Huawei intenționează să taxeze Samsung și Apple pentru utilizarea brevetelor 5G

Scris de | 17 martie, 2021
Huawei intenționează să taxeze Samsung și Apple pentru utilizarea brevetelor 5G
foto via @gizmochina.com

Huawei intenționează să înceapă taxarea producătorilor mari de smartphone-uri precum Samsung și Apple pentru utilizarea diferitelor sale brevete legate de 5G, potrivit CNBC. Huawei încearcă să compenseze unele dintre pierderile pe care le-a suferit ca urmare a demersurilor guvernului SUA de a sancționa compania și de a-și limita capacitatea de a vinde produse pe piața americană.

Apple și Samsung ar trebui să plătească fiecare până la 2,50 USD pentru fiecare smartphone vândut, Huawei promițând că va plafona acolo și va menține tarife mai mici decât concurenții precum Qualcomm sau Nokia. De exemplu, Nokia și-a stabilit limita de licență la aproximativ 3,58 USD pe unitate. Huawei se așteaptă să aducă taxe totale între 1,2 și 1,3 miliarde de dolari pentru 2019 până în 2021, deși această cifră include mai mult decât redevențele 5G discutate aici.

O firmă de cercetare în domeniul proprietății intelectuale numită GreyB este citată de CNBC susținând că Huawei are cel mai mare număr de familii de brevete 5G declarate ale oricărei companii, la 3.007, și că 18,3 la sută dintre acestea sunt în uz.

Samsung și Apple vor fi cele mai mari surse de Huawei pentru venituri din brevete 5G cel puțin pe termen scurt, deoarece acestea sunt în prezent primele două companii de smartphone-uri din lume și ambele și-au revizuit gama pentru a se concentra pe telefoanele 5G în ultimul an. Înainte de sancțiunile SUA și alte evoluții, Huawei a fost al doilea după Samsung pe piața smartphone-urilor. Dar, până la sfârșitul anului 2020, Huawei a căzut pe locul al treilea, iar Apple i-a luat locul. 

Lansarea 5G este încă în curs de dezvoltare pe o mare parte a globului, iar smartphone-urile 5G de astăzi au dezavantaje, cum ar fi durata de viață a bateriei relativ slabă. Dar analiștii din industrie mențin un consens general că 5G va fi una dintre tehnologiile primare care vor conduce la vânzări, venituri și adoptare în întreaga industrie tehnologică în următorii ani.  Atât Apple, cât și Samsung folosesc modemuri 5G realizate de Qualcomm în prezent, dar brevetele Huawei sunt încă în joc. Apple intenționează să dezvolte propriile modemuri pentru a înlocui Qualcomm în viitorul iPhone, dar este probabil să depindă în continuare de brevetele unor companii precum Huawei și Qualcomm pentru a furniza conectivitate 5G.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Huawei plans to start charging patent fees to Samsung, Apple for each phone sold