Energy Expo - Join the revolution

Football Manager 2013 review: Management la superlativ

Scris de | 4 decembrie, 2012
Football Manager 2013 review: Management la superlativ

Cunoscut ca jocul de management de fotbal pentru adevărații pasionați, Football Manager a ajuns la cea de-a noua ediție, ediție care aduce o grămadă de noutăți, dar nu compromite în nici un fel atmosfera seriei.

Text: Bogdan Bele

Îmi aduc aminte că spuneam despre jocul de anul trecut că e „moartea vieții sociale”. Ei bine, lucrurile nu s-au schimbat nici anul acesta, ci doar au evoluat. Football Manager 2013 rămâne aceeași experiență imersivă, care te în fața calculatorului ore întregi. Și de multe ori „mai joc meciul următor și mă culc” se transformă într-o noapte albă, urmată de o zi somnolentă la serviciu.

Dacă te aștepți la lucruri incredibile din punct de vedere grafic, caută în altă parte. Acesta este în continuare „jocul ăla cu tabele”, pe care îl poate aprecia cu adevărat doar un pasionat al seriei (sau, de ce nu, unul în devenire).

Este în continuare și o gigantică bază de date cu jucători, manageri și personal (peste 500.000) al cluburilor de fotbal din peste 50 de țări din toată lumea,  atât de complexă încât de multe ori ești de-a dreptul șocat.

 

Schimbat, dar la fel

Înainte de a trece la noile moduri introduse de Football Manager 2013, să trecem în revistă clasicul mod carieră, cel pentru care, sunt convins, cumpără pasionații jocul. Acesta nu s-a schimbat într-o măsură în care să ai probleme în a te adapta.

Rămâne exact la fel de complex și trebuie să ai în continuare la fel de multe aspecte înainte de a juca un meci propriu-zis. Va trebui ca, împreună cu staff-ul tău (căruia îi vei aloca responsabilități în funcție de cât de multe aspecte ale clubului vrei să controlezi personal), să reușești îndeplinirea obiectivelor impuse de conducere, folosind bugetul avut la dispoziție, atât cât este el. Normal că dacă ești de părere că se poate mai mult, poți cere un buget mai mare, dar și consecințele vor fi drastice dacă supraevaluezi lucrurile.

Vorbeam de staff. Pe lângă funcțiile consacrate, acum ai la dispoziție și un director sportiv, care îți poate prelua și el din sarcini.

Pentru acest succes vei lucra la planul de antrenament, la moralul jucătorilor, prin discuții constante cu ei, la tactică și la multe alte aspecte, până când vei ajunge efectiv pe banca de rezerve, unde să suferi și să te bucuri alături de echipa ta. Sistemul de antrenament este și el diferit (mie mi s-a părut mai ușor de utilizat, la fel cum este și lucrul cu echipe naționale).

Trebuie să spun că de această dată mi s-a părut că lucrurile s-au schimbat și la capitolul pep talk, adică discuțiile de încurajare pe care le ai înainte de meci, la pauză și la final cu jucătorii tăi. Spre mirarea mea, un pep talk bine făcut poate face minuni, mai ales atunci când vorbim despre o echipă mică, cu șanse relativ inexistente într-un meci împotriva unui adversar mai puternic.

Poți face foarte mult și din ceea ce strigi de pe bancă și e inutil să spun cât de mult pot schimba totul niște decizii tactice bine luate (dar și cum te poți sinucide într-un meci pe care ai crezut că l-ai câștigat deja, dacă nu te gândești foarte bine înainte de a face ceva).

Îmbunătățiri s-au făcut și la engine-ul grafic de meci, partidele arătând acum mult mai bine. Nu te aștepta însă la grafică de joc gen FIFA, pentru că Football Manager nu e un joc de acest tip (dacă mai e nevoie să spun asta).

Printre cele peste 900 de opțiuni noi anunțate, la loc de cinste e și faptul că poți schimba tonul în timpul conferinței de presă, iar presa, în timp, te va judeca în funcție de modul în care o tratezi.

Modul carieră a rămas la fel de interesant, și probabil că rămâne prima opțiune dacă ești un pasionat al seriei,  promițând la fel de multe weekenduri și nopți pierdute. Autorul acestui articol recunoaște că nu s-a lăsat până nu a promovat cu FC Bihor în prima ligă, lucru nu foarte simplu, dacă e să ne luăm după rezultatele echipei din ultimele sezoane…

 

Moduri noi

Spuneam mai sus de noile moduri introduse. Poate cel mai important este modul Football Manager Classic. Acesta îți permită să treci mai repede printr-un sezon, simplificând semnificativ experiența jocului.

Aici va trebui să îți „bați capul” doar cu privire la echipa în sine, fără complicații cum ar fi team talk-ul despre care vorbeam mai sus (care mie mi-a cam lipsit), fără antrenamente individuale sau scouting al adversarului. Treci la treabă și faci tot ce poți pentru a câștiga meciul.

Normal că totul merge infinit mai repede (și grafica este simplificată – nu și în meciuri, însă; acolo e aceeași –  jocul rulând mai repede). Și poți chiar să afli direct rezultatul meciului.

Mai simple sunt și conferințele de presă – o întrebare și ai scăpat (sunt convins că mulți antrenori de primă ligă ar fi încântați dacă ar fi posibil în realitate), la fel cum sunt și transferurile. Să nu te aștepți însă ca, dacă acest mod este mai simplu, jucătorii mari să vrea să vină la un club mic. Condițiile sunt condiții, la fel cum sunt și pretențiile…

În anumite situații există și in-game purchase-uri, ca să îți faci misiunea mai simplă. De exemplu, poți plăti ca să elimini enervantele permise de muncă în campionatul Angliei. Astfel vei face mai simple multe transferuri.

Jocul dispune și de un mod de joc online, unde să îți poți arăta priceperea în fața prietenilor, dar și de unul challenge, unde poți prelua echipe în diferite situații dificile, din care să încerci să ieși. Sunt patru astfel de provocări, de dificultăți diferite – salvare de la retrogradare după jumătatea sezonului, îndeplinirea obiectivului în condițiile în care ai mulți accidentați, câștigare de trofee cu o echipă tânără, sau să reușești să termini un sezon neînvins. Merită încercate și acestea în momentul în care reușești să te rupi de modul carieră.

 

Concluzie

Și de această dată, pasionații vor găsi în Football Manager 2013 tot ce îți pot dori de la serie și chiar mai mult. E un titlu pe care nu pot decât să îl recomand. connect îi acordă o binemeritată notă 9.

 

Interviu – Football Manager 2013 din interior

Pentru o perspectivă din interior asupra a ceea ce înseamnă dezvoltarea unui joc cu o bază de date de o asemenea complexitate, am purtat o scurtă discuție cu persoana cea mai avizată pentru a ne lămuri. Este vorba despre Mihai Andrieș – Head Researcher Sports Interactive pentru România.

connect: Baza de date a jocurilor Football Manager este de o complexitate incredibilă, ceea ce adduce foarte mult în ceea ce privește realismul jocurilor. Cum se realizează activitatea de scouting pentru un asemenea joc în România, mai ales în ceea ce privește ligile inferioare?

Mihai Andrieș: Scoutingul în ligile inferioare este destul de dificil, mai ales din cauza lipsei de implicare a oamenilor. Prioritară este Liga a II-a, deoarece este singura jucabilă din start în afara primului eșalon. În mod normal avem oameni care au sub „aripa” lor un județ și se duc la meciuri, la care se adaugă și informațiile pe care le găsim în presa centrală sau locală

connect: Utilizați și serviciile unei companii de monitorizare a meciurilor?

Mihai Andrieș: Din păcate, sau din fericire (din cauza costurilor), nu.

connect: Football Manager 2013 aduce un mod Classic, care implică mai puțin timp petrecut în fața calculatorului. Cui i se adresează acesta?

Mihai Andrieș: Aș putea spune că „veteranilor” care am ajuns la o vârstă „înaintată” la care au apărut serviciul, familia și alte obligații și care ar vrea să joace mai mult, dar nu mai au la fel de mult timp la dispoziție pentru a se dedica unui FM normal, cu cele n +1 mii de elemente pe care trebuie să le configurezi pentru a disputa un meci.

connect: Pentru că jocul este deja pe piață și probabil că majoritatea fanilor săi îl joacă deja, aveți vreo sugestie de jucător tânăr, din ligile inferioare românești, care va constitui o afacere excelentă dacă e transferat?

Mihai Andrieș: Sugestii sunt multe, dar nu am să dezvălui perlele ascunse. Aș spune totuși un Nicușor Stanciu, un Constantin Nica, un Gabriel Iancu, iar de peste hotare Brănescu și Bumba.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , ,