Sectorul IT a înregistrat o uşoară creştere pe piaţa din România în primul trimestru al anului

Scris de | 15 mai, 2012
Sectorul IT a înregistrat o uşoară creştere pe piaţa din România în primul trimestru al anului

Conform unui studiu realizat de către GfK TEMAX, primul trimestru la anului 2011 a adus o scădere ușoară de 1% față de același trimestru al lui 2011 pe piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată. Mai mult, singurul sector care s-a bucurat de o creştere a fost cel de IT.

Cel mai mare sector, IT, a fost singurul care a înregistrat o ușoară creștere (3,2%) față de T1 2011. Sectorul electronicelor a fost relativ stabil – cu 0,2%. Și piețele foto si electrocasnice mici s-au apropiat de performanța din 2011 cu rate de creștere negative de -1% și -1,3%. În schimb, electrocasnicele mari, echipamentele de birou și telecom au dat semne mai puțin încurajatoare în T1 2012.

Înregistrând o valoare de 101 milioane  Euro, totalul vânzărilor din sectorul IT a fost cu 3,2% peste cel din T1 2011.

Categoriile de produse care au menținut sectorul pe creștere au fost laptopurile și tabletele.

În acest prim trimestru, piața de electronice a stagnat. Vânzările totale au ajuns la 62 milioane euro.

În cadrul sectorului de electronice s-au înregistrat rate de scădere de două cifre pentru mai toate categoriile, cu excepția televizoarelor, a consolelor video și a sistemelor audio.

Televizoarele au crescut cu 7%, dar performanța vânzărilor a fost asociată cu o eroziune de preț de aproape 15%.

Valoarea totală a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a scăzut cu aproape 7% în primul trimestru al lui 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2011, însumând 38 milioane de euro.

Etichete: , , ,