Google Nexus 7 soseşte din Golful San Francisco în redacţia connect, gata să-şi dezvăluie secretele într-un review în exclusivitate pentru pasionaţii de gadgeturi din România.
O tabletă cu procesor quad core Tegra 3 şi cea mai nouă versiune de Android, la 199 dolari? Daţi-mi două vă rog! Google îşi face intrarea pe piaţa tabletelor cu modelul Google Nexus 7, produs de Asus, o ofertă la fel de greu de refuzat ca şi propunerea lui Marlon Brando din The Godfather.
Situaţia tabletelor Android nu este una tocmai roz în lupta cu iPad-ul celor de la Apple, chiar dacă Amazon a mai echilibrat lucrurile în SUA prin lansarea lui Kindle Fire. Producătorii par să ducă lipsa de repere, motiv pentru care Google a decis să ofere un model de referinţă, model lansat în cadrul conferinţei Google I/O din San Franciso.
Un design unic
Google a hotărât să ignore iniţial segmentul clasic al tabletelor de 10 inchi, dominat de iPad, şi să se axeze pe un dispozitiv cu un ecran de 7 inchi. Rezultatul este o tabletă extrem de confortabilă, cu dimensiuni de 198.5 x 120 x 10.45 mm şi o greutate de 340 de grame. Uşor de transportat şi de utilizat fără a obosi mâna, Nexus 7 ne-a impresionat prin textura unică a capacului din spate al carcasei. Acesta este realizat dintr-un plastic mătăsos decorat cu sute de mici adâncituri ce îţi oferă o senzaţie similară cu exteriorul unei mănuşi de piele.
Muchiile sunt rotunjite, acestea găzduind tastele de Power şi Volum (muchia dreaptă) şi mufele jack şi mini USB (muchia inferioară).
Partea frontală este dominată de ecranul de 7 inchi, flancat de margini accentuate. Multe tablete din zona de preţ a Nexus 7 fac sacrificii la capitolul display, însă acest lucr
Este suficient un ecran de doar 7 inchi? Pentru majoritatea utilizatorilor răspunsul ar putea fi da. Desigur, pe 10 inchi ai acces la mai multă informaţie fără a fi nevoie de zoom sau de scroll, însă pentru o mare parte a activităţilor, pornind de la gaming şi până la browsing web, ajungi la concluzia că un ecran de 7 inchi este mai mult decât satisfăcător.u nu este valabil şi pentru tableta Google. Aceasta oferă un ecran IPS acoperit cu sticlă rezistentă Corning cu o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli (densitate 216 ppi), unghiuri de vizibilitate bune şi o luminozitate suficient de ridicată încât să îţi permită să îţi citeşti emailul în lumina puternică a soarelui de iulie.
Google preferă să omită includerea unei camere principale pentru fotografii şi video, aşa că dacă te numeri printre pasionaţii de fotografiere cu tableta Nexus 7 nu e tocmai cea mai bună alegere. Pentru video conferinţe (Google+, Skype) poţi folosi însă camera frontală de 1.2 megapixeli.
Încheiem descrierea fizică a tabletei cu prezentarea difuzorului, amplasat pe spatele carcasei, în zona inferioară. Atunci când tableta este ţinută în poziţie verticală nu există probleme, însă în cazul în care aceasta este utilizată în poziţia landscape mâna tinde să acopere grila difuzorului, mascând sunetul. Volumul difuzorului este suficient de puternic, dar redarea audio este mediocră. Să spunem doar că nu vei cumpăra o tabletă Nexus pentru a-ţi înlocui boxele stereo de acasă.
Google Nexus 7 este prima tabletă ce se poate mândri cu sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean. Chiar dacă nu este un update major, Jelly Bean creşte semnificativ timpul de reacţie al tabletei (animaţii mai fluide, răspuns la atingere mai precis) şi introduce elemente precum Google Now.
Google Now vine sub forma unui suport bazat pe inteligenţă artificială îţi oferă asistenţă în sarcinile zilnice. Accesibil prin control vocal, similar cu Siri sau prin comandă tactilă, Google Now foloseşte o serie de card-uri ce conţin seturi diferite de informaţii (trafic, vreme, transport public, zboruri, sport, locaţii, traduceri). Atunci când funcţionează (din păcate multe aspecte nu sunt foarte utile încă în România), Google Now este impresionant. Acesta a învăţat singur spre exemplu locaţia locului de muncă bazându-se pe faptul că în fiecare dimineaţă plecam la ora 8 într-un anumit loc unde petreceam mai bine de 8 ore. Folosindu-se de această informaţie îmi sugerează un traseu de acasă până la job, şi îmi prezintă prognoza meteo pentru locaţia în care mă aflu.
Sistemul de recunoaştere vocală a fost semnificativ îmbunătăţit, însă nu este nici el adaptat pentru limba română. Dacă pentru termenii în engleză căutările sunt apelate cu succes, în cazul în care optezi pentru căutări precum Steaua Bucureşti rezultatul este mai mult amuzant decât util.
Multe modificări mai puţin vizibile din Android 4.1 contribuie la rândul lor la un sistem de operare din ce în ce mai solid şi mai intuitiv pentru utilizator. Sistemul de notificări îţi oferă acum acces mai rapid spre aplicaţii şi acţiuni, interfaţa camerei permite gestionarea mai eficientă a fotografiilor, iar dictarea fucţionează acum şi în absenţa unei conexiuni la internet.
Hardware
În ciuda dimensiunilor mignone, Nexus 7 ascunde un hardware de top – procesor quad core Tegra 3, 1GB memorie RAM, conexiuni WiFi 802 b/g/n , Bluetooth şi NFC cu Android Beam. Capacitatea de stocare de 8 sau 16GB nu este impresionantă, însă la acest preţ trebuiau făcute şi unele compromisuri.
Am testat performanţele tabletei cu ajutorul aplicaţiilor de benchmark uzuale, iar rezultatele au fost peste aşteptări. În Vellamo Nexus 7 a obţinut 1695 de puncte, ocupând poziţia secundă după HTC One XL, dar peste tablete precum Asus Transformer Prime, Samsung Galaxy Tab 10.1 sau Motorola Xoom.
În Quadrant scorul obţinut a fost de 3674 puncte, de data aceasta puţin sub Transformer Prime şi HTC One X.
Fiind vorba despre o tabletă cu Tegra 3, era de aşteptat ca şi jocurile să ruleze perfect. Shooter-ul Dead Trigger spre exemplu oferă pe lângă o prezentare grafică superbă şi efecte speciale adiţionale pentru posesorii de Tegra, iar Temple Run, Fruit Ninja sau Angry Birds Space se comportă exemplar.
Nexus 7 nu stă rău nici la capitolul autonomie. Bateria tabletei are o capacitate de 4325 mA, ceea ce oferă un timp de utilizare activă de circa 8 ore.
Concluzii, pret, disponibilitate
Google Nexus 7 va fi disponibil în perioada următoare şi în Romania, la un pret de aproximativ 1200 lei. Tableta se dovedeşte un produs extrem de convingător, o alegere mai mult decât potrivită pentru oricine doreşte un pachet complet – un gadget portabil, comod şi puternic, echipat cu un sistem de operare de top.