Recuperarea datelor de pe noua generatie de HDD-uri Solid State Drive (SSD)

Scris de | 19 iunie, 2012
Recuperarea datelor de pe noua generatie de HDD-uri Solid State Drive (SSD)

SSD – avantaje si dezavantaje

Este adevărat că preţul pe GB este net în favoarea HDD-urilor, dar în mediul business unde se lucrează mult cu documente, SSD-urile de 120 GB par a fi alegerea ideală.

Ceea ce nu se ştie însă, despre aceste SSD-uri este că deşi par mai fiabile, există destul de multe cazuri cand acestea se deteriorează, datele nemaiputând fi accesate. Vulnerabilitatea principală a acestor SSD-uri sunt flash-urile de memorie. Practic, în momentul în care se face scrierea unei poze pe un SSD, aceasta este împărţită în câteva sute de bucăţi care sunt distribuite conform unui algoritm pe toate cele 8 sau 16 flash-uri de memorie pe care le are SSD-ul.

Gândiți-vă ce se întâmplă dacă un singur flash de memorie are un defect de fabricaţie şi cedează după o lună de funcţionare. În cazul în care acel flash de memorie nu mai poate fi citit deloc, s-au pierdut toate datele.

Situatie concreta

Un caz concret ajuns în service-ul BIT DATA RECOVERY este un model de SSD KINGSTON 128GB SV100S2/128G care a fost finalizat printr-o recuperare de date parţială. În cazul acesta laptop-ul din care provenea acest SSD a funcţionat corect până când a dat un BLUE SCREEN classic, iar apoi SSD-ul nu a mai putut fi accesat.

În service s-a constatat că defectul este fizic, iar recuperarea datelor s-a putut realiza prin desfacerea flash-urilor de memorie. În final, cauza nefuncționării acestui SSD a fost defectarea a 4 din 16 flash-uri de memorie. Pentru cazul de faţă s-a reuşit recuperarea datelor în procent de peste 95%. De asemenea o alta problemă întâlnită la SSD-uri este encriptarea inutilă a datelor în momentul scrierii pe flash-urile de memorie. Acest lucru este întâlnit în general la SSD-urile de la CORSAIR, OCZ, INTEL, și altele care conţin controller SandForce. Aceste clase de SSD-uri, în cazul în care se deteriorează cel puţin pentru moment, nu mai pot fi recuperate de nimeni. Este posibil ca peste o perioadă de timp să apară soluţii pentru decriptarea acestor controllere SandForce.

BIT Data Recovery este singura companie din Romania care deţine tehnologii de recuperare a datelor de pe SSD-uri de la cei mai mari doi producători din lume. Asigura DIAGNOSTICARE GRATUITĂ în maxim 24 de ore, indiferent de natura sau cauza deteriorării SSD-ului dumneavoastră.

Contact

BIT DATA RECOVERY

Str. Balciului Nr.7, Sector 2, 021501 Bucuresti

Telefon: 021.326 44 70

Mobil: 0726.111.550

Mail: office@bitconsulting.ro

Web: www.recuperaridate.ro

Etichete: , , , , ,