (nu e chiar nou conceptul, fiind propus chiar de Nokia, dar îmbracă forme inedite de la an la an), la cele care se pot plia ca o hârtie şi nu în ultimul rând pot fi ataşate unei serviete. Dincolo de aspect se impune utilitatea şi rezistenţa unui astfel de model. Şi dacă stăm şi ne întrebăm de câte ori am dorit şi poate chiar am aruncat telefonul, de supărare că nu avem semnal ori pentru că software-ul a fost  blocat – parcă începem să vedem lucrurile altfel. De exemplu, conceptul modelului PaperPhone este un deziderat ce a devenit realitate. Desigur, după ce îţi trece supărarea, el poate fi folosit la capacitate maximă, fără a fi nevoit să cumperi un alt telefon.

De altfel, PaperPhone este exemplul cel mai elocvent vizavi de faptul că unele concepte prind formă. Chiar dacă este doar un prototip (smartphone-ul a fost dezvoltat de o echipă canadiană de la Queen’s University) se remarcă prin faptul că este extraordinar de flexibil şi subţire (este tras în folie de plastic şi are dimensiunile unui card bancar ceva mai măricel). Mai mult, acesta poate fi îndoit sau împăturit, fără a afecta în vreun fel accesul la meniu. Prototipul se comportă aidoma unei telefon mobil de ultimă generaţie. Astfel, poţi iniţia apeluri vocale, rula diferite aplicaţii, asculta muzică şi chiar stoca fişiere e-books. Foarte uşor poţi răspunde unui email sau să scrii conţinut pentru internet.
Prototipul are un ecran de 3,75 inchi şi foloseşte tehnologia E-ink (cerneală electronică) întâlnită şi la e-readere. Realizatorii lui PaperPhone au declarat faptul că realizarea unui model care să aibă un ecran mai mare ar putea chiar elimina consumul de hârtie şi imprimantele din cadrul unei companii.

Privire către viitor
Telefonul 3D a fost deja lansat şi ne putem aştepta ca în cel mult 10-20 de ani să fie lansat unul pe bază de hologramă sau care are ca platformă o tehnologie complet necunoscută la momentul actual. Sau cine ştie poate fi dezvoltat chiar pe bază de nano-tehnologie, cu senzori ori sub formă de implant. Exerciţiile de imaginaţie trebuie să ţină cont în extremis de partea practică a noile dispozitive mobile (cred că nici denumirile actuale de genul smartphone –  nu vor rezista, deoarece patina timpului nu iartă nimic). Doleanţa mea ar fi să ne scrieţi online, pe forumul connect www.connect.ro/forum/) cum  vedeţi evoluţia telefoanelor mobile, poate împreună reuşim să ne imaginăm neimaginabilul.

Etichete: , ,