Asus Slider: Combinaţie reuşită

Scris de | 3 octombrie, 2011
Asus Slider: Combinaţie reuşită

Oscilezi între o tabletă şi un netbook? Există şi gadget-uri care combină avantajele ambelor lumi, cum este şi tableta Asus Slider.

Asus Slider SL101 încearcă să ofere soluţia pentru una dintre cele mai mari slăbiciuni ale tabletelor şi anume introducerea de text. Nu vorbim aici despre introducerea unei adrese web sau scrierea unui mesaj ci despre input-ul de texte mai ample.

Trebuie să recunoaştem că oricât de apetisante ar fi liniile lui iPad 2, te trec fiorii când te gândeşti să scrii un review de 6000 de caractere sau un referat pe tastatura virtuală a acestuia. Veţi spune probabil că există tastaturi opţionale. Ei bine, există şi această variantă, dar să nu uităm că astfel pierdem aproape total avantajele date de portabilitatea tabletelor.

Slider propune o altă cale şi anume integrarea tastaturii în construcţia tabletei, pe baza unui sistem culisant. Cei de la Asus s-au descurcat excelent, realizând o tastatură completă de tip insulă care îşi face apariţia de sub impresionantul ecran LED IPS de 10.1 inchi, cu rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, unghi de vizualizare super larg şi sticlă Gorilla Glass. Culorile sunt precise, iar luminozitatea este şi ea foarte bună.

Poate că iniţial pare ciudată, însă odată ce te obişnuieşti cu simpatica tastatură vei descoperi că o tabletă poate fi şi o unealtă excelentă pentru locul de muncă şi nu doar un accesoriu de gaming sau de navigare pe web. Pentru a nu pierde timpul cu găsirea unei aplicaţii care să îţi permită să creezi fişiere text, Asus oferă şi Polaris Office preinstalat.

Odată ce ai început să scrii, vei uita rapid că te afli în faţa unei tablete şi vei începe să cauţi mouse-ul. Îţi va lua puţin să te obişnuieşti să apelezi la ecranul tactil în locul cursorului. Ecranul de 10.1 inchi contribuie şi el la confortul editării de text, precum şi la cel al navigării web.

Tableta rulează fără probleme chiar şi jocurile mai complexe, cum sunt cele din TegraZone, iar redarea multimedia decurge fără probleme chiar şi pentru fişiere HD, sunetul fiind completat de tehnologia Supreme SRS Sound.

Performanţe ridicate

Asus Eee Pad Slider vine cu Android Honeycomb 3.1, care rulează excelent graţie procesorului nVidia Tegra 2 la 1 GHz şi a memoriei RAM de 1 GB. Câteva rezultate de test – 47.9 MFLOPS în Linpack, 4748 de puncte în AnTuTu Benchmark 2.3 şi 2.63 secunde pentru a afişa 10.000 de zecimale ale lui Pi, cu ajutorul programului RealPi Benchmark.

Lista de conexiuni este şi ea extrem de atractivă, făcându-se remarcat portul USB 2.0 şi cel mini HDMI. Pe lângă acestea vei mai descoperi un slot pentru card microSD, slotul de conectare la încărcător sau la PC şi un jack de 3.5 mm.

Un alt lucru care ne-a surprins plăcut este includerea în cutie a unei huse extrem de solide şi elegante care permite transportul în siguranţă a tabletei.

Probabil crezi că lucrurile sună prea bine pentru a fi adevărate. Adevărul este că tableta are şi puncte slabe, probabil cel mai mare fiind dimensiunea. Slider pare o tabletă masivă şi aşa şi este, având dimensiunile  de 273 x 180.3 x 17.3 mm şi o greutate de 960 de grame. Cu toate acestea este o soluţie mult mai compactă decât dacă am lua o tabletă clasică şi o tastatură suplimentară.

Nu am rămas foarte impresionaţi nici de camera principală, de 5 megapixeli a tabletei. Pe lângă modalitatea incomodă de a poza – camera fiind situată pe spatele carcasei – nici fotografiile nu sunt foarte bune, mai ales în interior, de vină fiind absenţa bliţului.

În ciuda micilor slăbiciuni, Asus Eee Pad Slider este un produs excelent, practic, cu o construcţie atentă şi specificaţii solide. Este un deschizător de drumuri care îi va încânta pe cei care vor să scape de laptop-ul  masiv şi să treacă la o soluţie mult mai portabilă pentru sarcinile de serviciu.

Asus Slider va sosi în România în varianta de 32 GB, la un preţ de 2299 Lei.

Etichete: , , , ,