Utilizarea unei false identități se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani

foto via @news.softpedia.com

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că deschiderea și utilizarea unui cont în numele altei persoane, pe rețelele de socializare, este infracțiune.

Acțiunea de a deschide și utiliza un cont pe o rețelele de socializare, folosindu-te de identitatea altei persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, reprezintă infracțiune de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal. Fapta de introducere a datelor informatice realizată fără drept și acțiunea de introducere a datelor informatice necorespunzătoare adevărului, întrunesc cerințele esențiale ale infracțiunii.

Articolul 325 din Codul penal, la care face referire Înalta Curte, prevede: Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Curtea de Apel Brașov a adus în vederea Înaltei Curți, un dosar cu această speță, astfel a fost luată și decizia de pedepsire a acțiunilor de acest tip din mediul online.