REVIEW Huawei FreeBuds Studio: O primă încercare reușită

REVIEW Huawei FreeBuds Studio: O primă încercare reușită

Huawei FreeBuds Studio sunt căștile pe care le-am utilizat cel mai mult în ultimele trei luni, însoțindu-mă aproape permanent în drumurile pe care le-am avut de făcut până la birou, cumpărături, bancă sau oriunde altundeva. Ele reprezintă prima încercare a celor de la Huawei de a pătrunde într-un segment de produse foarte aglomerat și condus de adevărați veterani ai industriei de produse audio, precum Sony, Bose sau Bang&Olufsen.

Scris de | 11 martie, 2021

Știind toate acestea, Huawei nu a dat înapoi și a venit cu aceste FreeBuds Studio, prima sa pereche de căști over-ear cu noise-cancelling, Iar rezultatul s-a dovedit a fi unul care merită cu siguranță atenția ta, dacă ești interesat de un astfel de gadget.

Aspect simplu și elegant

Să nu ne grăbim însă și să pornim de la bun început, cu unboxing-ul. În cutie vei descoperi..o altă cutie, una de transport, realizată din plastic, și destul de rezistentă, înăuntrul căreia se află căștile și încărcătorul acestora. Aș spune că mi-ar fi plăcut să fie inclus în pachet și un adaptor pentru avion, care să permită utilizarea căștilor și cu sistemele de entertainment din zborurile transoceanice, însă în primul rând lipsește oricum jack-ul de 3.5mm de pe aceste căști și apoi nu prea mai avem parte zboruri în această perioadă, astfel că putem trece cu vederea lipsa sa.

Ca aspect, Huawei FreeBuds Studio nu ies în evidență (în versiunea testată de mine, pentru că există și una aurie): sunt simple, elegante, de culoare neagră și cu tije de metal ajustabile pe margini. Cupele sunt realizate dintr-un material foarte moale, plăcut la atingere și confortabil, la fel ca banda neagră superioară. Am stat cu căștile pe urechi timp de maximum 3 ore în timpul utilizării lor și, din fericire, nu m-am trezit cu dureri de urechi după ce le-am dat jos.

Pe cupa stângă se află un singur buton, cu care activezi sau dezactivezi diferitele moduri de ascultare ale căștilor – ANC off sau on și Awareness. Dreapta e ceva mai „populată”, având butonul de power, cel de bluetooth și un port USB-C.

Controlul prin (și fără) aplicație

Conectarea e rapidă și ușoară, mai ales dacă ai un telefon Huawei. FreeBuds Studio funcționează prin Bluetooth, însă dacă nu ai aplicația AI Life de la Huawei nu vei putea beneficia de toate funcțiile pe care le oferă și o să ai un control mai limitat al ascultării. Problema aici este că nici nu prea poți găsi această aplicație – în AppStore este inexistentă, iar versiunea din Google Play este outdated și nu include și FreeBuds Studio.

Așadar, soluția principală care îți rămâne este AppGallery, magazinul de aplicații al producătorului din Shenzhen, dacă ești pe un telefon Huawei. Dacă ai un terminal de la un alt producător, atunci va trebui să mergi pe site-ul Huawei și să instalezi .apk-ul oficial. Există însă și a treia posibilitate, poți să folosești căștile fără aplicație, pentru că nu vei pierde foarte mult.

Practic, aplicația îți oferă detalii despre starea bateriei (lucru pe care îl poți vedea pe un Android în meniul Bluetooth), îți permit să treci dintr-un mod în altul sau să îți schimbi shortcut-urile pentru diferite apăsări. Apropo de apăsări, merită să menționez puțin și controalele, care nu diferă oricum prea mult pe acest segment. La fel ca în cazul altor căști, controalele pe touch sunt introduse pe casca dreaptă și ai swipe stânga sau dreapta pentru a schimba melodia, o singură atingere în centrul cupei pentru play/pauză, swipe în sus sau în jos pentru controlul volumului. 

Sunet echilibrat

Cum se descurcă însă Huawei FreeBuds Studio la capitolul cel mai important, al sunetului? Păi, avem în primul rând o claritate excelentă, din punct de vedere vocal, fără momente „sparte”, cu instrumente ușor de distins în mai toate piesele mele favorite. Bass-ul ar putea fi puțin mai puternic și mai proeminent, însă chiar și așa se descurcă suficent de bine și e satisfăcător pentru cam orice ascultător.

Sincer, îmi e greu să le găsesc un defect major acestor căști în ceea ce privește sunetul, deoarece se descurcă foarte bine în cam toate scenariile prin care le treci: de la muzică instrumentală la pop, de la rap la rock, FreeBuds Studio oferă un sunet de calitate, cu care e greu să nu fii mulțumit.

 

Mai există un aspect în care FreeBuds Stereo se descurcă foarte bine, anume vizionarea de conținut, acolo unde intră în acțiune modul stereo al căștilor, care este remarcabil de bun pentru ceea ce reprezintă prima încercare a celor de la Huawei în acest segment.

Noise Cancelling și Awareness

În ceea ce privește funcțiile care pot fi activate cu butonul ANC, adică Noise Cancelling și Awareness, Huawei a impresionat și aici. Anularea pasivă funcționează deja destul de bine, iar activarea ANC-ului duce la crearea unei bariere destul de serioasă între tine și lumea exterioară. Dacă treci peste nivelul mediu al sunetului, deja îți va fi foarte greu să îi auzi pe cei care te strigă, iar în metrou o să descoperi că pe la 60-70% volum o să ai o experiență plăcută, în care te poți concentra exclusiv pe muzica ta favorită.

Funcția de Awareness îți permite să auzi ce se întâmplă în jurul tău chiar și atunci când porți căștile pe urechi, prin intermediul microfoanelor exterioare, și mi se pare implementată destul de bine. Bineînțeles, spre deosebire de Noise Cancelling, o să descoperi că Awareness-ul funcționează mult mai bine la un nivel de volum mai scăzut, undeva în jur de 50%. Dacă ai sunetul dat mai tare de atât vei auzi în general doar frânturi de conversații sau lucruri care se întâmplă în jurul tău și devine astfel redundantă.

Huawei promite 24 de ore de ascultare fără ANC activ, mai puțin decât competitori mai celebri ai săi de pe acest segment, însă suficient cât să îți încarci căștile cam o dată pe săptămână sau la 10 zile. Așa am făcut și eu, și cu ANC activ și cam 2-3 ore de ascultat zilnic am fost nevoit să încarc FreeBuds Studio exact o dată pe săptămână.

Concluzie connect

Pentru o primă încercare de a face o pereche bună de căști cu noise-cancelling, nu cred că Huawei s-ar fi putut descurca mai bine. FreeBuds Studio oferă o izolare activă a zgomotului foarte bună, un sunet echilibrat și controale simple. Aplicația este puțin redundantă în opinia mea, dar nici acesta nu e neapărat un lucru rău, pentru că vei putea folosi căștile și pe alte device-uri, nu doar pe telefoane Huawei.

Lipsa experienței se vede într-o comparație cu giganții acestei industrii, precum Sony sau Bose, însă pentru asta Huawei compensează și cu un preț mai mic: FreeBuds Studio costă în jur de 1100-1200 de lei la retailerii locali, însă au fost frecvent disponbile și la prețuri mai reduse, prin campanii de reduceri.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,