Samsung a avut o surpriză pentru cei care au urmărit aseară evenimentul Galaxy Unpacked, un de a prezentat întreaga serie Galaxy S25. Deși modelele principale ale seriei au fost prezentate în mare detaliu și efectiv lansate, fiind acum disponibile la precomandă, varianta „subțire” Galaxy S25 Edge, anunțată și ea oficial în cadrul evenimentului, nu vine prea curând în magazine. Iată câteva informații noi despre acest nou telefon Samsung.
Edge nu mai înseamnă „curbat”, ci „subțire”
În primul rând, numele ales pentru acest dispozitiv este unul foarte interesant. Samsung a ales să nu folosească „Galaxy S25 Slim”, ci a scos de la naftalină un nume mai vechi, pe care l-a folosit pentru a marca dispozitivele care ies din tipare: „Edge”. Cei care țin minte lansările Galaxy Note 4 și Galaxy S6, cu siguranță își amintesc de Note Edge, primul telefon curbat pe o laterală și Galaxy S6 Edge, primul telefon cu ecran curbat pe ambele laterale. Acestea au fost inițial doar „variante” ale modelelor principale, iar într-un an sau doi, toate telefoanele Samsung aveau margini curbate. De atunci, brand-ul „Edge” a fost retras, iar acum se întoarce pentru a descrie un telefon „subțire”.

Samsung s-a zgârcit să ofere detalii despre hardware-ul lui Galaxy S25 Edge, însă am putut vedea în cadrul prezentării o versiune „explodată” a telefonului, care prezenta toate piesele din care acesta este asamblat. Nu par să apară mari surprize, întrucât nu pare că Samsung folosește niște tehnologii noi sau revoluționare în construcția lui. Compania pare mai degrabă să vină cu acest model pe tehnologia curentă, sperând probabil că în anii următori să apară niște tehnologii îmbunătățite care să permită realizarea unor modele „Slim” cu adevărat competitive, fără compromisuri.
Galaxy S25 Edge face compromisuri pentru a atinge o „silueta” sveltă
Telefonul a fost afișat în cadrul evenimentului pentru a fi admirat, dar nu a fost disponibil pentru a fi încercat. Pare mai degrabă că ceea ce era prezentat acolo erau fie prototipuri foarte timpurii, fie machete. Totuși, putem vedea design-ul telefonului, care… arată ca oricare alt Samsung, dar care vine cu un profil cu aproximativ 1mm mai subțire. Asta înseamnă că au fost făcute câteva compromisuri, dintre care unele sunt logice, iar altele evidente.
Conform zvonurilor, bateria din Galaxy S25 Edge este semnificativ mai mică, iar aceasta este o presupunere logică asupra compromisurilor. Vorbim despre capacitate sub cea a lui Galaxy S25 „standard”, modelul cu ecran de 6,2” (sub 4.000 mAh). Există șansa ca Samsung să adopte o baterie mai mare bazată pe noile celule „Si-C” (Silicon-Carbon), dar zvonurile infirmă asta.


Samsung nu a confirmat diagonala lui S25 Edge, dar pare să fie cam la fel de mare precum S25+. Având în vedere că telefonul este integrat în seria S25, probabil că va fi livrat cu un nivel de performanță similar, sau doar puțin mai scăzut (probabil că va folosi modelul Snapdragon 8 Elite cu 7 nuclee). Asta înseamnă că nu va avea un consum de energie cu mult mai mic decât celelalte variante S25.
Compromisul evident este însă la nivelul camerelor. Nu știm ce lentile și ce senzori va integra acest model, însă se vede cu ochiul liber că față de toate variantele S25, acestui model îi lipsește o cameră. Putem presupune că avem de a face cu un wide și cu un ultrawide, ambele fiind găzduite pe o insulă de cameră.

Această insulă pare să fie „călcâiul lui Ahile” pentru design-ul subțire, întrucât camerele au ceea ce se numește în piață un „double bump”. Primul „bump” este insula în sine, care iese în relief față de capacul telefonului, iar cel de-al doilea este reprezentat de lentilele camerelor care ies suplimentar peste insulă. Astfel, ai un telefon „Slim”, care pare că își dublează practic grosimea în zona camerelor.
Lansarea va avea loc mai târziu, dar cine își dorește un S25 Edge?
Având în vedere diferența mică de grosime față de celelalte modele Galaxy S25, bateria probabil mai slabă și lipsa unei camere, acesta nu este un „flagship” pentru pasionații de tehnologie. Va fi interesant de văzut poziționarea acestui model din punct de vedere al prețului. Faptul că folosește parțial alte componente ar putea să însemne și că este scump de produs, iar un preț mai mare i-ar putea „completa” lista de dezavantaje.

Cel mai probabil, Galaxy S25 Edge va fi prezentat prin primăvară. Zvonurile vorbeau despre o lansare prin luna mai a acestui an, însă și despre o lansare limitată, în doar câteva țări pe care compania Samsung este prezentă oficial. Nu mă aștept să vedem Galaxy S25 Edge pe rafturile magazinelor din România, cel puțin nu de la început.