Influenţa reţelelor de socializare Twitter, Facebook şi BlackBerry Messenger în violenţele din Marea Britanie a fost un subiect atacat dur de premierul David Cameron într-un discurs în Parlament. De asemenea, ministrul de interne Theresa May se va întâlni cu reprezentanţii site-urilor de social media pentru a discuta viitoarele măsuri de securitate.
Premierul britanic David Cameron a declarat ieri în Parlament ca persoanele din spatele Facebook, Twitter şi BlackBerry Messenger ar trebui să-şi asume o responsabilitate sporită în ceea ce priveşte conţinutul postat pe site-urile lor.
Prim-ministrul a avertizat, de asemenea, că dacă nu se vor lua măsuri în remedierea situaţiei, guvernul britanic va interzice accesul anumitor persoane pe site-urile sus-menţionate.
Ministrul de interne britanic, Theresa May, se va întâlni cu cele trei companii de social-networking în săptămânile ce vor urma în vederea obţinerii de informaţii în legătură cu persoanele care au postat mesaje ce au provocat violenţele din Regatul Unit.
Un purtător de cuvânt de la Facebook a declarat într-un citat apărut pe ediţia on-line a cotidianului The Guardian: „Anticipăm cu nerăbdare întâlnirea cu ministrul de interne pentru a stabili ce măsuri trebuie să luăm pentru a asigura că Facebook e o platformă pozitivă şi de încredere pentru britanici în aceste momente dificile.”
Aceste măsuri sunt, fără îndoială, extreme, ceea ce a alimentat discuţiile despre libertatea de exprimare. Mike Conradi, un specialist de la firma londoneză DLA Piper a declarat în The Guardian că: ”ceea ce vrea să facă domnul Cameron e să pună poliţia să monitorizeze milioane de mesaje. Pentru a putea face acest lucru, ar trebui să obţină o legislaţie de la Parlament. Acest lucru ar înclina greşit balanţa în termeni de securitate şi libertate de exprimare. Ar pune cu siguranţă Marea Britanie într-o poziţie dificilă. Ar avea de-a face cu un regim totalitar.”
Credeţi că aceste măsuri sunt necesare pentru a respecta justiţia sau pun în pericol libertatea de exprimare?