Interviu cu Andrei Zbîrnoaia (@ZB1R): „Nu prea ma descurc sa dansez, asa ca a trebuit sa fiu amuzant”

Interviu cu Andrei Zbîrnoaia (@ZB1R): „Nu prea ma descurc sa dansez, asa ca a trebuit sa fiu amuzant”

În cel mai nou număr al revistei connect am stat de vorbă cu câțiva creatori de conținut din generația TikTok. Andrei Zbîrnoaia sau Zbir, așa cum îl știu oamenii de pe Youtube, TikTok sau Instagram a început să filmeze trick-uri cu prietenii lui din Severin, orașul său natal. Succesul online nu a venit peste noapte, a muncit mult și are peste 800 de clipuri postate pe Youtube. Pentru că nu se descurcă să danseze, după cum se poate vedea și în clipul de pe contul nostru de TikTok (connectromania), a trebuit să fie amuzant. Așa a reușit să adune peste 400 de oameni care îl urmăresc pe TikTok și Instagram și aproape 500k de subcriberi pe Youtube.

Scris de | 29 decembrie, 2020

connect: Povestește-ne puțin despre tine, de unde ai început, ce pasiuni ai, cu ce te ocupi când nu postezi pe internet?

Andrei Zbîrnoaia: Am început acum 7 ani în orașul meu natal să postez video-uri cu BMX-ul, în Severin. Filmam trick-uri cu prietenii mei în fiecare zi și le postam pe YouTube, apoi când am ajuns în clasa a 12-a cel mai bun prieten al meu și-a rupt piciorul și nu a mai putut să se dea cu noi. Așa că am început să fac tranziția videourilor către lifestyle. De atunci a devenit hobby-ul meu. Eu nu văd activitatea mea ca pe o muncă, deși 10-12 ore pe zi le petrec lucrând la clipuri, iar asta pentru că îmi place să o fac și sunt cel mai fericit din lume că am putut crea o carieră din asta.

connect: Cum ai devenit cunoscut online?

Andrei Zbîrnoaia: În niciun caz peste noapte. Am postat in jur de 800 de videoclipuri pe canalele mele de YouTube în ultimii aproape 8 ani și succesul nu a venit prea repede. Am arătat într-un video câți bani am făcut în fiecare an de când m-am apucat, iar în primii 4 ani s-au cumulat 300 de euro din 200 de clipuri.

connect: Aproape 400k pe instagram, 400k pe TikTok și 500k pe YouTube, aproximativ liniar pe toate trei canalele. Care este platforma preferată și cum îți adaptezi conținutul pentru fiecare?

Andrei Zbîrnoaia: Fiecare platformă are farmecul ei și acaparează câteva ore de atenție în fiecare zi. Mă uit pe Instagram să rămân la curent cu ce se întâmplă, pe Tiktok să îmi iau doza de amuzament. Cele două sunt foarte ușor de consumat pentru că promovează conținutul de scurtă durată în timp ce pe YouTube mă uit pentru conținutul de tip long-format. Este vital să îți petreci timp pe platformele pe care activezi pentru că trebuie să știi trend-urile momentului și cum să te mulezi pe ele în așa fel încât să atragi audiențe noi. Platforma mea preferată pentru postat nu ar avea cum să nu fie YouTube. Mă simt mai atașat de conținutul pe care îl fac acolo, poate și pentru că durează extrem de mult timp să produc un video (7-9 ore), dar TikTok-ul vine cu viteză din spate pentru că e foarte fun să faci content și audiența e foarte diferită de celelalte platforme. Poți să vezi în doar câteva minute după ce ai postat care este feedback-ul comunității chiar prin video- uri duet. Îmi place mult când mă întâlnesc cu comunitatea pe stradă și TikTok-ul face această interacțiune mult mai rapidă și des întâlnită.

connect: Pari mai degrabă genul de creator care face conținut cu ajutorul altor oameni sau în aer liber. Cum te-ai descurcat în pandemie?

Andrei Zbîrnoaia: M-am descurcat foarte greu, nu am postat aproape o lună, iar asta pentru că am simțit că nu pot să îmi realizez video-urile cum trebuie și nu am vrut să stric calitatea lor, așa că a trebuit să îi las pe toți să aștepte până a trecut puțin nebunia asta.

connect: Ai un conținut diversificat pe toate cele trei canale. Cum îți găsești inspirația și cu ce te diferențiezi pe TikTok față de alți creatori de conținut?

Andrei Zbîrnoaia: Eu am fost printre primii creatori de continut care a facut content si pe TikTok. Nu aveam o comunitate așa de mare, dar mă recunoștea foarte multă lume pe aplicație. Inspirația mea a fost să aduc ori un content pe care l-ar putea face oricine, dar la care nu s-a gândit nimeni înaintea mea, ori ceva foarte greu de copiat, cum ar fi trickshot-uri cu bottleflip sau pingpong. Cred că scăparea mea este faptul că nu mă descurc să dansez, așa ca a trebuit să fiu amuzant.

connect: Ai o rată de engagement foarte bună. Cum îi ții pe urmăritori implicați?

Andrei Zbîrnoaia: Postez rar pe TikTok și de fiecare dată când aleg să o fac mă asigur că e un content pe care nu îl pot vedea la altcineva. Nu urmăresc anumiți pași sau o rețetă în postările mele de pe TikTok, cu fiecare dintre ele încerc să mă reinventez.

connect: Există rețeta succesului pe TikTok? Ce te-a făcut pe tine să crești? Ai câteva tips and tricks pentru ințiați?

Andrei Zbîrnoaia: Rețeta succesului a fost și tot timpul va rămâne să fii omul potrivit la momentul potrivit. Dacă poți să fii cu câteva luni înaintea trendului o să poți să devii destul de relevant până când ajunge valul și o să poți să te prinzi cum trebuie de el. La mine, secretul a fost că mi-am investit timp în TikTok atunci când platforma nu era încă prea dezvoltată și competiția era mai mică. Așa am putut prinde un rank bun în algoritmul lor, un rank pe care, dacă nu te ții de treabă, e foarte greu să îl obții.

connect: Ce conținut urmărești? Poți să îmi recomanzi 3 conturi care te inspiră și pe care ar trebui să le urmărească și alții?

Andrei Zbîrnoaia: Pe TikTok îl recomand pe @willsmith, pe Instagram pe welcome. jpg, iar pe Youtube pe Colin and Samir.

connect: Cum confrunți bullying-ul, agresiunea și hărțuirea pe internet? Te afectează în vreun fel?

Andrei Zbîrnoaia: Rar primesc mesaje sau comentarii negative, încerc să stau departe de energia negativă pentru că scopul pe care vreau să-l ating cu postările mele este să îi fac pe cei care le privesc să zâmbească și să se simtă mai bine.

connect: Ce gadget-uri folosești zilnic?

Andrei Zbîrnoaia: Telefonul e primul gadget pe care pun mâna după ce mă trezesc, trimit poze tuturor prietenilor ca să văd cu cine ies în ziua respectivă, consum conținut în reprize, verific calendarul și ține loc și de alarmă. Am o boxă cu conexiune Bluetooth pe care o iau peste tot, la baie sau pe terasă când beau cafeaua, camera point & shoot e alegerea mea când e vorba de filmat, pe Smart TV consum doar YouTube și Netflix. De asemenea, obișnuiam să am un termostat pentru reglarea temperaturii din casă, dar am reușit să-l leg până și pe acela la telefon. Vlogurile le editez pe PC, dar am și un laptop ultra portabil întotdeauna după mine pentru momentele în care filmez vloguri lungi pentru canalul principal și trebuie să transfer filmările.

*Material publicat in revista connect nr. 160

Etichete: , , ,