iOS 5 sub lupă: Prea puține îmbunătățiri?

Scris de | 13 octombrie, 2011
iOS 5 sub lupă: Prea puține îmbunătățiri?

iOS 5, update-ul de software pentru iPhone, iPad și iPod Touch a sosit ieri seară într-un download masiv, care promitea enorm, mai ales ținând cont de prezentările Apple și de cele peste 200 de îmbunătățiri oferite. Imaginează-ți însă un cadou uriaș, împachetat în hârtie colorată, în care te aștepți să găsești cea mai nouă consolă de jocuri. Spre surpriza ta însă, în momentul în care ridici capacul dai peste consola ta veche, cu o manetă în plus, două noi butoane și cu mai multe mufe de conectare.

Este discutabil dacă vina este a ta, pentru că ai avut așteptări prea mari sau a celor care ți-au oferit cadoul, pentru că acesta nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor tale.

Poate că analogia este puțin forțată, update-ul iOS 5 fiind totuși unul dintre cele mai ambițioase al celor de la Apple, însă după doar câteva minute de utilizare nu poți să nu te gândești: Asta a fost tot? Poate și pentru că multe dintre atuurile lui iOS 5 sunt ascunse sub capotă, urmând să își dovedească utilitatea la momentul potrivit.

Primele momente – camera

După finalizarea update-ului la iOS 5, vei lua telefonul sau tableta în mână, urmând să apeși Home și să faci clasicul gest care deblochează aparatul. Dacă ai citit însă atent scurta prezentare dinaintea instalării, ai aflat că o apăsare dublă a tastei Home îți oferă un shortcut la icoana ce accesează camera, shortcut plasat comod pe bara de Unlock.

Apasă icoana și vei fi dus imediat în interfața camerei, fără a mai fi nevoit să pierzi timpul prin meniu și să ratezi fotografia perfectă.

Dacă ai setat un cod pe telefon, introducerea parolei nu va fi necesară pentru a accesa camera. Nu trebuie să îți faci însă griji pentru că accesul este limitat la utilizarea camerei – în cazul în care apeși Home și vrei să accesezi altă aplicație, va trebui să introduci parola.

O altă îmbunătățire mai mult decât binevenită este posibilitatea de a folosi unul dintre butoanele de volum pentru declanșarea fotografiei. Avem în sfârșit un buton fizic, comod, care elimină nevoia de a declanșa prin apăsarea ecranului.

Tot în interfața camerei vei vedea și un nou buton, Options, care îți oferă access la activarea HDR, precum și la afișarea unui sistem de linii, un grilaj, menit să îți ușureze compunerea unuei imagini. Mai putem aminti folosirea gestului Pinch, pentru a accesa zoom-ul, sau Swype spre dreapta pentru a afișa instant fotografia recentă.

Fotografiile se regăsesc tot în tab-ul Photos, putând însă fi organizate de acum în albume. iOS 5 aduce și un sistem puțin mai avansat de editare foto, cu posibilitatea de crop, rotire, de reducere a “ochilor roșii” și de auto corecție.

Destul de important, mai ales pentru fotografiile în mișcare sau pentru cele cu multe lumini și umbre, este și sistemul de blocare a expunerii și a focus-ului (doar pentru iPhone 4S).

Fotografiile pot fi de acum postate pe Twitter rapid sau salvate în iCloud Photo Stream, fiind disponibile apoi pe oricare dintre dispozitivele tale Apple.

iCloud

iCloud este un serviciu web care îți permite să îți salvezi online documentele, pozele, contactele, muzica și back-up-ul pe un spație de pe serverele Apple – 5GB – putând accesa aceste date de pe orice dispozitiv iOS pe care folosești același cont. Tehnologia iCloud, împreună cu posibilitatea de sincronizare prin Wi-Fi cu computerul reduce semnificativ dependența dispozitivelor Apple de iTunes, o schimbare cerută de mult timp de utilizatori.

Integrarea Twitter

Înainte să începem să vorbim despre integrarea Twitter, pe care probabil mulți dintre români o vor ignora, nu putem să nu ne arătăm încă odată dezamăgirea că Apple, datorită conflictelor de interese sau a altor factori, a decis să nu ofere implementare Facebook. Sute de milioane de oameni folosesc Facebook și este incredibil că de pe un iPhone nu poți nici acum selecta opțiunea de a posta direct pe Facebook o fotografie din galeria de imagini.

Poți posta în schimb pe Twitter, poți adăuga locații tweet-urilor tale sau poți afișa fotografia profilului de Twitter și username-ul în lista de contacte.

Notification Center și Reminders

iOS 5 aduce un nou sistem care centralizează majoritatea alertelor de pe telefon sau tabletă. Cu un gest descendent, ce pornește din partea superioară a display-ului, vei accesa Notification Center-ul. Este o mișcare familiară pentru cei ce folosesc Android, ca să nu spunem mai mult.

Ce se afișează aici? Poți seta tipul de notificări pe care vrei să le primești, însă aici pot fi incluse apelurile pierdute, mesajele primite sau e-mail-urile necitite, precum şi noutăţile din aplicaţii precum Facebook, Twitter, Weather sau Reminders.

Extrem de utilă este și afișarea apelurilor pierdute, spre exemplu, direct pe Lock Screen.

Apple a decis să include în sfârșit și propria aplicație mai complexă de tipul To-Do, denumită Reminders. Practic, vei crea o sarcină și vei defini o modalitate prin care telefonul să te anunțe în momentul în care trebui să o îndeplinești. Spre exemplu “Cumpără revista connect” în data de 20 Octombrie, de la ora 12:00, în momentul în care ajung pe strada X. Ceea ce este interesant este că poți fi notificat nu doar în data respectivă, ci și când ajungi sau când pleci dintr-o  anumită locație.

iMessage

Apple a decis să implementeze odată cu iOS 5 propria aplicație de mesagerie, denumită iMessage. Aceasta îți permite să faci schimb de mesaje, fotografii și video-uri cu alți utilizatori de iOS, totul gratuit, sistemul folosind conexiunea de date Wi-Fi sau 3G și nu sistemul SMS.

Puteai apela și până acum la o multitudine de aplicații similare, însă acestea nu erau implementate atât de bine în sistemul de contacte a telefonului, spre exemplu. Poți trimite de asemenea mesaje grupurilor, totul prin intermediul unei conexiuni criptate.

iMessage prezintă asemănări cu BlackBerry BBM sau cu Google Voice și Huddle de pe Android.

Mail, Calendar și Safari

Sistemul de email a suferit îmbunătățiri și odată cu iOS 5, Apple oferind posibilitatea de a marca mesajele ca Citite, Necitite sau Flagged, de a formata textul sau de a rearanja numele în câmpul de adrese.

Calendarul oferă acum vizualizare pe ani, pe iPad și pe săptămâni pe iPhone, precum și posibilitatea de a adăuga evenimente printr-o simplă atingere și de a atașa date acestora.

Browser-ul Safari este și el modificat, cele mai importante schimbări fiind modul Reader care afișează paginile ca text, eliminând reclamele enervante sau alte elemente care îți distrag atenția. Extrem de utilă este și opțiunea de a deschide noile link-uri în background. Practic, cu această opțiune activată, dacă dai click pe un link nu vei mai fi automat dus pe pagina respectivă ci aceasta va fi deschisă în background, putând fi vizualizată în momentul dorit.

Newsstand

Deși Apple a prezentat Newsstand-ul ca pe una dintre principalele elemente noi în iOS 5, cel puțin pentru români acesta trezește un interes moderat. Ai access la o colecție de reviste în limba engleză, cum ar fi Cosmopolitan sau Harper’s Bazaar, pe care le puteai oricum accesa prin aplicațiile proprii, în cele mai multe cazuri. Revistele ce sunt de acum organizate într-un stand ce afișează coperta fiecărui număr, iar la selectarea acesteia ești transportat în aplicația care te invită să cumperi unul sau mai multe numere. O mare problemă o reprezintă prețurile de 5,8 sau 10 euro, spre exemplu, pentru o revistă în format digital.

Tastatura și alte îmbunătățiri

Odată cu iOS 5 iPad-ul primește în sfârșit un Split keyboard, precum și suport pentru noi gesturi. Ai de asemenea posibiltatea, pe toate gadget-urile cu iOS 5, să creezi o listă cu scurtături pentru cuvintele des folosite, iar sistemul de auto corecție este și el mai precis.

Poți selecta diferite moduri de vibrații din meniul Accessibillity, unde au apărut și alte noi opțiuni pentru cei cu

diferite deficiențe.

Mai putem aminti și numeroasele schimbări din Game Center, care deschid posibilitatea unei interacțiuni mai complexe cu partenerii de joc, aplicația de muzică regândită de pe iPad, precum și multe alte schimbări menite să îmbunătățească experiența generală a utilizatorilor iOS.

Etichete: , , , , ,