Noua generatie Nexus 7 ajunge in Romania in septembrie. Hands-on cu tableta, primele impresii si preturi oficiale

Scris de | 9 august, 2013
Noua generatie Nexus 7 ajunge in Romania in septembrie. Hands-on cu tableta, primele impresii si preturi oficiale

In cadrul unei mese rotunde cu reprezentatii Asus Romania ne-a fost prezentata, ieri, noua generatia a tabletei Nexus 7, realizata de Asus in parteneriat cu Google. A doua generatie a tabletei Nexus 7 este acum mai performanta si mai subtire, aduce un nou design si nu are niciun competitor in gama tabletelor de 7 inchi la acest raport calitate-pret.

nexus 7 back

Nexus 7 va fi listata in magazine cu numele “Noul Nexus 7”, dar cel mai sigur mod pentru a nu o confunda cu vechea generatie este sa urmariti numele de cod ME571. Tableta va sosi in magazinele din Romania la inceputul lui septembrie, pretul perntru varianta de 16 GB cu Wi-Fi va fi de 1.199 lei, iar versiunea de 32 de GB cu 4G va costa 1.749 lei. Vechea generatie (cod ME370) va cobori pretul pana la 999 lei pentru 16 GB + Wi-Fi, dar cel mai probabil vor fi oferte unde o veti gasi la un pret mai bn.

Primele clipe cu noua tableta ne-au confirmat asteptarile: Nexus 7 2 este cea mai buna tableta de 7 inchi de pe piata. Asa cum punctam si la lansarea oficiala, generatia veche inca este o tableta performanta si care se vinde bine, iar noua versiune nu are niciun concurent pe piata la aceste performante si pret.

new nexus 7

Noul Nexus 7 aduce schimbari in partea de design, ecranul s-a apropiat mai mult de margini, in timp ce pe partea din spate s-a renuntat la textura cu protuberante si s-a optat pentru un plastic mat, cauciucat, care da un grip bun. Acum intalnim pe spate si camera care lipsea la primul Nexus 7, cu un senzor de 5 megapixeli si filmare la rezolutie Full HD, iar logo-ul Nexus este pozitionat acum vertical. Cantareste 290 de grame si masoara 8.65 mm.

Ecranul este unul dintre punctele impresionante. Rezolutie Full HD, 1920 x 1200 pixeli, 323 ppi, panou IPS care ofera unghiuri de vizualizare bune, dar un pic cam lucios si reflectorizant in conditii de iluminare puternica. In fata avem si camera frontala de 1.2 megapixeli pentru sesiunile de Skype si Messenger.

nexus 7 usb

Pe partea de performante putem spune ca se descurca foarte bine. Am rulat un test cu 3dMark si a obtinut 11.701 puncte in Ice Storm si 7148 puncte in Ice Storm Extreme (de precizat ca produsul pe care am rulat testul era un sample, nu produsul final). Scorurile sunt mai bune decat la unele tablete premium de 10 inchi lansate in acest an. Daca anul trecut s-a optat pe partea de procesare pe solutia nVIDIA Tegra 3, anul asta avem un procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro la 1.5 GHz, care la prima vedere isi face bine treaba impreuna cu nucleul grafic Adreno 320 si 2 GB memorie RAM. In cele cateva momente petrecute cu tableta totul s-a desfasurat fara vreun lag sau incetinire, asa cum ne asteptam.

nexus 7 2013 camera

Autonomia a scazut de la 4325 mAh la prima generatie la 3950 pentru generatia 2013, dar optimizarile si procesorul isi pot spune aici cuvantul. Pe hartie avem aproximativ 10 ore de functionare in comparatie cu cele 9.5 ore de la primul Nexus 7. Dupa doar cateva clipe cu tableta nu putem detalia acest aspect, dar dupa ce o vom primi pentru review vom incerca o testare in conditii diferite de utilizare.

nexus 7 2013

Nexus 7 2 este prima tableta cu incarcare Wireless. Sunt sigur ca incepand cu anul urmator majoritatea dispozitivelor premium care se vor lansa vor avea posibilitatea de a fi incarcate wireless. Suna bine sa te poti duce la restaurant, sa-ti vezi linistit de mancat, iar in acest timp telefonul/tableta sa primeasca o „doza de incarcare” doar prin amplasarea lui pe masa. Tableta realizata de Asus functioneaza cu toate dispozitivele Qi pentru incarcare Wireless, inclusiv cele anuntate de Nokia sau Samsung, dar dispozitivul se achizitioneaza separat.

In ceea ce priveste interfata, avem noul Android 4.3, fara modificari majore. Avem acum suport Open GL ES 3.0 pentru programatori, optiunea Multi-User Restricted prin care se permite controlarea utilizarii aplicatiilor si restrictionarea la nivel de utilizator.

Asus nu a uitat nici de accesorii, dar speram sa le gasim repede si in magazinele locale. Sunt disponibile huse colorate sau premium, diverse cabluri si protectie pentru ecran.

Un scurt preview cu tableta:

Etichete: , , , , , , , ,