Asus PadFone review: Multi talentat

Scris de | 4 septembrie, 2012
Asus PadFone review: Multi talentat

E greu să descrii PadFone-ul celor de la Asus. În funcție de circumstanțe și necesități, poate fi smartphone, tabletă sau mini-laptop. Mai interesant e că se descurcă bine în toate ipostazele, așa cum am avut ocazia să constat atunci când am ales să îl folosesc ca înlocuitor al acestor dispozitive.

E greu să îți faci o idee despre PadFone la prima vedere. În primul rând pentru că, produsul face parte dintr-o gamă cu care nu te întâlnești chiar zilnic. Cu toate acestea, toate cele trei componente fac o impresie bună la scoaterea din cutie, dovedind o finisare de calitate.

Am decis să fac testul suprem soluţiei celor de la Asus. Pentru că plecam câteva zile din oraș și nu aveam în plan sarcini prea sofisticate, am decis să renunț cu totul la căratul laptopului și să pun în portbagaj doar PadFone-ul, cu tableta și tastatura aferente (normal că telefonul l-am pus în buzunar și am avut grijă ca în prealabil să încarc tot ansamblul – și asta pentru că fiecare dintre cele trei are bateria proprie, încărcându-se una de la alta).

Smartphone de top

Cel cu care am avut cel mai mult de-a face (cel puțin în primă fază) a fost smartphone-ul. Ei bine, aici a venit și prima surpriză plăcută. Avem de-a face cu un dispozitiv mai mult decât reușit, chiar și luat de unul singur.

Este subțire, destul de ușor (129 de grame) și bine finisat – s-a folosit metal pentru muchii, precum și un capac din plastic de bună calitate, care arată foarte bine. A rezultat un smartphone elegant, care cu siguranță poate impresiona pe oricine.

Încă din primul moment este de remarcat displayul bun, chiar dacă nu atât de luminos ca al altor astfel de aparate de pe piață, la o rezoluție de 960 x 540 și dimensiuni de 4.3 inchi. Cu alte cuvinte, suficient de mare încât să fie comod în utilizare, dar destul de mic încât să nu deranjeze în buzunar. În plus, s-a folosit Gorilla Glass, astfel că este și rezistent la provocările zilnice.

Nici cu viteza de lucru nu avem probleme. Procesorul este unul Qualcomm SnapdragonS4 8260A Dual core la 1,5 GHz. Acesta, completat de 1 GB de RAM, a părut mai mult decât capabil să se descurce în rularea aplicațiilor și nu s-a întâmplat să se blocheze.

Memoria internă a aparatului testat era de 16 GB, din care utilizatorul avea la dispoziție aproape 13 GB (12,81, dacă e să fim exacți). Nu lipsește însă slotul microSD, la care însă trebuie să scoți capacul pentru a avea acces. Nu trebuie să scoți și bateria, însă.

Sistemul de operare rulat este Android 4.0 Ice Cream Sandwich, cu diverse ajustări făcute de Asus. Printre acestea se numără oferirea de 32 GB de spațiu de stocare web pentru utilizatori, spațiu care poate fi și el foarte util. În plus, există acces la diferite jocuri, iar un update venit chiar în timpul testării a făcut camera capabilă să realizeze și panorame (asta pe lângă că interfața a devenit mai „curată”). Camera este de 8 megapixeli cu flash LED, iar panoramele se realizează mișcând pur și simplu telefonul, fără a mai fi necesar să-l poziționezi tu pentru a compune imaginea.

De altfel, camera realizează imagini destul de reușite, chiar în condiții mai slabe de lumină, și poate și filma Full HD.

Nu lipsește nici camera frontală, una VGA, numai bună pentru apeluri video.

Nici la capitolul conectivitate nu avem probleme – HSPA+ este prezent la bord, dar ai la dispoziție și WLAN în standardele b, g și n pentru locurile în care există o rețea wireless.

Normal că nu lipsește nici GPS pentru a completa un telefon mai mult decât reușit, cu care Asus se poate prezenta și ca produs de sine stătător.

Tabletă

Spuneam că am ales să folosesc exclusiv dispozitivul celor de la Asus pentru câteva zile. Ei bine, în momentele în care îmi doream doar să văd un film sau să citesc știrile pe diverse pagini web, am trecut în modul tabletă, dacă se poate numi așa. Am introdus smartphone-ul pe care îl lăudam mai sus în slotul din tableta celor de la Asus (tabletă care poartă numele de Padfone Station), iar imaginea de pe smartphone a trecut în câteva secunde pe ecranul de 10.1 inchi al tabletei. Am să spun în primul rând că vorbim despre undispozitiv ceva mai gros decât multe tablete de pe piață, mai ales fiindcă are o „burtă” în locul unde intră PadFone. Finisarea este, așa cum Asus ne-a obișnuit, bună și în cazul „tabletei”. Aceasta nu are decât ecranul în sine, toată capacitatea de procesare venind de la telefon.

Odată introdus în slot, se folosește camera acestuia – Asus a lăsat o mică gaură în carcasă în scopul acesta, precum și întregul său hardware. Iar treburile merg cât se poate de bine.

Dintr-odată treci pe un ecran de 10.1 inchi, la o rezoluție de 1280 x 800 de pixeli, și totul merge infinit mai fluent. Rar s-a întâmplat să se blocheze ceva în timpul utilizării, iar asta doar când aveam foarte multe aplicații deschise. În rest, cale liberă spre o experiență plăcută pe un ecran care afișează foarte bine conținuturile și folosește Gorilla Glass și el.

Nu sunt probleme atunci când e vorba despre conținut 1080p, și nici în rest.

Așa cum am spus, ecranul-tabletă are baterie proprie, astfel că PadFone se încarcă de la el când e în slot. Am înțeles că or fi existat diferite rațiuni tehnologice pentru a folosi două mufe diferite, la tabletă (un port lat) și smartphone (micro USB), dar tot mi s-a părut un lucru incomod. În rest, numai de bine.

Am fost curios și să văd cât afectează ecranul mai mare scorurile de benchmark, astfel că am rulat Vellamo și Quadrant Standard atât pe smartphone cât și cu smartphone-ul în dock. În Vellamo am obținut un scor de 2537 (doar telefon) și 2373 (în station), iar în Quadrant Standard de 6295 (doar smarphone) și 6198 (în station). Scoruri foarte bune în ambele cazuri, oricum.

Stiloul vorbitor

Pentru mai multă precizie, Asus a inclus în pachet și un elegant pen, precum și o husă în care poate fi transportată tableta rezultată din combinația celor două dispozitive.

Partea interesantă apare dacă ești curios cum vorbești la telefon când primești un apel, iar telefonul este transformat în tabletă. Că doar nu o să-l duci la ureche…

O variantă este să vorbești pe speaker. A doua este tocmai penul pomenit ceva mai sus. Acesta, odată realizat un proces simplu de pairing, devine headset bluetooth. Are un mic difuzor și un mcirofon în el și culmea e că se aude chiar foarte bine.

Mini-notebook

Normal că am avut și momente în care am dorit să redactez mailuri mai lungi sau să scriu câte un text. Problema s-a rezolvat simplu, cu ajutorul tastaturii. Tableta se conectează la ea și ai la dispoziție o tastatură completă care (încep să mă repet) include și ea o baterie. Conectarea ar putea părea ceva mai ciudată prima oară, dar te vei obișnui repede.

De lucru ar fi doar la suportul pentru tabletă al tastaturii, care după un timp lasă urme pe tabletă.

Prin această îmbinare ajungem la un dispozitiv care trece puțin de un kilogram și jumătate și care, tableta cu telefon în ea fiind mai grea, tinde să mai „cadă pe spate” pe suprafețe mai instabile – cum ar fi un pat de hotel – dar acestea sunt defecte relativ scuzabile.

Tastatura este foarte reușită și mai dispune și de un touchpad, care funcționează foarte bine. Cum aveam preinstalat Polaris Office, editarea de documente n-a fost o problemă. Mai ciudat a fost cu Google Docs, dar și alte câteva site-uri, care se încăpățânau să îmi livreze variante mobile. Cu toate acestea, m-am descurcat acceptabil și nu pot să spun că am avut momente de frustrare prea multe.

Concluzia e că se pot îndeplini sarcini de birou mai mult decât acceptabil și că, dacă nu vrei să îndeplinești sarcini prea complexe, te descurci lejer cu această combinație.

Cei de la Asus spun că se poate obține un timp de convorbiri de peste 63 de ore din combinația celor trei baterii. Nu știu dacă este așa, dar ce e cert e că eu m-am apropiat de trei zile de utilizare cu cele trei la un loc, folosind telefonul pentru convorbiri ocazional, intrând pe internet și vizionând câte un film, valoare foarte bună.

Concluzie

PadFone este o reușită, chiar dacă sunt mici aspecte (puține, de altfel), la care ar mai fi de lucru. Asus a reușit să realizeze o categorie nouă de produs și rămâne de văzut cât de bine va prinde ideea.

Asus Padfone are un pret de 3300 de lei, tastatura fiind opțională.

Etichete: , , , ,