Piața de PC-uri, în cădere liberă

Scris de | 11 aprilie, 2013
Piața de PC-uri, în cădere liberă

pcȘtirile care anunță scăderea vânzărilor de PC-uri nu mai sunt o noutate, însă noul raport al celor de la IDC atrage atenția asupra unui nou record negativ. Potrivit analiștilor în primul trimestru al acestui an livrările globale de PC-uri au scăzut cu 13.9%, marcând cel mai prost trimestru de când se realizează aceste măsurători (1994). Numărul total de PC-uri livrate a fost de doar 76.3 milioane de unități.

Estimările inițiale ce preconizau o scădere cu circa 7.7% au fost cu mult depășite, iar T1 2013 marchează și cel de-al patrulea trimestru consecutiv în care piața se contractă.

Motivele sunt diverse: tabletele și smartphone-urile iau constant din piață, sistemele ultra subțiri, deși atractive, sunt limitate de preț, iar lansarea Windows 8 nu a avut efectul dorit. Mai mult, potrivit celor de la IDC, Windows 8 nu doar a eșuat în încercarea de a crește vânzările PC ci a reușit chiar să încetinească piața. Cumpărătorii apreciază noile forme de PC-uri și capabilitățile touch însă se tem de schimbările radicale ale interfeței software.

La capitolul producători, Lenovo par să reziste cel mai bine crizei, continuându-și bătălia pentru prima poziție, deținută încă de HP. Diferențele sunt însă extrem de mici iar o rocadă pare iminentă.

 

Etichete: , , ,