Recenzie album: The Weeknd – Echoes of Silence – Când drogurile şi iubirea merg mână în mână

Scris de | 15 ianuarie, 2012
Recenzie album: The Weeknd – Echoes of Silence – Când drogurile şi iubirea merg mână în mână

The Weeknd – Echoes of Silence

8.5/10

Text de: Marius Ghenţ

Dragostea nu e ceea ce pare la prima vedere. Nu e nimic frumos, nu e nimic drăguţ, nu e lipsită de suferinţă, nu e afecţiune necondiţionată şi nu e fericire. Ea te va trăda, ea va pleca. El te va înşela, el te va uita. Când eşti tânăr, cel mai rău păcat pe care poţi să-l faci este să iubeşti. Şi vei plăti scump pentru asta.

A fi tânăr şi îndrăgostit înseamnă să cazi în prăpastie în starea ta cea mai fragilă. Dintr-o dată şi fără niciun avertisment. E un ritual de suferinţă prin care ne pierdem inocenţa şi aflăm pentru prima oară ce înseamnă să răneşti pe cineva pentru totdeauna. Aflăm ce înseamnă să schimbi cursul evoluţiei unei alte persoane. Rănile ce le conturezi prin vorbe alimentate de nervi şi oboseală nu se vor vindeca niciodată. Singurul refugiu îl găseşti în alcool, droguri şi siluete pe post de ornamente sexuale neînsufleţite.

Aceste teme sunt repetate în ritm cathartic de Abel Tesfaye pe mixtape-ul excelent Echoes of Silence, apărut la finele anului 2011, ultimul din trilogia gratuită ce include House of Ballons şi Thursday. Tânărul canadian îmbrăţişează suferinţa creată de sentimentul care îl sufocă în mod constant la 21 de ani, vârsta prielnică pentru o astfel de trăire. Alcoolul, drogurile, suferinţa şi promiscuitatea se trag din dragoste. El ştie acest lucru. El cântă obsesiv şi repetitiv despre dragoste, asemenea unui bolnav care nu mai poate îndura necazul ce s-a abătut asupra lui. Şi o face incredibil de frumos.

Merită menţionat faptul că există, din punctul meu de vedere, o limită de vârstă pentru Echoes of Silence, sau mai bine zis o limită de sensibilitate . Persoanele peste 25 de ani ar putea socoti mixtape-ul drept lamentarea unui adolescent ultra-dramatic. Îmi pare rău pentru acele persoane. Desigur, asta nu înseamnă că adolescenţii nu vor vedea lucrurile la fel. De aceea e important, înainte să descarci albumul – ce se găseşte gratuit pe pagina oficială a artistului – , să renunţi la atitudinea stoică, altminteri alege alt material audio cu care să îţi petreci 40 + minute din viaţă. Există destule albume pe piaţă încărcate cu testosteron.

Mixtape-ul Echoes of Silence oferit de tânărul Abel Tesfaye spune o poveste pe care o ştim prea bine.

Orice sticlă goală oferă un ecou de tăcere, e soundtrack-ul unei generaţii îndrăgostite.

Etichete: , , , , ,