Inteligența artificială ar putea ajuta la detectarea celor mai bune medicamente pentru tratarea de Alzehimer

Scris de | 7 martie, 2021
Inteligența artificială ar putea ajuta la detectarea celor mai bune medicamente pentru tratarea de Alzehimer
foto via @medichub.ro

Boala Alzheimer devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce speranțele de viață se prelungesc. Dar complexitatea afecțiunii face dificilă găsirea tratamentelor eficiente. O modalitate de a accelera căutarea care a dat rezultate promițătoare este utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru a găsi medicamente existente care ar putea fi refăcute pentru a combate tulburarea.

Cercetătorii de la Harvard au folosit recent această abordare pentru a identifica 80 de medicamente posibile care merită investigații suplimentare. Au descoperit concurenții printr-un cadru pe care îl numesc DRIAD (Drug Repurposing In Alzheim’s Disease).

DRIAD funcționează prin cuantificarea asocierilor potențiale între etapele bolii și mecanismele moleculare care sunt codificate în liste de gene. Acest lucru îi permite să măsoare ce se întâmplă cu celulele creierului atunci când cineva este tratat cu un medicament și să determine dacă modificările sunt corelate cu markerii moleculari de severitate a bolii.

Cercetătorii au folosit cadrul pentru a examina 80 de medicamente aprobate de FDA și testate clinic. Analiza lor a identificat mai multe medicamente antiinflamatorii utilizate pentru tratarea artritei și a cancerelor de sânge ca fiind principalii concurenți pentru refacere.

Medicamentele acționează prin blocarea acțiunii proteinelor care alimentează inflamația, despre care se crede că joacă un rol în boala Alzheimer.

Unul dintre medicamente, baricitinibul, care este utilizat în mod obișnuit pentru a reduce durerea cauzată de artrita reumatoidă, a fost, de asemenea, identificat recent ca un tratament potențial pentru COVID-19 într-un studiu separat AI. Medicamentul va intra acum într-un studiu clinic pentru pacienții cu afecțiuni cognitive subiective, cu insuficiență cognitivă ușoară și cu boala Alzheimer.

Cercetătorii consideră că metoda lor ar putea oferi un mod rapid și ieftin de a găsi alte medicamente care ar putea trata boala Alzheimer. De asemenea, ar putea oferi noi perspective asupra mecanismelor din spatele afecțiunii.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Researchers developed an AI that scours existing drugs for new Alzheimer’s treatments