REVIEW Samsung Galaxy Tab S7+, o tabletă flagship pentru biroul de acasă și nu numai

Scris de | 9 decembrie, 2020
REVIEW Samsung Galaxy Tab S7+, o tabletă flagship pentru biroul de acasă și nu numai

Într-o epocă în care lucrul de acasă, comoditatea și portabilitatea sunt cei mai importanți factori pe care îi iei în calcul atunci când optezi pentru un gadget de zi cu zi, care să te ajute la treabă dar și la browsing, Samsung a livrat o tabletă premium, completă din aproape toate punctele de vedere. Întrebarea este una singură. Avem nevoie de așa ceva?

Cu riscul de a aprinde din nou veșnica dezbatere tabletă vs. laptop, trebuie să încep acest review cu cea mai relevantă întrebare. Ce este mai folositor? Un ultrabook sau o tabletă? Aceasta nu va avea niciodată un răspuns clar, aici fiind vorba doar de preferințele utilizatorilor. Sigur că o tabletă aduce un plus în ceea ce privește dimensiunile reduse, însă e ea suficientă pentru cerințele mai complexe?

Design

Încă de la unboxing experiența este clar una foarte bună, vorbind aici de o tabletă premium care este destinată segmentului high-end de pe piață. Finisajele din aluminiu, forma compactă, senzația plăcută la atingere, toate converg spre un produs de top care ar trebui să îi mulțumească și pe cei mai critici utilizatori. Fiind competitor direct cu Apple iPad Pro, Samsung Galaxy Tab S7+ livrează o performanță demnă de prețul său, care nu este deloc unul mic, fiind  4300 de lei pentru versiunea fără slot SIM și 5500 de lei verisiunea cu 5G.

Device-ul vine la pachet cu un încărcător de 45W și un stylus, iar versiunea pe care am avut ocazia să o testez a avut inclus poate cel mai important accesoriu care să reducă din diferența dintre tabletă și laptop, o tastatură cu touchpad Book Cover, care funcționează și ca husă de protecție pentru aceasta.

Deși nu este în pachetul de bază, ea mi se pare un must-buy pentru oricine vrea să scoată cât mai mult de la un astfel de gadget. Ușurința în scris și rapiditatea cu care completezi anumite acțiuni cu ajutorul touchpad-ului și touchscreen-ului fac din Book Cover un accesoriu care trebuie cumpărat.

Display-ul, vedeta spectacolului

Samsung Glaxy Tab S7+ dispune de un ecran Super AMOLED de 12,4 inci, care vine din fabrică setat la o rezoluție de 2800×1752 și un aspect al ecranului wide de 16:10. Ce este și mai important de notat aici este faptul că Gallaxy Tab S7+ are un refresh rate de 120 Hz, ceea ce înseamnă că sistemul de operare și diversele aplicații de care ai nevoie îți vor oferi o experiență foarte cursivă, cu totul altfel decât pe device-urile cu doar 60 Hz nu care ne-am obișnuit.

Fiind un utilizator care folosește tablete aproape exclusiv la consum de conținut multimedia, Galaxy Tab S7+ m-a impresionat plăcut, streaming-ul de filme și seriale pe Netflix sau HBO GO fiind de o calitate mai bună decât la alte produse pe care le-am încercat în trecut. Faptul că display-ul are margini subțiri nu poate fi decât un plus pentru mine, iar experiența este una foarte plăcută.

În ceea ce privește sunetul, Galaxy Tab S7+ se laudă cu 4 speakere AKG dispuse pe lateral, care oferă un sunet clar chiar și la un volum ridicat și un bass care m-a impresionat, având în vedere că vorbim de o tabletă. Poți să utilizezi tableta fără absolut nici o problemă și pe post de boxă portabilă, fidelitatea fiind una foare bună, iar sonorul făcând parte din același registru de top.

Conectivitatea este unul dintre cele mai importante aspecte

Având în vedere că am început acest review repetând veșnica întrebare, ce trebuie să alegem între o tabletă și un laptop, trebuie să aprob aici puncte în plus pentru un ultrabook la preț similar. Samsung Galaxy Tab S7+ dispune de o conexiune Wi-FI cu sau fără 5G, în funcție de modelul ales, și un USB-C care deservește și ca port de încărcare. Important de notat este și faptul că poți opta pentru un card micro-SD de până la 1TB, deci probleme cu stocarea nu ar trebui să existe.

Mai departe, în ceea ce privește hardware-ul tabletei, Galaxy Tab S7+ vine echipată cu un procesor Qualcomm Snapdragon 865+ octa-core vârf de gamă, care este dezvoltat cu ajutorul unuei tehnologii de fabricație de 7nm, și un procesor grafic Adreno 650, componente care asigură rularea fără probleme a oricărui joc pe care îl poți găsi în Play Store. În completarea CPU-ului și GPU-ului, tableta are două variante de memorie RAM, una de 6GB și o alta de 8GB, ambele fiind suficiente unui workload normal, de zi cu zi și chiar pentru task-uri mai complicate.

Sistemul de operare

Samsung Galaxy Tab S7+ vine echipat din fabrică cu Android 10 peste care producătorul sud-coreean a ales să aplice interfața proprie de utilizare One UI 2.5. Chiar dacă bloatware-ul este prezent din plin, ca la toate device-urile Samsung, poți scăpa destul de ușor de el pentru a avea o experiență de utilizare cât mai curată, pentru cei care preferă o variantă Android mai aproape de cea originală.

Un alt aspect important de punctat este funcția Samsung DeX, care permite conectarea tabletei la orice monitor și transformarea experienței de utilizare într-una destul de apropiată de Windows-ul cu care suntem cu toții obișnuiți. Pentru utilizatorii care au nevoie de un „workhorse” de zi cu zi și care chiar folosesc această funcție este clar un plus, ea realizându-se mai rapid decât în cazul smartphone-urilor.

De asemenea, trebuie să punctez o realitate foarte importantă. Chiar dacă acest review s-a centrat din punctul de vedere al unui utilizator care are nevoie de portabilitate și dimensiuni reduse pe un „writing machine”, Galaxy Tab S7+ are o gamă mai largă de utilizatori căreia i se adresează, printre aceștia aflându-se și cei care lucrează cu designul grafic.

Chiar dacă nu pot oferi cea mai avizată opinie din acest punct de vedere, sistemul de operare, stylus-ul și ecranul AMOLED fac din Galaxy Tab S7+ o alternativă serioasă la iPad Pro din acest punct de vedere, iar controlul este unul foarte bun, chiar și experimentat la nivel rudimentar se simte o calitate excelentă a preciziei desenului și a scrisului de mână.

Camera Foto nu este o necesitate

Cred că în toate review-urile de tabletă pe care le-am scris până acum am ținut să punctez mereu cum camera foto este doar un gimmick pe un astfel de device, nicidecum ceva de care ai nevoie, așa cum este atunci când vorbim de smartphone-uri. Care este ultima dată când ai văzut pe cineva să își lase telefonul în buzunar și să facă poze cu tableta? Și dacă ai asistat la așa ceva, ești de acord cu persoana respectivă? Îți spun eu, nu. Deloc.

Trecând peste acest aspect special, pentru utilizatorii care vor vrea să folosească camera de pe Galaxy Tab S7+, aceasta este una de 13MP cu f/2.0 care deservește ca și cameră principală în ansamblul foto de pe spate, fiind ajutată de un senzor de 5MP cu f/2.2 ultrawide. În ceea ce privește chat-ul video pe diverse aplicații vorbim despre un senzor secundar frontal de 8MP cu f/2.0 care asigură o claritate mai mult decât decentă atunci când este folosită în scopuri de comunicare. Este de punctat aici și că Galaxy Tab S7+ are capacitatea de a înregistra video în calitate 4K, la 30 de cadre pe secundă, ceea ce este mai mult decât necesar pe un astfel de device.

Concluzia Connect

Nu am scris acest review ca să răspund la veșnica întrebare menționată la început, ci ca să subliniez faptul că există alternative foarte bune pe piață la laptop-urile de tip ultrabook. Chiar dacă Samsung Galaxy Tab S7+ nu dispune de conectivitatea sau comoditatea unui tip de sistem de operare mainstream pentru munca de birou, ea este foarte potrivită pentru utilizatorii profesioniști care își doresc un device care să le satisfacă nevoile de editare și de consum de conținut multimedia. Combinată cu Book Cover și Samsung DeX, S7+ poate fi folosită ca un veritabil laptop iar asta contează în economia totală a lucrurilor.

Etichete: , , ,