Utilizarea unei false identități se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani

Scris de | 27 ianuarie, 2021
Utilizarea unei false identități se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani
foto via @news.softpedia.com

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că deschiderea și utilizarea unui cont în numele altei persoane, pe rețelele de socializare, este infracțiune.

Acțiunea de a deschide și utiliza un cont pe o rețelele de socializare, folosindu-te de identitatea altei persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, reprezintă infracțiune de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal. Fapta de introducere a datelor informatice realizată fără drept și acțiunea de introducere a datelor informatice necorespunzătoare adevărului, întrunesc cerințele esențiale ale infracțiunii.

Articolul 325 din Codul penal, la care face referire Înalta Curte, prevede: Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Curtea de Apel Brașov a adus în vederea Înaltei Curți, un dosar cu această speță, astfel a fost luată și decizia de pedepsire a acțiunilor de acest tip din mediul online.

Etichete: , , ,

Sursa: Înalta Curte de Justiție a României: Deschiderea unui cont pe rețelele de socializare cu numele altei persoane, pe care sunt postate fotografii, clipuri video sau alte informații despre aceasta, constituie “infracțiune de fals informatic” și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.