Asus Zenbook NX500 review: Puternic și elegant

Etalonul seriei Zenbook de la Asus  este un ultrabook cu un ecran superb de 15.6 inchi cu rezoluție 4K, componente hardware de top și o carcasă complet metalică.

Scris de | 10 octombrie, 2015
Asus Zenbook NX500 review: Puternic și elegant

Vă amintiți NX90, primul laptop creat de Asus împreună cu Bang & Olufsen și care a purtat semnătura designerului David Lewis? Dacă voi nu o faceți, eu cu siguranță îmi aduc aminte, iar asta pentru că a fost printre primele laptopuri testate de mine în redacția connect.  Asus reinventa în toamna lui 2010 conceptul de desktop replacement și ne arata cum ar trebui să arate un laptop pentru biroul unui director. Modelele care poartă NX în denumire ar trebui să încerce cel puțin să egaleze acea versiune, iar NX500 este un succesor care nu ne dezamăgește.

Metalic, ecran superb 4K

Există o nișă a laptopurilor high-end multimedia, cu sisteme puternice care să fie împachetate într-un corp atractiv, subțire și care să atragă privirile, iar în acest sens, mașinăria multimedia de la Asus, Zenbook NX500, arată premium, acest lucru datorându-se înainte de toate construcției din metal. Capacul din spate este un clasic Asus, cu aluminiu șlefuit și obișnuita textură cu cercuri concentrice în jurul logo-ului producătorului din centrul capacului.

Asus-NX500-365

Odată deschis, laptopul oferă o privire de ansamblu asupra ecranului de 15.6 inchi cu rezoluție înaltă 4K și asupra tastaturii, care ocupă un spațiu relativ redus în întreg ansamblu și este poziționată pe centru. Tastele sunt bine delimitate, iluminate la nevoie, iar cursa este mai lungă decât ce am întâlnit în mod uzual la alte Ultrabook-uri, concluzia după o săptămână de redactare fiind că este cea mai bună tastatură pe care am întâlnit-o până acum la un laptop. Dimensiunea ar fi permis, totuși, introducerea tastelor numerice în dreapta, dar s-a optat pentru un format spațios. Touchpad-ul este de dimensiuni mari, iar textura pe care butoanele vor aluneca este fină și suportă controale multi-touch.

Asus-NX500-105

Asus-NX500-209

Caps Lock și Enter sunt centrul unor valuri de cercuri cu ușoare perforații care se duc până aproape de marginea superioară. Aici sunt poziționate cele două difuzoare, iar efectul vizual contrastează puternic cu aspectul general plăcut al lui NX500. Zona liberă (rest palm) este de dimensiuni reduse și contrar așteptărilor ea nu se încălzește în procesele solicitante. NX500 are ca zonă fierbinte partea de deasupra tastaturii și zona din spate, dar acest fapt nu va deranja în operare.

Asus-NX500-53

Din punct de vedere al conecticii, avem parte pe laterala dreapta de două porturi USB rapide, card reader și jack pentru căști, iar pe marginea din stânga întâlnim un port USB 3.0, port HDMI, port de securitate Kesington Lock și mufa de alimentare.

Ecranul IPS de pe Zenbook NX500 este superb, diagonala de 15.6 inchi afișând imagini la rezoluție 4K, 3840 x 2160 pixeli, el surprinzând culorile aproape de realitate, iar nivelul de negru este ridicat. Adăugați la asta unghiurile de vizualizare largi și suportul multi-touch pentru 10 degete și am putea avea în față cel mai bun ecran de pe un laptop. Cu siguranță cel mai bun dintre cele testate de mine, iar în imaginile rulate se observă detaliile clare, culorile vii, contrast ridicat și conturul textelor foarte pronunțat.

Asus-NX500-157

Este un laptop pe care îți face plăcere să lucrezi și să vezi imagini cu detalii fine, dar care își pierde din farmec odată ce este scos la lumina puternică, acolo unde ecranul lucios își are neajunsurile sale. Spațiul ambiant va fi reflectat și va fi mai dificil de lucrat în aceste condiții.

Hardware de top

Să ne întelegem de la început. Hardware performant pentru un laptop multimedia, nu pentru gaming masiv, pentru asta există laptopuri dedicate cu prețuri similare chiar de la Asus. În configurația testată de noi și disponibilă pe Asus Zenbook NX500 vei putea liniștit să navighezi între zeci de ferestre în Chrome fără ca laptopul să gâfâie, vei putea să faci editare foto/video, vei putea reda conținut Full HD sau 4K și vei putea să te joci multe dintre titlurile actuale, dar nu cu setările la maxim.

Asus-NX500-417

 

Modelul NX500 ajuns la noi în teste dispune de un procesor Intel Core i7-4612HQ tactat la 2.3 GHz și care urcă în Turbo Boosting la 3.3 GHz, placă video NVIDIA GeForce GTX850M cu 2 GB RAM, 16 GB de memorie RAM și stocare SSD de 512 GB. Este disponbil și cu stocare de 256 de GB, iar prețul se ajustează ușor.

Supus testelor de benchmark în 3Dmark, a obținut un scor de 47.298 puncte în Ice Storm Extreme, 565 puncte în Fire Strike Ultra și 9416 puncte în Skydiver.  În testul Home accelerated din PCMark8, care testează activitățile obișnuite pe care le efectuăm pe laptop, a atins 3.516 puncte.

Asus-NX500-261

O baterie Li Ion de 6 celule este responsabilă cu autonomia lui Zenbook NX500, iar rezultatele ar fi putut să fie mai bune. Supus unui test de rulare a unui video în buclă cu luminozitatea la maxim rezistă pentru 4 ore și 26 de minute.

Sunetul este asigurat cu ajutorul tehnologiei SonicMaster de la Asus și al celor de la Bang&Olufsen, iar rezulatul este bun, Zenbook NX500 acoperind o cameră de dimensiuni normale cu un un sunet amplu de calitate.

 

Concluzia connect

Asus Zenbook NX500 este disponibil în magazinele online din țară la un preț de aproximativ 10.000 de lei. Pentru acest preț, vei primi un laptop multimedia cu o construcție atentă din aluminiu, împachetat într-un corp subțire, cel mai bun ecran disponibil la această oră pe un Ultrabook și un hardware performant. Minusurile lui NX500 sunt minore în comparație cu punctele sale forte, autonomia mai scăzută fiind practic singurul compromis realizat pentru a oferi un Ultrabook de top.

Plusuri

  • Display 4K spectaculos
  • Performnață solidă pentru un laptop multimedia
  • SSD de 512 GB și memorie RAM de 16 GB
  • Placă video dedicată
  • Construcție metalică
  • Tastură silențioasă și iluminată, touchpad calitativ

Minusuri

  • Lipsește NumPad pe tastură
  • Ecranul reflectă imaginea în lumină puternică
  • Autonomie scăzută

Etichete: , , , ,