Samsung Galaxy S3 – Trucuri pentru o utilizare inteligenta

Scris de | 12 februarie, 2013
Samsung Galaxy S3 – Trucuri pentru o utilizare inteligenta

samsung galaxy s3Cum pot obţine maximul din smartphone-ul cotat ca fiind actualmente cel mai bun? Mă va mai fascina după săptămâni de utilizare continuă? S III este supus testului de anduranţă.

Redactat de: Bogdan Bele

Nu dezvăluim un secret dacă spunem că Galaxy S III este cel mai bun smartphone pe care l-am avut vreodată în mână: display excelent, procesor puternic, funcţii multimedia şi de internet de primă clasă, baterie cu autonomie mare şi rezultate convingătoare la testările efectuate în laborator. S III este unicul smartphone care a obţinut calificativul „foarte bun”, ajungând astfel în topul listei celor mai bune telefoane. Mulţi din tabăra Android sunt invidioşi pe deţinătorii de Galaxy S III. Chiar şi în redacţia connect acest smartphone este deosebit de râvnit. Fiecare doreşte să intre în posesia acestui aparat oferit spre testare pentru a se juca câteva zile cu el şi a-l încerca în toate domeniile. Şi la final nimeni nu ar mai vrea să-l returneze.

Tehnologie de vârf
Atracţia maximă o reprezintă ecranul de 4,8 inchi, cu care navigarea pe net dar şi vizionarea pozelor sau a video-urilor sunt o adevărată plăcere. Alte pietricele în mozaic sunt performanţa extraordinară, precum şi camera deosebit de bună. Dar nici caracteristicile de bază nu au fost neglijate, astfel că Samsung nu a creat cu S III doar un „smart”phone bun ci şi un „phone” foarte calitativ. Acustică clară, recepţie bună, baterie cu autonomie mare; toate fac din Galaxy S III un partener de discuţii ideal.
Desigur nu toate sunt perfecte: toată această tehnologie de excepţie este introdusă într-o carcasă de plastic. Un pic de sticlă şi metal ar fi pus punctul pe i. Nu trebuie însă uitat faptul că prin această carcasă s-a obţinut un telefon impresionant de subţire şi relativ uşor.
Trăgând linie, se poate spune că Samsung este în utilizarea de zi cu zi un partener talentat şi de încredere.

galaxy s3SUGESTII SI TRUCURI

Parcurgerea rapidă a ecranului

Samsung Galaxy S III oferă şapte ecrane de start şi un meniu principal, care creşte odată cu app-urile instalate. Ecranele sunt poziţionate unul lângă celălalt şi pot fi schimbate prin trecerea orizontală a degetului pe ecran. Această acţiune poate fi înlocuită cu una mai simplă. Pentru a ajunge pe un anume ecran se poziţionează degetul, fie în ecranul de start sau în meniu, pe bara cu puncte albe din partea de jos a display-ului, puncte care semnalizează ecranul pe care tocmai te afli. În momentul când, deasupra degetului apare o cifră, poţi cu o simplă mişcare în stânga sau dreapta să treci la ecranul dorit.

Apelarea unui contact sau trimitere SMS

Agenda se regăseşte în meniu la „contacte” sau ca şi shortcut în partea de jos a fiecărui ecran de start. Odată ales contactul, este suficientă o trecere a degetului spre dreapta pe contact şi apelarea este realizată. Mişcarea spre dreapta oferă posibilitatea transmiterii unui mesaj. Poţi stabili dinainte care din numerele persoanei de contact dorești să-l apelezi. Pentru aceasta intră pe datele complete ale contactului respectiv, poziţionează degetul pe numărul dorit şi alege acest număr ca şi „standard”.

galaxy s 3Apelare rapidă

Scrii un mesaj şi constaţi că un scurt apel ar rezolva mai uşor problema? Pune pur şi simplu telefonul la ureche şi contactul căruia ai început să-i scrii mesajul va fi imediat apelat. Pentru ca acest lucru să funcţioneze, intraţi în meniul „setări”, la „mişcări” şi activaţi butonul virtual de lângă „apelare directă”.

Trecerea rapidă a apelurilor pe mut
Ai fost apelat într-un moment nepotrivit dar nu vrei să respingi apelul? Nici o problemă: orice sunet poate fi oprit (apel, SMS, muzică) întorcând telefonul cu display-ul în jos. Pentru ca această funcţie să fie activă, se intră în meniu la „setări”, „mişcări” şi activezi funcţia: „pentru mut/oprit – întoarce”. Cu acest truc poate fi oprit şi music player-ul. O altă alternativă este acoperirea display-ului cu palma în momentul în care doriţi să-l puneţi pe mut. Pentru a activa această funcţie tot din setări/mişcări se activează „pentru mut/oprit – folosiţi palma”.

Stabiliţi propriul model de vibraţii

Nu îți place vibraţia standard a telefonului tău? S III vă oferă alternative: puteţi stabili propriul model de vibraţii. Pentru aceasta în setări la „ton” se alege funcţia „vibraţii”. Aici pe lângă modelele predefinite, poți să creezi propriul ritm pentru vibraţii. Pentru aceasta trebuie să alegi „creare”, pe display apare un cerc. Atingând cercul va începe să ticăie un ceas, iar în timpul ticăitului poţi tasta prin atingerea display-ului modelul de vibraţii dorit. Trebuie doar să-l memorezi ulterior. Acţiunea este foarte simplă.

Utilizarea tastaturii Swype

Texte mai lungi sau mesaje pot fi introduse mult mai rapid prin funcţia Swype, decât prin clasica tastare a fiecărei litere. Iată cum funcţionează: poziţionezi degetul pe prima literă din cuvântul pe care doreşti să-l scrii, iar peste restul literelor treci cu degetul fără a-l mai ridica. S III recunoaşte de regulă ce doreşti să scrii şi poziţionează cuvântul respectiv în text. Cu ceva exerciţiu, metoda funcţionează destul de bine, fiind şi de încredere. Se mai întâmplă ca nu toate cuvintele să fie recunoscute în modul în care dorim să le formulăm noi. Pentru activarea acestei funcţii, se intră în setări/”limbă şi introducere”,  se tastează „tastatură Samsung” şi se activează opţiunea „tastatură acţionată prin trecerea degetului”.

Iluminare display

Cu ajutorul camerei frontale Galaxy S III recunoaşte dacă nu priveşti display-ului timp mai îndelungat, oprind automat iluminarea ecranului pentru a economisi energie. La testări această funcţie a mai dat rateuri în condiţii normale de lumină; am fost surprinși totuşi ce bine funcţionează. Pentru activarea acestei funcţii, se intră în setări/afişaj şi se activează opţiunea „smart stay”.

Stabilire ecran de start

Există un truc pentru schimbarea rapidă a ecranelor: poziţionează două degete pe oricare din ecranele de start şi apropie degetele, lăsându-le sprijinite pe display. Astfel vor apare toate cele şapte ecrane de start miniaturizate, din care poți alege ecranul dorit, printr-o simplă atingere a acestuia. Trucul acesta funcţionează şi dacă ne aflăm în meniu. La pornirea lui S III sau la întoarcerea cu butonul Home la ecranul de pornire, apare ca şi ecran de start cel mijlociu. Dacă nu pe acesta îl vrei ca şi ecran standard la pornire, nu este nici o problemă: poziţionează din nou două degete pe unul din ecrane, apropie degetele şi îți apar toate cele şapte ecrane de start în miniatură. În dreapta sus fiecare miniatură are un simbol Home. Atingând acesta ai ales ecranul de start care te va întâmpina de câte ori deschizi smartphone-ul.

Modificarea meniului

Meniul poate fi reprezentat la Galaxy S III ca icoane într-o grilă sau ca listă. Dacă vrei reprezentarea meniului sub formă de icoane, acesta va fi împărţit pe mai multe ecrane, cu câte 20 de aplicaţii fiecare. Trecând cu degetul orizontal peste ecran, poți trece de la un ecran la altul. Dacă utilizezi varianta listă, atunci în dreapta ecranului va apare alfabetul. Atingând litera dorită ajungi repede la aplicaţia dorită. Pentru a stabili ordinea aplicaţiilor în grilă trebuie să atingi în meniu tasta de opţiuni „mod de vizualizare”. Dacă activezi „grilă personalizată”, poţi stabili ordinea sau crea fişiere, utilizând în meniu tasta de opţiuni din stânga sub display şi apoi „prelucrare”. Reprezentarea se micşorează şi este pusă într-o ramă, iar aplicaţiile pot fi aranjate în ordinea dorită sau introduse în fişiere prin tragerea aplicaţiei ce urmează a fi mutată, pe simbolul fişier din partea stângă jos a display-ului.

Iluminare alternativă acționată rapid

LED-ul de pe spatele smartphone-ului luminează puternic şi poate fi utilizat ca lanternă. Pentru a nu fi nevoie de dezactivarea camerei în prealabil, sugerăm următorul truc: ţine degetul pe o parte liberă a ecranului până apare meniul. Deschide „introducere de elemente noi” şi plasează widget-ul „lumină de asistenţă” pe homescreen. La nevoie îl poţi utiliza cu uşurinţă, atingând doar icoana respectivă pentru a activa şi dezactiva lumina.

Reprezentarea aplicaţiilor descărcate

Dacă dorești să utilizezi doar aplicaţiile personal instalate şi mai puţin pe cele preinstalate, poţi să optezi doar pentru reprezentarea acestora. Alege cu tasta de opţiuni din meniu „aplicaţii descărcate”. Sau mai rapid: apasă pe săgeata ce indică în jos, situată în partea de sus a meniului. Pentru a reprezenta din nou toate aplicaţiile se apasă pe meniul icoane din parte stânga sus a ecranului.

Marcarea unui screenshot

Dacă, de exemplu, dorești să transmiţi unui prieten o sugestie de utilizare a smartphone-ului, poţi realiza un screenshot, pe care apoi să îl transmiți. Este simplu: ai ecranul dorit. Apasă deodată tastele de pornire/oprire din partea dreaptă a carcasei şi Home din josul ecranului, până când reprezentarea de pe ecran se micşorează (una, două secunde). Opţiunea screenshot este la „galerie” în meniul principal. S III va realiza automat un album numit „screenshot”. Mai rapid aceste screenshot-uri se pot realiza dacă se trece cu pumnul strâns din stânga spre dreapta pe ecran. Pentru a fi posibilă utilizarea atingerii, trebuie activat în setări/mişcări opţiunea „trecerea cu muchia mâinii”.

Acces nelimitat la sistem: întoarcerea la origini  – pe riscul propriu

Android permite multe, dar nu totul. Dorești să dezactivezi serviciile şi aplicaţiile preinstalate de către Samsung, cum ar fi Dropbox, Chat-On, Allshare Cast sau interfaţa cu utilizatorul Touchwiz? În mod normal nu poți, nefiind permise aceaste acţiuni. Accesul nelimitat la sistem, instalarea de CustomROMs (interfeţe de utilizatori ale altor ofertanţi), sau eliminarea de systemtools pot fi realizate doar cu ajutorul unui  hacker. În scena Android se vorbeşte în acest caz de „întoarcere la origini”. Nu trebuie să fi neapărat specialist IT pentru a realiza acest lucru, dar nici nu trebuie să uiţi că o imixtiune forţată în sistemul de operare poate avea ca urmare deteriorarea smartphone-ului. În plus, se anulează garanţia oferită de producător. Îți cam asumi un risc care nu prea merită. Dar dacă totuşi vrei să faci experimente, poţi descărca de pe site-ul www.xda-developers un kit pentru S III, care conţine indicaţii pentru repunerea în stare iniţială, fără sistem de operare Android, al smartphone-ului.

Konika Minolta - Mobotix 7

Etichete: , ,