Ajutoare la curățenie: review cu Ecovacs Deebot 710, Eufy Robovac S11 Max și Roborock S6

Roboții aspirator sunt practici, dar nu ieftini. Însă prin lansarea unei noi generații, prețurile pentru modelele anterioare scad. În cadrul testului nostru, Ecovacs Deebot 710, Eufy Robovac S11 Max și Roborock S6 își demonstrează calitățile.

Scris de | 14 octombrie, 2019
Ajutoare la curățenie: review cu Ecovacs Deebot 710, Eufy Robovac S11 Max și Roborock S6

Printre cele mai enervante activități din gospodărie se numără, fără îndoială, aspiratul. Lupta periodică cu praful, firimiturile, părul animalelor de companie, este pe cât de indispensabilă, pe atât de stupidă și necesită mult timp. Nu este de mirare că roboții de aspirare care operează autonom sunt printre cele mai îndrăgite gadgeturi din universul smart home. Deci oferta de roboți de aspirare este uriașă. Noi ne-am oprit la modelele: Ecovacs Deebot 710, Eufy Robovac S11 Max și Roborock S6. Însă diferențele de preț sunt enorme – poți cheltui de la puțin peste 100 până la peste 1.000 de euro, se găsesc modele ce oferă o multitudine de funcții, chiar și AI. Până nu demult, pentru dispozitivele ce se pot conectare în cadrul Smart Home, ce excelează pe partea de curățare, cu funcție de ștergere opțională și altele speciale, precum hărți detaliate ale încăperilor, zone restricționate definibile sau recunoașterea automată a covoarelor trebuia să scoatem din buzunar sume colosale. Dar acum prețurile scad. Este destul de interesant că piața nu este dominată de marii producători de electrocasnice, ci de pionierul american iRobot și o mână de producători chinezi și aceasta devine din ce în ce mai dinamică. Datorită concurenței crescânde, chiar și ajutoarele la curățare de calitate devin din ce în ce mai accesibile. Responsabili pentru aceasta sunt în primul rând furnizorii din China. În ce măsură noua generație de roboți de aspirare ieftini din China poate înlocui efectiv munca manuală, se poate verifica doar în practică. De aceea, am analizat mai atent trei dispozitive actuale cu pretenții diferite.Clase diferite de preț

Participanții la test sunt: nou-nouțul Robovac S11 Max al mărcii Anker Eufy disponibil la 240 euro,modelul S6 de la Roborock, care a fost lansat în luna mai 2019 cu un preț recomandat de vânzare de 549 euro, precum și aspiratorul din clasa de mijloc Deebot 710 de la Ecovacs. Modelele de la Ecovac și Roborock se pot conecta în rețeaua Wi-Fi, după conectarea smartphone-ului la rețeaua de acasă. În ambele cazuri, este necesară înregistrarea la producător. Roborock S6 poate fi conectat direct la WLAN prin aplicația Xiaomi Home – grupul tehnologic chinez este principalul investitor al producătorului de roboți de aspirare La modelul Deebot, procesul este mai complicat: mai întâi se înregistrează smartphone-ul într-o rețea generată de robotul de aspirare, se introduc acolo numele și parola propriei rețele Wi-Fi și se activează înregistrarea robotului în rețeaua de acasă. Dispozitivele de la Roborock și Ecovacs se pot controla din aplicație și opțional prin comenzi vocale: ambii roboți de aspirare se înțeleg cu Alexa și Google Assistant.Aspirare și spălare

Cel mai simplu se configurează Robovac: în lipsa posibilității de conectare în rețea, se leagă pur și simplu la stația de încărcare, iar după prima încărcare pornește la treabă. Diferența de preț este sugestivă: funcțional, S11 Max nu poate ține pasul cu dispozitivele mai scumpe Ecovacs și Roborock. În procesul de dezvoltare, producătorul Eufy s-a concentrat asupra esențialului: o putere de aspirație ridicată. Cei care doresc funcții pentru confort, ar trebui să arunce un ochi și asupra celorlalți doi candidați. Am fost deosebit de curioși de noul robot de la Roborock. Acesta promite funcții high end la prețul unui dispozitiv din clasa mijlocie. Printre altele, este capabil nu numai să aspire, ci și să spele podeaua în același timp. Trebuie menționat, totuși, că în ciuda funcțiilor inteligente este necesar și un aspirator clasic. Roboții nu pot aspira pe scări, sub toate piesele de mobilier sau în toate colțurile. De asemenea, se recomandă să cureți regulat recipientul de praf și filtrul cu aspiratorul convențional.

Ecovacs Deebot 710

Din punct de vedere al prețului și funcționalității, Deebot 710 se situează în clasa de mijloc. Pentru aproape 400 de euro, oferă multe caracteristici  interesante. Poate fi controlat fie de pe smartphone fie prin intermediul asistentului vocal Alexa, însă nu este compatibil cu rețelele pe 5 GHz. După finalizarea configurării relativ greoaie, își îndeplinește sarcinile în mod fiabil. Recunoașterea încăperii se face automat la prima ieșire. În aplicația Ecovacs-Home (nu prin intermediul aplicației normale Ecovacs!) se pot crea planuri de curățare zilnice și în funcție de oră și se pot vizualiza jurnalele lucrărilor de aspirație finalizate. În plus, poți regla puterea de aspirare din aplicație.

În modul Auto, în care Deebot 710, datorită senzorilor optici aspiră podeaua în culoare ordonate, performanța este optimizată pentru suprafețe dure, curăță foarte bine chiar și covoare cu texturi grosiere. Robotul se poate controla atât din aplicație, cât și cu ajutorul unei telecomenzi mici. Astfel este posibilă activarea și dezactivarea modului auto, activarea modul de curățare în colțuri și curățarea punctuală a zonelor deosebit de murdare, ceea ce se realizează în câteva minute. Pe lângă peria principală sunt folosite două perii laterale rotative, iar robotul este livrat cu două perii de schimb precum și un al doilea filtru de praf fin. Un ciclu complet de încărcare durează aproape patru ore. Cu acumulatorul complet încărcat, robotul poate lucra o oră și jumătate. Am fost deosebit de impresionați de cât de silențios funcționează aspiratorul Ecovacs, cel puțin în modul standard. Dispozitivul nu oferă funcții suplimentare, precum definirea zonelor „No go“, și având în vedere prețul cerut nici nu ne așteptam la astfel de funcții.Eufy Robovac S11 Max

Cu Robovac S11 Max, Eufy lansează o nouă serie, „Max“ reprezintă performanța maximă. Astfel, producătorul înzestrează robotul cu o putere de aspirație considerabilă de 2000 Pa, care vine de la Pascal și exprimă presiunea de aspirare pe care o poate crea aspiratorul. S11 Max aduce o performanță convingătoare pe podea și curăță foarte bine și covoarele. Nici marginile mai ridicate ale covoarelor nu reprezintă o problemă. Nu am testat dacă robotul poate aspira chiar și bile de oțel așa cum subliniază producătorul, deoarece acest scenariu este irelevant în majoritatea gospodăriilor. Un alt avantaj al noului model Robovac este designul plat: cu doar 7,2 milimetri încape sub aproape orice piesă de mobilier.

Oricine se joacă cu gândul să achiziționeze dispozitivul, trebuie să aibă în vedere două aspecte: pe deoparte nu se poate conecta în rețea, adică nu este posibilă comunicarea Wi-Fi sau cu aplicația. Operarea se realizează exclusiv prin intermediul telecomenzii livrate sau a butonului de pornire de pe dispozitiv. La controlul prin emițătorul cu infraroșu este posibilă selectarea a patru moduri diferite de curățare. Al doilea dezavantaj: în lipsa unui sistem scump de senzori, dispozitivul chinezesc lucrează după un principiu haotic – aspiră în cameră mai mult sau mai puțin la întâmplare și fără nici o direcție clară. Dacă întâlnește un obstacol, schimbă automat direcția. Acest lucru nu este neapărat un dezavantaj mare, dar în unele cazuri, crește semnificativ durata de aspirare. Utilizatorii care lasă robotul Eufy să lucreze în absența lor, este posibil cu ajutorul unui temporizator, nu trebuie să fie neapărat deranjați de acest aspect.Roborock S6

Cu S6, producătorul Roborock, finanțat de Xiaomi, a lansat un robot de aspirare care vizual abia că se diferențiază de predecesorul său S5. Cu toate acestea, pe lângă un nivel de zgomot mai mic, noul model oferă și perii cu până la 230% mai dense și o eficiență îmbunătățită – deci își termină mai repede sarcinile. A rămas statutul de premium al robotului complet alb – și toate astea la un preț la care competiția ar trebui să se îngrijoreze. Varietatea de funcții pe care utilizatorul o găsește în aplicație, este impresionantă. Acolo, zonele de curățare și zonele excluse pot fi mapate foarte detaliat, se pot introduce pereți virtuali și crea programe pentru zilele individuale ale săptămânii, camere și moduri.

De pe canapea, este posibilă verificarea în detaliu a procesului de curățare (pe stadii), controlarea de la distanță a robotului ca prin magie și chiar și evaluarea gradului de uzură a pieselor consumabile, cum ar fi filtrele și periile. Mai multe piese de schimb sunt deja incluse, precum și un manual de utilizare foarte detaliat. Nici în ceea ce privește senzorii, nu avem nimic de comentat: 14 senzori de navigație și șase pentru cădere, asigură o orientare spațială și recunoașterea obiectelor. O altă caracteristică specială este mopul atașabil. Când se dorește ștergerea umedă, este necesară atașarea rezervorului de apă. În acest mod de funcționare, pentru a nu uda covoarele, ar trebui definite ca zone restricționate. Punctul pe i este pus de acumulatorul Li-ion puternic, de 5200 mAh, care asigură modelului S6 o autonomie de peste două ore, în modul energic, dacă lucrează la putere redusă, autonomia crește cu o oră.

 

Etichete: ,