Sony Xperia S review: Multă distracție

Scris de | 13 noiembrie, 2012
Sony Xperia S review: Multă distracție

Sony Xperia S este un smartphone multimedia cu cameră bună, design excepţional şi touchscreen genial de 4,3 inchi.

Sony şi Ericsson au construit mult timp împreună telefoane mobile de mare succes, pe care le-au vândut în masă. Însă cu cât smartphone-urile deveneau produse tot mai  populare, cu atât Sony Ericsson a devenit mai nepopular. În ciuda numeroaselor pregătiri, compania nu a putut să câştige teren în noua piaţă. Rezultatul? La mijlocul lunii februarie 2012 Sony a preluat complet joint venture-ul şi doreşte să recupereze terenul pierdut. Telefoanele mobile simple nu mai sunt acum o preocupare pentru Sony, de la care vom vedea în viitor numai smartphone-uri. Primele patru modele de telefoane mobile – Xperia S, P, U şi Sola – sunt deja pe piaţă; de la entertainment High-End prin solidul Allrounder până la  aparate pentru începători, există de toate. Concret, Sony vrea să încânte un public cât mai larg posibil. Apropierea de compania mamă îşi aduce contribuţia: la fel ca şi televizoarele Sony și display-urile smartphone-urilor sunt dotate cu versiunea mobilă a propriului engine Bravia, care prin ajustări de software şi-a îmbunătăţit semnificativ calitatea de redare.

Consumul de energie – fun killer
Deci lucruri bune, umbrite doar de un amănunt: în laborator am măsurat la toate modelele noi Sony un consum de energie foarte ridicat. În special la funcţionarea UMTS, importantă pentru navigarea mobile, „foamea” de energie a smartphone-ului Xperia este imensă.
Inginerii de la Sony vor trebui astfel să mai exerseze, pentru că, aşa cum le arată concurenţa, se poate mai bine. În rest însă nou veniții dau dovadă de mult şarm prin designul  deosebit şi caracteristicile individuale.
Xperia S este cel mai mare, cel mai scump şi cel mai bine echipat smartphone din noua serie NXT de la Sony. Promisiunea sa: totul în calitate HD. Aceasta începe cu display-ul mare de 4,3 inchi, care prin rezoluţia impresionantă de 720 x 1280 pixeli şi cu 342 ppi atinge cea mai mare densitate de pixeli de până acum dintre toate smartphone-urile testate de connect. Cu ochiul liber nu se mai recunoaşte aici nici un pixel individual, chiar şi cele mai fine detalii şi cele mai mici scrisuri apar clare. Engine-ul propriu Mobile Bravia se ocupă de o prezentare puternică şi totuşi naturală, şi fiindcă afişajul cu mult peste cei 400 cd/m2 este foarte luminos, acesta este la fel de bine lizibil şi în lumina soarelui. Prin culorile îndrăzneţe şi contrastul puternic, ecranul LCD este o reală forţă, conţinuturile sunt uşor de recunoscut chiar şi din unghi de vizualizare oblic.

Camera HD în faţă şi spate
Deci condiţii ideale şi pentru clipuri video, plăcere în format Full HD (1080p). Alternativa comodă: conectarea lui Xperia S prin intermediul portului HDMI poziţionat în lateralul carcasei, la un televizor compatibil şi vizionarea cu plăcere în format mare. Păcat că Sony nu include în pachet cablul HDMI corespunzător.
Şi cele două camere sunt HD: obiectivul care se află în partea din spate înregistrează clipuri video în Full HD, camera din faţă redă în rezoluţie HD (720p). Bravo: camera principală oferă prin cei 12 megapixeli, înregistrări detaliate şi bine colorate la filme şi la fotografii chiar dacă acestea au condiţii scăzute de luminozitate. Ledul care nu pare impresionant ajunge să lumineze până la aproape doi metri.
De asemenea există la bord un cip NFC, are cu ajutorul aşa numitelor Smart Tags te introduce imediat în sfera privată – cum ar fi pe noptieră, activarea automată a ceasului deşteptător şi oprirea WLAN. Sau în maşină activarea Bluetooth-ului. Tag-urile pot fi programate direct prin telefon, două bucăţi sunt incluse, iar un pachet de patru costă 15 Euro.

Sunet și autonomie
Sony nu promite deci prea mult: prin calităţile sale complete HD, software-ul luxos în ceea ce priveşte muzica şi memoria mare de 25 GB, care totuşi nu este extensibilă, Xperia S se recomandă a fi un aparat multimedia talentat. Însă autonomia moderată în utilizare combinată şi caracteristicile radio în reţeaua UMTS îl reţin de la un rezultat mai bun la testare. Din punct de vedere acustic telefonul este excelent, interlocutorii se aud foarte natural în ambele părţi.  Şi cine ştie să aprecieze un touchscreen mare, poate avea cu S parte de multă distracţie.

 

Etichete: , , ,