Apple MacBook Pro Retina review: Sexy și talentat

Scris de | 19 decembrie, 2012
Apple MacBook Pro Retina review: Sexy și talentat

La o primă vedere pare doar mai subţire, la a  doua vedere mai arătos. Dar nu totul la noul MacBook Pro cu display Retina este mai bun.

În general, în momentul în care Apple anunţă lansarea de noi produse, încep speculaţiile şi zvonurile. Se vehicula că, în viitor noul, MacBookPro va renunţa la unitatea optică, DVD writer-ul Dual Layer, care era unul dintre avantajele esenţiale faţă de elegantul, dar mai puţin performantul MacBookAir, care a punctat mai mult datorită designului său neobişnuit. Şi într-adevăr, noul MacBook Pro, cu o grosime de doar 18 mm, cu jumătate de centimetru mai subţire decât predecorul său nu deţine unitate optică. Astfel, Apple, al cărei fondator, Steve Jobs, era adept principiului „form follows function”, ia o decizie curajoasă, renunţând la unitatea optică în favoarea unei greutăţi mai mici şi a unui design mai subţire. Şi conexiunea Ethernet a devenit victima “dietei”, precum şi interfaţa FireWire, care oricum îşi pierduse din avantajul legat de viteză o dată ce Apple a început să folosească standardul USB 3.0.

Display: rezoluţie Retina
Al doilea zvon care a apărut înainte de prezentarea noului MacBook Pro la World Wide Developer Conference ce a avut loc la începutul lunii iunie: notebook-ul are display Retina. Acesta are extrem de mulţi pixeli, atât de mulți încât ochiul uman nu poate distinge pixelii individuali; rezultă astfel imagini extrem de clare. Apple a introdus acest tip de display la iPhone 4 şi 4s şi la iPad3. Totuşi, cu o rezoluţie de 2880 x 1800 pixeli, scrisul şi icoanele afişate pe display-ul de doar 15 inchi al MacBook Pro Retina ar apărea foarte mici (ecrane de 17 inchi nu mai există).

De aceea, sistemul de operare poate optimiza corespunzător toate elementele la o dimensiune corespunzătoare de lucru. Momentan, programele grafice individuale şi jocurile profită de rezoluţia extrem de mare. La alte aplicaţii, câte patru pixeli Retina se reduc la un pixel al aplicaţiei, pentru a fi posibilă afişarea acesteia la o dimensiune corespunzătoare. Datorită tehnologiei IPS (In Plane Switching) este posibil un unghi de vizualizare de până la 178 grade fără a denatura culorile, dar mai puţin eficientă este diminuarea mărimii display-ului.

Procedeul are însă un efect pozitiv asupra greutăţii, iar reflexia nu a fost diminuată foarte mult. Totuşi putem confirma o mică îmbunătăţire faţă de predecesor. În spatele display-ului retina se află un procesor grafic Nvidia GeForce GT 650M. Ca la toate notebook-urile la care pe lângă cipurile grafice Intel mai este folosit şi un procesor grafic, sistemul comută automat la grafica dedicată de îndată ce este necesară o performanţă mai bună pentru afişarea imaginilor şi rularea filmelor. În mod normal, unitatea grafică Intel HD Graphics 4000 necesită mai puţină energie, protejând acumulatorul. Datorită rezultatelor obţinute la disciplina procesor şi performanţă, MacBook Pro Retina a umbrit toate celelalte notebook-uri din topul connect. Noul MacBook Pro lucrează cu un procesor i7 quad core cu frecvenţe de până la 2,3 GHz.

Nu se poate dota ulterior
Normal că procesorul trebuie răcit, dar coolerul este foarte silenţios, astfel că abia că se aude chiar şi atunci când lucrează la capacitate maximă. Acest lucru se datorează noii arhitecturi a cooler-ului, care, la fel ca difuzorul şi microfonul, au fost special concepute pentru noua formă de construcţie. Dar inovaţiile din noul MacBook pro ce necesită spaţiu puţin au preţul lor. Astfel, extinderea memoriei RAM nu este posibilă. Trebuie să te gândeşti bine încă din momentul achiziţiei dacă ai nevoie de memorie de lucru de 8 GB sau 16 GB. Decizia trebuie luată şi în ceea ce priveşte memoria flash: aparatul testat avea o memorie flash de 256 GB, și mai există o variantă cu 512 GB – sau cu 768 GB, care costă cu 500 euro mai mult. Toate noile modele Retina se prezintă cu aceleaşi mufe pe partea dreaptă şi stângă: sunt disponibile două sloturi USB 3.0, la fel şi portul Thunderbolt suportând un maxim de viteză de transfer de până la 5 GB/s. De asemenea, prin intermediul acestui port, cu ajutorul unui adaptor se pot conecta mai multe monitoare. HDMI este prezent în mărime originală, slotul pentru card SD a rămas. O mufă pentru setul de căşti înlocuieşte intrările şi ieşirile audio. Cei ce deţin încărcător Apple MagSafe au ghinion, acesta nu se potriveşte.

Performanţă de top
Aspectul carcasei unibody din aluminiu este considerat ca fiind unic. Fără unitate optică şi cu o greutate redusă, MacBook Pro Retina se apropie ca aspect de MacBook Pro Air. În interior, Pro este mai performant, dotat acum cu display-ul cu cea mai mare rezoluţie de pe piaţa notebook-urilor.

Etichete: , , , ,