BlackBerry Bold 9900: Motive de bucurie pentru fanii BlackBerry

Scris de | 22 septembrie, 2011
BlackBerry Bold 9900: Motive de bucurie pentru fanii BlackBerry

BlackBerry Bold 9900 este cel mai nou terminal high-end lansat de către Research in Motion. E, de asemenea, şi primul Bold care are, pe lângă tastatura QWERTY iconică, şi un ecran touch. Mult-aşteptatul smartphone lansat în exclusivitate în România prin oferta Orange, a ajuns de curând în redacţia connect unde curiozitatea colectivă faţă de tehnologia NFC şi noul sistem de operare BlackBerry 7 ne-a convins să începem testarea aproape imediat. Şi nu am rămas dezamăgiţi.

Primul aspect strident al noului Bold 9900 este designul deosebit care îmbină siguranţa cu frumuseţea. Telefonul e cel mai subţire produs până acum de RIM – la doar 10,5 mm – şi e surprinzător de uşor pentru un dispozitiv cu o ramă de oţel inoxidabil. Cu toate acestea, nu vă aşteptaţi la recorduri în materie de portabilitate.

Adiţia unui ecran touch Liquid Graphics de 2.8 inchi – care redă imaginile la o calitate mai mult decât satisfăcătoare – pe lângă tastatura QWERTY arhicunoscută, completează designul extrem de reuşit al noului BlackBerry Bold 9900.

Pe lângă partea estetică, BlackBerry Bold se mişcă extrem de bine, un cuvânt greu de spus având procesorul Qualcomm de 1.2 GHz combinat cu memoria de 768 MB RAM, care poate rivaliza aproape orice alt smartphone disponibil.

Prima caracteristică pe care am testat-o a fost browser-ul, care a fost întotdeauna călcâiul lui Ahile pentru dispozitivele BlackBerry. Odată cu lansarea noului sistem de operare BlackBerry 7, cei de la Research in Motion ne-au promis un browser mult mai bun decât cel din versiunile anterioare. Ei bine, au avut dreptate. Accesarea paginilor web se face extrem de rapid, singurul inconvenient fiind ecranul destul de mic în comparaţie cu alte smartphone-uri.

Navigarea prin meniu telefonului se face de asemenea extrem de rapid, deşi această operaţiune am făcut-o, din obişnuinţă, mai mult cu track-pad-ul decât folosindu-mă de ecranul touch. Durează puţin până conştientizezi că ai şi posibilitatea operării direct pe ecran, iar utilizatorii vor alterna probabil între cele două metode de interacţiune.

Aplicaţiile pre-instalate în BlackBerry 7 OS precum Facebook, Social Feeds sau Youtube au rulat fără nicio problemă şi cu un timp de reacţie bun. Aplicaţia Facebook a suferit şi ea o serie de modificări, permiţând accesul îmbunătăţit la majoritatea funcţiilor site-ului de socializare.

Fără îndoială, suportul pentru tehnologia Near Field Communication a fost cea mai captivantă opţiune pe care am testat-o pe BlackBerry 9900. NFC permite realizarea unei conexiuni wireless între două dispozitive printr-o simplă atingere. Este posibil astfel schimbul de date şi realizarea de tranzacţii simplificate, totul cu o securitate sporită a datelor.

Cei de la Orange ne-au oferit şi un tag NFC care odată ce l-am atins de spatele dispozitivului ne-a prezentat instantaneu mai multe informaţii despre telefon. Simplu şi rapid. De menţionat este faptul că receptorul NFC se află pe spatele dispozitivului, în partea inferioară. La fel ca şi cei de la Research in Motion, şi noi suntem de părere că NFC va deveni în anii ce urmează un standard pentru smartphone-uri şi e un plus pentru modelul Bold 9900 ce nu trebuie trecut cu vedere.

La capitolul multimedia, BlackBerry 9900 oferă o cameră de 5 megapixeli cu autofocus capabilă de a face poze acceptabile, chiar şi în condiţii de lumină slabă. Mai mult, spre deosebire de modelele anterioare de Bold, 9900 poate să înregistreze clipuri video la o rezoluţie de 720p. În termeni de calitate, am fost mulţumiţi de clip-urile HD, dar nu ne-a dat pe spate. Memoria internă de 8 GB e satisfăcătoare pentru câteva poze şi clipuri modeste în mărime, dar recomandăm să vă achiziţionaţi un card MicroSD.

Pentru fanii BlackBerry, noul 9900 este un must have, telefonul pe care l-au aşteptat de o lungă perioadă de timp. Pentru restul lumii, opiniile vor alterna probabil între „wow, un BlackBerry care merită toată atenţia” şi „prea puţin, prea târziu”.

BlackBerry 9900 e disponibil acum în exclusivitate prin Orange România şi are un preţ ce începe de la 299 euro.

Etichete: , , , ,