Cele mai populare trei sisteme de operare pentru mobile: iOS, Android şi Windows Phone, nici că ar putea fi mai diferite, motiv pentru care marea majoritate a utilizatorilor se decid greu atunci când optează pentru un smartphone nou. Care sunt totuşi punctele lor forte?
Cei care sunt pe punctul de a-şi cumpăra un smartphone, ar trebui să se întrebe, mai bine mai devreme decât mai târziu, care dintre cele trei sisteme de operare să-l aleagă: Apple iOS, Google Android sau Windows Phone? Vorbim de o decizie importantă, deoarece simultan cu alegerea unui telefon alegi şi sistemul de operare, iar alegerea nu ar trebui să fie una temporară, deoarece aplicaţiile cumpărate pentru un sistem de operare nu se pot transfera pe altul. În rutina zilnică, în afară de aspect şi hardware, în primul rând este importantă operarea. Şi în această privinţă, candidaţii se diferenţiază substanţial. Pentru ca smartphone-ul de vis să nu se transforme într-un coşmar, am întocmit o listă cu avantaje şi dezavantaje, dar şi cu filozofiile de operare ale diferitelor interfeţe de utilizator.
WINDOWS PHONE: SIMPLU
Cu o structură simplă de operare şi o privire bună de ansamblu asupra conţinuturilor, sistemul de operare Windows Phone 8 se adresează utilizatorilor entry-level.
Sistemul de operare Windows Phone de la Microsoft este cel mai tânăr sistem de operare, având astfel şansa să înveţe de la iOS şi Android. Rezultatul este un concept de operare independent, cu interfaţă cu “Live Tiles” , care va fi disponibilă şi la cea de-a treia generaţie a sistemului de operare şi anume Windows Phone 8.
Avantaj: dale personalizabile
Utilizatorii entry level, se obişnuiesc repede cu interfaţa de utilizator a sistemului de operare Windows Phone. Instalarea iniţială se face foarte uşor şi cu puţine atingeri ale ecranului. Dar pentru accesul la magazinul Windows Phone şi spaţiul de stocare online Skydrive, care oferă gratis spaţiu de 7 GB, este necesar un cont de utilizator.
Un mare avantaj faţă de sistemele de operare Android şi iOS îl reprezintă privirea bună de ansamblu oferită de Windows Phone. Aici se observă avantajele interfeţei de utilizator cu dale. Anumite suprafeţe, în funcţie de aplicaţie, se pot afişa în până la 3 mărimi pe ecranul de pornire. Un avantaj care nu trebuie subestimat în cazul în care utilizatorul are probleme cu vederea sau întâmpină dificultăţi la operarea butoanelor virtuale de dimensiuni mici. Şi utilizatorii mai în vârstă se vor bucura de suprafaţa mare de operare. Ca o particularitate drăguţă există dale pentru contacte, iar dacă le sunt atribuite fotografii, acestea apar alternativ şi animă puţin ecranul. Dar conceptul de operare bine gândit are şi câteva puncte slabe. Astfel, toate aplicaţiile din meniul principal sunt ordonate alfabetic într-o singură listă. În cazul în care sunt instalate doar puţine aplicaţii nu este nicio problemă, dar dacă utilizatorul descarcă multe aplicaţii, privirea de ansamblu asupra acestora este greoaie. Nu este posibilă gruparea aplicaţiilor în foldere sau într-o ordine dorită.
Ofertă mică de aplicaţii
Marele punct slab al sistemului de operare Windows 8 încă mai este oferta mică de aplicaţii, comparativ cu oferta din magazinele Apple şi Google. Şi oferta de smartphone-uri care rulează sistemul de operare Windows Phone este încă mică. Cel mai important producător este fără nici o îndoială Nokia cu actualmente nouă modele în ofertă. Acestora li se mai alătură modele HTC, Huawei şi Samsung. Şi cam atât. Versiunea actuală a sistemului de operare Windows Phone se recomandă ca fiind un sistem de operare care oferă câteva avantaje mari în rutina zilnică.
Plusuri
- ideal pentru utilizatorii entry-level
- privire bună de ansamblu cu operare intuitivă
- mărime ajustabilă a interfeţei de operare pe ecranul de pornire
Minusuri
- ofertă mai mică de aplicaţii comparativ cu aplicaţiile disponibile pentru iOS şi Android
- ofertă redusă de modele
- puţine posibilităţi de personalizare
ANDROID: INDIVIDUAL
Fără nici o îndoială, ultima versiune a sistemului de operare Android oferă cele mai multe posibilităţi de personalizare.
Sistemul de operare Google Android a ajuns la versiunea 4.4, chiar dacă majoritatea modelelor rulează versiunea 4.2 sau 4.3. Sistemul de operare se diferenţiază de cei doi concurenţi – începând cu oferta imensă de modele de smartphone-uri oferite de diferiţi producători.
Diversitatea îngreunează alegerea
Această diversitate influenţează şi interfaţa de utilizator, deoarece în comparaţie cu iOS şi Windows Phone, Android este un sistem de operare deschis – adică poate fi modificat de către fiecare producător care deţine licenţa. Astfel, marii producători precum Samsung, LG, Sony, Huawei şi ZTE îşi dotează smartphone-urile cu propria interfaţă de utilizator (user interface) – şi integrează funcţii pe care nu le oferă alţi producători. Acest lucru este plăcut de utilizatorii cu experienţă şi de cei cărora le plac experimentele, dar pentru laici, privirea de ansamblu este cu mult îngreunată.
Interfaţa de utilizator Android originală se găseşte doar la modelele Nexus de la Google sau la dispozitivele producătorilor mai mici. Din acest motiv, calitatea operării unui telefon Android depinde foarte mult şi de smartphone-ul în sine. Utilizatorilor entry-level le este destul de greu să aleagă varianta potrivită. Chiar şi utilizatorilor care au experienţă cu sistemul de operare Android şi care trec de la un producător la altul, le este greu să se obişnuiască cu noua interfaţă. Între timp, aceste probleme au fost recunoscute de producători precum Acer şi Samsung, care pe lângă interfaţa lor de utilizator mai oferă o interfaţă simplificată care este mult mai uşor de utilizat. Utilizatorul poate alege varianta pe care doreşte să o utilizeze.
Pariu pe individualitate
Unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului de operare Android, pe lângă oferta variată de smartphone-uri şi oferta imensă de aplicaţii oferite în Google Play, o reprezintă posibilitatea de personalizare a smartphone-ului în funcţie de propriile necesităţi. Astfel, în funcţie de producător, sunt disponibile până la şapte ecrane de pornire, care în funcţie de preferinţe se pot umple cu aplicaţii. Foarte utile sunt widget-urile, care aduc conţinuturi interactive pe display – ca de exemplu vremea, calendarul sau ştirile actuale. Pentru a păstra privirea de ansamblu, aplicaţiile se pot sorta în foldere.
Utilizatorul nu poate modifica doar conţinuturile afişate pe ecran, ci la anumite smartphone-uri, poate modifica chiar şi meniul principal, prin foldere şi amplasarea individuală a aplicaţiilor. Utilizatorii fascinaţi de tehnică vor fi mulţumiţi de sistemul de operare Android.
În vizor
O caracteristică extrem de practică a sistemului de operare Android, este câmpul cu ştiri, denumit şi ecran de stare. La fiecare producător acesta arată altfel, dar în rutina zilnică oferă un plus valoare. O trecere cu degetul de sus în jos pe ecranul de pornire este suficientă pentru a afişa informaţii referitoare la update-urile disponibile ale aplicaţiilor instalate, apeluri ratate şi mesaje primite. Tot aici, se pot activa sau dezactiva funcţii precum Wi-Fi, internet mobil, Bluetooth, GPS sau NFC, precum şi profilurile de utilizator. Astfel, nu mai este necesară accesarea meniului, unde în majoritatea cazurilor, unele funcţii sunt destul de bine ascunse. Dar anumite funcţii se pot accesa doar din sub-meniuri. Accesarea unor funcţii se poate face pe două căi. Derutante sunt cele două playere de muzică instalate: cel nativ şi cel specific producătorului. Pasionaţii de tehnică se vor descurca, dar cei pentru care toate acestea sunt derutante pot alege între iOS sau Windows Phone.
Plusuri
- perfect pentru individualişti
- ofertă foarte mare de aplicaţii
- în funcţie de producător, multe posibilităţi de personalizare
- o ofertă imensă de dispozitive, de la foarte ieftine la scumpe
Minusuri
- nu întotdeauna se operează intuitiv
- meniurile pentru setări nu sunt uşor de operat
- nu are o linie şi optică standardizată, acestea depind de producătorul de mobile
APPLE: CONFORTABIL
Pentru utilizatorii care la operarea smartphone-ului pun preţ pe confort, Apple iOS 7 reprezintă alegerea potrivită.
Cu iPhone, Apple a lansat primul mobil complet operabil prin touchscreen – iar prin sistemul său de operare iOS, a influenţat semnificativ toate celelalte sisteme de operare. Cu cea mai nouă versiune iOS 7, Apple a finisat şi mai mult confortul de operare deja existent. Optic meniul are un aspect proaspăt, cu multe funcţii noi practice.
Confortabil
Ca şi înainte iOS oferă conceptul cel mai intuitiv, de la prima instalare până la funcţiile cel mai puţin utilizate. Principala diferenţă între sistemele de operare iOS, Android 4.4 şi Windows Phone 8 nu este doar renunţarea la funcţii opţionale în cadrul unei aplicaţii, ci şi lipsa sub-meniurilor. La iOS 7 toate aplicaţiile sunt pe o singură linie. Diferitele pagini din meniul de pornire se pot parcurge foarte uşor printr-un gest de ştergere a ecranului. Astfel, în decursul unei zile, utilizatorul nu trebuie să apese de atâtea ori pe ecran. Iar pe pagina de pornire se pot amplasa foldere, pentru a grupa aplicaţiile cu tematică asemănătoare, ceea ce oferă o privire mai bună de ansamblu.
În cea mai nouă versiune a sistemului de operare iOS, Apple nu a copiat Android în ceea ce priveşte bara de stare pentru a spori confortul de operare. La iOS se numeşte „Control center” şi se poate accesa printr-un gest de ştergere de jos în sus. Aici, utilizatorul poate opera player-ul de muzică, regla luminozitatea ecranului şi poate defini setările pentru conectivitate sau poate stabili accesul rapid la aplicaţiile des utilizate, precum calculator sau cronometru. Pentru mesaje şi întâlniri, de orice natură, este responsabil centrul de mesaje, care se poate accesa printr-un gest de ştergere de sus în jos pe ecran.
Meniul pentru setări al sistemului de operare iOS oferă o mai bună privire de ansamblu decât majoritatea modelelor Android. În comparaţie cu Android, iOS nu are mai multe sub-meniuri sau funcţii dublate – ceea ce pentru utilizator înseamnă transparenţă şi o operare mai uşoară.
Scump, dar rapid
Filozofia este ca totul să provină din aceeaşi sursă. La Apple, totul merge cu aplicaţiile proprii. De exemplu, pentru sincronizarea locală cu calculatorul este necesară instalarea aplicaţiei iTunes, dispozitivele nu sunt recunoscute ca stocare externă precum la Android. Un alt dezavantaj al sistemului închis Apple este numărul mic de modele, dar care în schimb oferă o performanţă excelentă. Actualmente, există trei modele de iPhone disponibile pe culori diferite şi cu memorii diferite. Modelul iPhone 4s cu memoria de 8 GB pare o glumă, mai ales prin prisma preţului. Şi asta deoarece Apple nu oferă posibilitatea extinderii memoriei, prin urmare nu se pot stoca multe poze, muzică etc.
În schimb, Apple oferă gratis clienţilor o memorie de stocare de 5 GB în iCloud – premisă pentru utilizare este să ai o conexiune rapidă la internet. Celălalt capăt este marcat de iPhone 5s cu o memorie de 64 GB la un preţ semnificativ superior. Pentru comparaţie, modele care rulează Windows 8 şi Android sunt disponibile la un preţ începând cu 150 euro. Acest lucru nu sperie fanii Apple şi cei ce vor să devină, deoarece avantajele în ceea ce priveşte operarea, atractivitatea telefonului şi oferta de aplicaţii sunt mai mari.
Plusuri
- interfaţă de utilizator care se poate opera intuitiv şi confortabil
- ofertă foarte variată de aplicaţii
- performanţă foarte bună a dispozitivului
- smartphone-uri de calitate care nu se devalorizează mult în timp
Minusuri
- memoria nu este extensibilă
- puţine posibilităţi de personalizare
- foarte puţine modele disponibile la preţuri foarte mari