Samsung a lansat noua serie Galaxy S25. Iată TOT ce trebuie să știi despre ea

Samsung a lansat noua serie Galaxy S25. Iată TOT ce trebuie să știi despre ea

Scris de | 22 ianuarie, 2025

Înc-un an, înc-o serie Galaxy S de la Samsung… Anul acesta au fost mai muți producători care au „luat fața” sud-coreenilor, dar tot Samsung are prima lansare cu adevărat mare despre care toată lumea vorbește în piața de tech. Așa cum ne așteptam deja, astăzi se lansează Galaxy S25, Galaxy S25+ și Galaxy S25 Ultra. Eu le-am văzut deja, iar mai jos vă voi spune ce noutăți aduc, care sunt promisiunile Samsung și unde nu au apărut schimbări în noile flagship-uri.

La evenimentul de astăzi, Galaxy Unpacked, Samsung a anunțat seria Galaxy S25, alcătuită din trei telefoane, ceea ce în mod normal nu e o surpriză, doar că am tot auzit zvonuri în ultimele săptămâni despre un anume Galaxy S25 Slim. Ei bine, acesta se pare că există, dar nu îl vom vedea până la primăvară, cel mai probabil. Cred că Samsung va prefera să țină un eveniment dedicat pentru el. De asemenea, nu există nici alte gadget-uri sau alte accesorii noi. Nici căști, nici ceasuri, nici un nou inel nu au fost prezentate alături de Galaxy S25. Samsung s-a concentrat exclusiv pe telefoane, cel puțin pentru piața din România.

Ecrane superbe și un S25 Ultra mai rezistent

Zic să o luăm cu începutul, adică primul lucru care îți atrage atenția la aceste telefoane – ecranul. Nu avem cine știe ce modificări aici, pentru că S25 și S25+ au păstrat aceeași dimensiune ca variantele de anul trecut, 6,2 inchi, respectiv 6,7 inchi, însă remarcăm o ușoară creștere în ceea ce-l privește pe „starul” seriei, Galaxy S25 Ultra, care a ajuns la o dimensiune de 6,9 inchi, de la 6,8, cât avea S24 Ultra. Nu am mai văzut un telefon Samsung așa mare de la ultimul Galaxy Note, dar nu vei sesiza nici mari diferențe în utilizare față de modelul precedent. 

Bineînțeles, toată seria vine cu ecrane Dynamic AMOLED 2X la 120Hz, deja celebre de la generațiile anterioare. Sunt frumoase, arată bine, dar la capitolul ecrane nu prea am avut de ce să ne facem griji vreodată că sud-coreenii ar da-o în bară. Apare însă o nouă funcție software, numită Pro Scaler, care aplică upscaling conținutului pe care îl vei vedea pe telefon la rezoluție QHD pe S25+ și pe Ultra, pentru o fidelitate crescută. Luminozitatea rămâne la fel ca anul trecut: 2.600 de niți în lumina directă a soarelui, o valoare încă excelentă, chiar dacă sub nivelul de luminozitate declarat de alți concurenți din piață.

În ceea ce privește construcția, Galaxy S25 Ultra a primit un nou design cu margini drepte și un design complet „plat”. Acesta este în continuare echipat cu o ramă din titan, Gorilla Glass Victus 2 pe spate, dar vine și cu Gorilla Armor 2 pe față, unul din zvonurile care s-au dovedit a fi adevărate. Pe lângă durabilitate crescută față de Gorilla Armor 1 de anul trecut, avem și îmbunătățiri mai mari la nivelul reducerii reflexiilor, capitol la care S24 Ultra stătea deja destul de bine. S25+ și S25-ul simplu păstrează vechiul design și rama „Armor Aluminum”. Le putem diferenția de modelele de anul trecut prin noile opțiuni de culoare și faptul că au o margine neagră în jurul lentilelor foto. Toate cele trei telefoane sunt rezistente la apă și praf la standardul IP68, așa cum sunt de multe generații, dar Samsung nu adaugă și IP69, așa cum am văzut pe la producătorii chinezi.

Interesant este că Samsung a reușit să reducă greutatea device-urilor pe această nouă generație de S-uri. Nu sunt neapărat diferențe enorme, dar în cazul lui S25 Ultra cel puțin, s-ar putea să se simtă. Galaxy S25 are 162 de grame, S25+ are 190 de grame, iar Ultra afișează pe cântar 218 grame, cu 15 grame mai ușor decât versiunea de anul trecut. Bineînțeles, S-Pen-ul nu lipsește din flagship-ul Galaxy S25 Ultra, dar merită notat faptul că nu mai are Bluetooth din acest and, astfel că nu mai poți spre exemplu să îți faci selfie-uri doar apăsând butonul de pe S-Pen.

Noutatea principală: Snapdragon 8 Elite for Galaxy pe toată seria

Întrebarea firească pe care ne-o punem este ce s-a schimbat în interior ca să reducă greutatea noilor device-uri? Ei bine, aici avem o singură noutate majoră, Samsung fiind destul de zgârcită în acest an cu schimbările la nivel de hardware. Mă rog, două noutăți dacă punem la socoteală și un upgrade pe care îl primește Ultra în ceea ce privește camera.

Deci, noutatea majoră este…procesorul, firește. Seria Galaxy S25 vine cu un Snapdragon 8 Elite „for Galaxy” la interior, primul procesor realizat pe 3nm de pe device-uri Samsung. Este vorba de o versiune puțin diferită, creată de Qualcomm special pentru telefoanele din această serie, una pe care sunt convins că al nostru Cătălin abia așteaptă să o pună la treabă și să vadă ce poate :). Principalele beneficii pe care le aduce noul procesor se referă la viteza generală a device-urilor, care vor putea să întreprindă sarcini AI ceva mai rapid acum, conform celor de la Samsung. Vei putea să editezi fotografii sau clipuri video mai rapid și să joci cam orice joc ți-ai putea dori pe mobil. Fanii Snapdragon vor fi de asemenea fericiți să afle că procesorul nou vine pe toată seria, inclusiv pe S25 și S25+, deci diferența de performanță ar trebui să fie mai mică între Ultra și frații săi mai mici, care anul trecut veneau cu un Exynos la interior. Samsung mai spune și că a îmbunătățit sistemul de răcire, cu un Vapor Chamber mai mare pe toate cele trei device-uri, deci temperatura în jocuri și alte sarcini dificile ar trebui să fie mai mică.

Samsung oferă 12GB de memorie RAM pe toate cele trei telefoane, inclusiv pe S25-ul „mic”, care avea 8 GB în trecut. Versiunile de stocare au rămas însă la fel: pornesc de la 128GB pe Galaxy S25 și ajung până la 1TB pe S25 Ultra.

Puțin dezamăgitor este faptul că nu există upgrade-uri la nivelul bateriei. Capacitatea a rămas aceeași: 5000mAh în cazul lui S25 Ultra, 4900mAh pentru S25+ și 4000mAh pentru S25. Nici viteza de încărcare nu a crescut, astfel că avem aceleași valori maxime pe care le putem atinge ca la seria anterioară: 45W pe Ultra și pe Plus, respectiv 25W pe S25-ul normal. Samsung spune că ar trebui să ne așteptăm însă la o oră de baterie în plus pe noile modele, grație optimizărilor de software și noului procesor Snapdragon 8 Elite for Galaxy.

Ultrawide nou pe Galaxy S25 Ultra

Și ajungem și la camere, acolo unde pe S25 și S25+ nu avem deloc modificări față de generația anterioară. Astfel, avem același senzor principal de 50MP, cu f/1.8, căruia i se alătură un senzor tele de 10MP, cu f/2.4 și un ultrawide de 12MP, cu f/2.2, respectiv o cameră de selfie tot de 12MP, cu f/2.2. Singura noutate poate fi observată la Galaxy S25 Ultra: un ultrawide complet nou, care face saltul de la 12MP la 50MP, și are o diafragmă de f/1.9. Această cameră se va ocupa și de fotografiile macro, care vor putea fi realizate acum la o rezoluție de 12MP și vor fi mai clare și mai detaliate, datorită cantității mai mari de lumină care ajunge la senzor. Ultra rămâne însă cu aceeași cameră de 200 MP și aceleași camere cu zoom 50MP pe 5x și 10MP pe 3x.

ProVisual Engine, sistemul de procesare al imaginilor primește la rândul său îmbunătățiri pe mai multe paliere. Tonurile pielii vor fi mai realist redate, persoanele din portrete ar trebui să fie recunoscute și decupate mai bine, cu un nivel crescut al detaliilor, și vor fi luați în calcul mai mulți parametri la procesare, precum lumina ambientală. Samsung se mai laudă cu o calitate îmbunătățită pentru videoclipurile realizate pe timp de noapte, unde zgomotul digital este redus, motorul de procesare făcând mai bine distincția între obiectele staționare și cele care se află în mișcare. Bineînțeles, toate astea le vom testa și verifica dacă sunt doar vorbe de PR sau nu imediat ce punem mâna pe telefoane. Și tot la capitolul video, mai e o noutate importantă, faptul că seria Galaxy S25 poate filma acum în format LOG, un lucru pentru care aș zice doar: „în sfârșit”. Nu este o schimbare care va fi simțită de marea majoritate a utilizatorilor obișnuiți de telefoane, dar pentru cei câțiva care folosesc un smartphone pentru realizarea de conținut, seria Galaxy S25 cu siguranță a devenit mai interesantă.

Și acum, să vorbim despre AI. Bineînțeles că Samsung se concentrează mult pe funcțiile care se folosesc de inteligența artificială și în acest an și, deși nu avem multe noutăți, cele care sunt mi se par destul de interesante. Pe unele dintre ele am avut ocazia să le vedem live, demonstrate de cei de la Samsung la o sesiune de hands-on, altele nu funcționau perfect în momentul acela așa că le vom testa noi mai pe îndelete în review

Funcțiile noi cu AI

Prima pe care am văzut-o este Audio Eraser, o funcție care poate șterge diverse zgomote din filmările pe care le realizezi cu telefonul. Pare să meargă destul de bine, dar ni s-a confirmat faptul că există o selecție limitată de sunete pe care AI-ul le poate recunoaște, precum vântul, muzica ambientală, sunetele din trafic, sau altele similare, însă există posibilitatea ca aceasta să devină ceva mai diversă prin update-uri software.

Tot la capitolul noutăți pe care le-am văzut trecem și Now Brief și Now Bar. Now Brief este o funcție care te va informa periodic, pe parcursul întregii zile, despre cum decurge ziua respectivă pentru tine. Ea ar trebui să conțină informații contextuale în funcție de perioada zilei în care te afli – spre exemplu, dimineața îți poate indica informații despre calitatea somnului, la prânz îți poate aminti de o întâlnire pe care o ai programată în a doua parte a zilei, iar seara îți poate spune cât de stresantă a fost ziua și ce te așteaptă mâine. Samsung descrie funcția asta ca un asistent personal care îți oferă sugestii și îți arată programul și activitățile constant.

Now Bar este un fel de interpretare a celor de la Samsung a Dynamic Island de la Apple, un widget care își schimbă dimensiunea și îți arată diverse informații în funcție de aplicațiile pe care le folosești. Funcționează și în lock screen, și îți poate arăta de la remindere, la timpul în care vine un Bolt sau un Uber, la cronometrul pe care tocmai l-ai pornit sau muzica pe care o asculți în acel moment. Bineînțeles, dacă apeși pe bară te va duce către aplicația cu pricina.

Ce nu am apucat să testăm este o nouă funcție de la Samsung în colaborare cu Gemini, asistentul AI al celor de la Google. Practic, aceasta ar trebui să asigure o interoperabilitate mare între aplicații, adică în limbaj mai simplu, ar trebui să-ți permită să îi ceri lui Gemini să facă două acțiuni diferite, folosindu-se de două aplicații diferite. Exemplul pe care l-am primit de la cei de la Samsung a fost că Gemini ar putea să caute adresa unui restaurant din București și să o trimită cuiva din adresa ta de contacte, sau să caute un meeting în calendarul telefonului și să trimită pe Gmail o invitație către o altă persoană. Gemini funcționează cel mai bine în aplicațiile Samsung și Google momentan, și îl poți folosi pentru a căuta o anumită poză în galerie, sau o setare a telefonului pe care nu o mai găsești. 

Bineînțeles, pe lângă noutăți, Samsung a îmbunătățit și funcțiile AI pe care le știam deja de pe seria Galaxy S24. Astfel, poți acum să îi ceri lui Gemini să îți citească cu voce tare rezumatele unor texte, mai repede sau mai încet, iar funcția de generare de imagini cu ajutorul inteligenței artificiale este și ea mai bună și poate acum să primească ajutor de la tine și printr-o schiță, dar și printr-un prompt text, ca să înțeleagă mai clar ce vrei să genereze. Și cam asta e tot ce trebuie să știi despre noua serie Galaxy S25 de la Samsung, proaspăt lansată și anunțată de sud-coreeni. Ah, mint, mai e un aspect, poate cel mai important – prețul. Partea bună e că nici aici nu s-a schimbat nimic față de anul trecut, și avem aceleași „scoruri”, care pleacă de la 4499 de lei pentru Galaxy S25 în varianta cu 128GB de stocare și urcă până la 8999 de lei pentru Galaxy S25 Ultra-ul de top, cu 1TB la interior. Telefoanele vor fi disponibile începând cu data de 12 februarie, și au parte și de o ofertă de precomandă. La eMAG, orice telefon din noua serie (Galaxy S25, Galaxy S25+ sau Galaxy S25 Ultra) cumpărat până pe data de 6 februarie va avea stocarea dublată (cu excepția variantei de 1TB a lui Galaxy S25 Ultra). De asemenea, site-ul Samsung oferă mai multe reduceri la precomandă, inclusiv reduceri la husele compatibile pentru telefoane, 10% reducere la o pereche de Galaxy Buds, discount prin procesul de trade-in, și reducere la asigurarea Samsung Care+.

Specificații Galaxy S25

Caracteristici Galaxy S25 Galaxy S25+ Galaxy S25 Ultra
Afișaj 6.2 inch FHD+, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz 6.7 inch QHD+, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz 6.9 inch QHD+, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz
Dimensiuni și greutate 70.5 x 146.9 x 7.2 mm, 162 g 75.8 x 158.4 x 7.3 mm, 190 g 77.6 x 162.8 x 8.2 mm, 218 g
Procesor
Snapdragon® 8 Elite pentru Galaxy
Memorie RAM
12GB
Stocare 128GB / 256GB / 512GB 256GB / 512GB 256GB / 512GB / 1TB
Baterie 4000 mAh 4900 mAh 5000 mAh
Încărcare pe fir Până la 50% în 30 min (25W) Până la 65% în 30 min (45W) Până la 65% în 30 min (45W)
Încărcare wireless
Wireless PowerShare, Fast Wireless Charging 2.0
Rețea și conectivitate
5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Rezistență la apă
IP68

Etichete: , , , , , , ,