Nokia Lumia 800: Atracţie fizică (review)

Scris de | 17 aprilie, 2012
Nokia Lumia 800: Atracţie fizică (review)

Nokia Lumia 800 este, cel puţin pentru moment, principala propunere a companiei finlandeze pe segmentul smartphone. Un model cu un design desăvârşit bazat şi sistem de operare Windows Phone Mango.

Lumia 800 este un smartphone care îţi seduce simţurile printr-o combinaţie perfectă între materiale, culori şi finisaje. Este probabil cel mai „plăcut” telefon care ne-a trecut pragul în ultimul timp, o gură de aer proaspăt după nenumăraţi monoliţi banali cu Android. Pentru cei care vor să se diferenţieze sau pur şi simplu s-au  plictisit de finisajele glossy şi de nuanţele întunecate, Lumia 800 este alegerea potrivită.

Telefonul are o carcasă unibody din policarbonat mătăsos pe care nu ai vrea să o mai laşi din mână şi un display AMOLED de 3.7 inchi, cu o curbură discretă. Ecranul este bun, însă nu extraordinar – rezoluţie de 800 x 480 pixeli, luminozitate medie spre ridicată, de circa 280 lucşi, şi o redare excelentă a nuanţelor de negru, graţie tehnologiei Clear Black.

Pachetul include şi o husă asortată dintr-un material cauciucat, care protejează telefonul fără a-i afecta prea mult aspectul. Este recomandată utilizarea ei deoarece am observat că unele elemente ale carcasei, cum ar fi zona lucioasă din jurul camerei, sunt predispuse la zgârieturi chiar şi atunci când telefonul este mânuit cu atenţie.

Lumia 800 oferă o cameră de 8 megapixeli cu optică Carl Zeiss şi posibilitatea de înregistrare video HD la rezoluţia 720p. Chiar dacă nu excelează la capitolul calitate a imaginilor (comparativ cu iPhone 4S), camera este totuşi una calitativă, rapidă şi uşor de accesat graţie butonului dedicat de pe carcasă. Un alt avantaj este bliţ-ul LED dual care îşi dovedeşte utilitea în lumină slabă.

Fiind vorba deste un model cu Windows Phone specificaţiile sunt destul de standardizate. Telefonul foloseşte un procesor single core MSM 8255 de la Qualcomm de 1,4 GHz şi memorie 512 MB RAM. Poate să pară puţin pe hârtie, însă în practică resuresele sunt suficiente pentru o experienţă ireproşabilă. Meniurile sunt accesate rapid iar timpii morţi sunt aproape inexistenţi. Un minus este însă lipsa posibilităţii de extindere a memoriei interne de 16 GB.

Autonomia este mediocră, însă bateria reuşeşte totuşi să reziste circa o zi în cazul în care nu o abuzaţi prea tare în aplicaţii.

Windows Phone Mango

Un alt element care scoate în evidenţă modelul Lumia 800 este sistemul de operare Windows Phone Mango. Interfaţa Metro pare perfectă pentru liniile boeme ale smartphone-ului finlandez.

Ca şi în cazul oricărui telefon cu Windows Phone înainte de a-ţi seta toate conturile – Facebook, Windows Live, telefonul pare lipsit de viaţă. Totul se schimbă însă mai târziu, când hub-ul People începe să vibreze cu mesaje, statusuri şi contacte, iar live tile-urile încep să afişeze informaţii în timp real.

Chiar dacă experienţa Windows Phone de pe Nokia este una destul de standard, există câteva elemente speciale. Putem menţiona aici excelenta aplicaţie GPS Nokia Drive. După o selectare a regiunii şi a vocii pentru navigaţie telefonul descarcă pachetul de hărţi de pe serverele Nokia, pachet care în cazul hărţilor pentru România are în jur de 100 MB. Aplicaţia funcţionează impresionant de bine şi este gratuită.

În urmă cu scurt timp România a intrat pe lista ţărilor suportate în Windows Market Place, fiind posibilă achiziţionarea de aplicaţii plătite. Din păcate magazinul de aplicaţii nu este cu mult mai populat decât în urmă cu câteva luni, în special nu cu aplicaţiile premium pe care le cer de ceva vreme fanii. Nu tu Infinity Blade, Max Payne sau Angry Birds Space. Ai însă Foursquare, Evernote, Shazam sau WhatsApp. Update-urile la aplicaţiile din magazin sosesc şi ele destul de greu.

Microsoft trebuie să se concentreze pe aceste lipsuri şi să aplece urechea la vocea utilizatorilor dacă vrea să consolideze Windows Phone în topul sistemelor de operare mobile.

Concluzie

Nokia a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi să construiască un telefon care să îi permită să reia ofensiva pe segmentul smartphone. Lumia 800 este un telefon modern, proaspăt, construit cu atenţie la detaliu şi propulsat de un sistem de operare promiţător.

O galerie de imagini cu Nokia Lumia 800 aici.

Etichete: , , , ,