Elon Musk explică de ce SpaceX Starship a explodat după aterizare

Foto via Business Insider

Foto via Business Insider

Al treilea test la altitudine a unui prototip SpaceX Starship s-a încheiat cu o aterizare reușită pe 3 martie – și apoi, câteva momente mai târziu, s-a încheiat pentru a doua oară cu o explozie.

Deși SN10, așa cum a fost cunoscut prototipul, s-a alăturat celor mai recenți predecesori ai săi, a fost totuși sărbătorit ca un succes pentru a deveni primul dintre prototipurile Starship legate de Marte ale lui Elon Musk care a blocat aterizarea. Marți, Musk a postat pe Twitter pentru a clarifica faptul că o serie de remedieri erau deja în lucru pentru următorul prototip din serie, SN11.

„Motorul SN10 a avut o presiune redusă datorită (probabil) consumului parțial de heliu din rezervorul de alimentare cu combustibil”, a scris pe Twitter Musk.

În tweet-urile ulterioare, Musk a confirmat că ingestia de heliu a fost probabil rezultatul unui sistem de presurizare care a fost adăugat la rezervorul de cap CH4 pentru a corecta o eroare care a apărut anterior cu SN8.

„Dacă ar fi fost utilizată presurizarea autogenă, bulele CH4 ar fi revenit cel mai probabil la lichid”, a scris Musk. „Heliul din antet a fost folosit pentru a preveni prăbușirea ullagei, care s-a întâmplat în timpul zborului anterior. Vina mea pentru aprobare. ”

Imagini video ale lansării SN10 și a aterizării ulterioare la instalația de testare a SpaceX din Boca Chica, Texas, arată racheta care intră pentru o aterizare rapidă înainte de a se instala într-un unghi înclinat, ușor aprins. Aproape un minut complet după finalizarea cu succes a zborului de testare, racheta explodează.

Tweet-ul lui Musk a venit ca răspuns la o serie de fotografii trimise pe Twitter de un fotograf care surprinde angajații SpaceX testând picioarele de aterizare ale SN11 pentru a se asigura că se vor desfășura corespunzător în timp ce se pregătește pentru propriul său zbor de testare iminent. Deși SN11 se află în prezent pe platforma de lansare din Boca Chica, SpaceX nu a confirmat încă exact când urmează să aibă loc următorul test de zbor – deși unii experți din industrie estimează că ar putea fi gata de lansare cât mai curând săptămâna viitoare.