Rețeaua socială Parler este activă din nou

Scris de | 16 februarie, 2021
Rețeaua socială Parler este activă din nou
foto via @bbc.com

Rețeaua socială alternativă Parler s-a redeschis după o lună, timp în care a stat offline. Compania a anunțat într-un comunicat de presă că site-ul este acum accesibil pentru utilizatorii cu conturi existente și va accepta noi înscrieri începând cu săptămâna viitoare.

De asemenea, a fost anunțat un nou CEO interimar: Mark Meckler, care anterior a cofondat grupul de dreapta Tea Party Patriots. Relansarea vine după ce Apple, Google și Amazon au suspendat serviciul în urma atacului din ianuarie asupra Capitoliei SUA, invocând amenințări violente pe platformă.

Conturile vechi de utilizator Parler au fost restaurate, dar „parleys” vechi – termenul site-ului pentru postări – nu par să fi fost reportate. Unii utilizatori de profil, precum gazda Fox News, Sean Hannity, au început deja să posteze pe noul site. Cronologiile pentru alte conturi majore, precum colegul gazdă Tucker Carlson sau Rep. Devin Nunes (R-CA), rămân goale. Multe postări au fost arhivate anterior de un cercetător extern care le-a răzuit înainte de eliminarea acestuia.

Parler se descrie ca fiind neafiliat din punct de vedere politic, dar site-ul ușor moderat a devenit popular printre utilizatorii conservatori care au fost fie interzise de pe site-uri mai mari, fie nu au fost de acord cu politicile de verificare a faptelor și de moderare ale platformelor precum Twitter și Facebook.

După alegeri, a devenit un hub pentru campania pro-Trump „Stop the Steal”, care a escaladat într-o încercare mortală de a răsturna alegerile din SUA din 6 ianuarie. Site-ul a devenit offline pe 10 ianuarie, când vechea sa gazdă Amazon Web Services și-a suspendat contul.

Platforma s-a relansat acum cu ceea ce un comunicat de presă numește „tehnologie robustă, durabilă, independentă”. Parler și-a transferat înregistrarea domeniului în ianuarie către Epik, un registrator cunoscut pentru că a oferit un refugiu pentru site-urile prietenoase de extremă dreaptă.

Cu toate acestea, Parler rămâne într-o poziție incertă. Apple și Google nu și-au restaurat aplicația în magazinele lor și încă se luptă cu un proces în curs împotriva Amazon. Anterior, CEO-ul său, John Matze, a declarat că a fost demis la începutul lunii februarie, iar compania „efectuează acum o căutare amănunțită a unui CEO permanent” care să-l înlocuiască pe Meckler.

De asemenea, se află sub control în Congres – unde președintele Comitetului de supraveghere a Camerei Rep. Carolyn Maloney (D-NY) a solicitat documente privind finanțarea și operațiunile Parler.

Etichete: , , ,

Sursa: Parler is back online after a month of downtime