Windows Phone 8: Tot ce trebuie să știi despre viitorul SO mobil

Scris de | 21 iunie, 2012
Windows Phone 8: Tot ce trebuie să știi despre viitorul SO mobil

Windows Phone 8, cea mai nouă versiune a sistemului de operare dezvoltat de Microsoft pentru smartphone-uri, a fost anunțat oficial în cadrul Windows Phone Summit din San Francisco.

Schimbările sunt spectaculoase, iar lucrurile arată extrem de bine, însă un mare minus este faptul că utilizatorii actuali ai Windows Phone nu vor avea acces la toate funcțiile noi aduse de Windows Phone 8, ci doar de câteva dintre acestea, ce vor sosi într-un update viitor, denumit Windows Phone 7.8. Explicația este cea pe care o bănuiam – hardware-ul pe care rulează WP în prezent nu este suficient de puternic pentru tot ceea ce promite noua versiune a sistemului de operare. Să vedem însă cu ce ne va întâmpina WP 8.

–        Suport pentru procesoare multi-core: După cum era de așteptat, Microsoft pregătește WP8 pentru noile smartphone-uri de mare putere, extinzând suportul pentru procesoare multi-core

–        Rezoluții mai mari pentru display: Windows Phone 8 va suporta de acum două noi rezoluții HD ale ecranului, 1280×768 și 1280×720.

–        Hărți mai bune: Hărțile Nokia vor fi parte integrantă a platformei de hărți de pe WP8, oferind hărți mai detaliate, indicații pentru navigație în mai multe țări și opțiunea de a stoca hărțile offline.

–        Stocare pe card: Cei ce vor să își extindă spațiul de stocare al telefonului vor putea de acum folosi carduri MicroSD.

–        Wallet și NFC: Chiar dacă va mai dura ceva vreme până vom putea folosi așa cum am spera plățile NFC în România, Microsoft integrează în WP8 suport pentru NFC și aduce un hub Wallet care va gestiona cărțile de credit și debit sau cupoanele digitale. Transferul prin NFC între două telefoane va fi și el simplificat.

–        Internet Explorer 10: Engine-ul browserului de internet al Microsoft este același pe care compania îl va oferi și pe PC-uri și tablete cu Windows 8. Utilizatorii vor avea funcții mai avansate de securitate, cum ar fi SmartScreen Filter și un plus de viteză.

O altă veste bună pentru dezvoltatorii de aplicații și numai este faptul că aceștia vor putea crea aplicații mai simplu, și o vor putea face într-o manieră similară pentru Windows 8 și Windows Phone 8. Ne putem aștepta la noi unelte și la un SDK îmbunătățit.

Windows Phone 8 schimbă destul de dramatic (în bine am spune) look-ul Start Screen-ului. Pe lângă live tile-urile clasice de pe WP7.5 de acum vom putea folosi și tile-uri de dimensiuni mai mici, unde vom putea afișa informații ce nu necesită o porțiune extinsă a ecranului. Microsoft rezolvă astfel un aspect criticat de către unii utilizatori la WP și anume faptul că nu li se oferea suficientă informație pe ecran. Paleta de teme și de culori a fost și ea extinsă.

Aplicațiile VoIP (Voice Over IP) cum este Skype se vor bucura de o integrare și mai completă în WP8, utilizatorii putând iniția și purta conversații într-o manieră extrem de simplă și intuitivă.

Alte schimbări vin și la capitolele securitate, criptare și remote management.

Când va fi Windows Phone 8 disponibil? Din păcate nu avem încă o dată oficială, însă ne putem aștepta la toamna acestui an.

Până atunci, un video cu noul ecran de start mai jos:

Etichete: , , , , ,