REVIEW Razer Hammerhead TW Pro – Sunet certificat THX oriunde mergi

Scris de | 19 martie, 2021
REVIEW Razer Hammerhead TW Pro – Sunet certificat THX oriunde mergi

Razer Hammerhead TW (True Wireless) Pro sunt una dintre acele variante pe care le treci cu vederea destul de repede atunci când cauți o pereche bună de căști true wireless, eventual unele care să îți ofere și funcția de ANC (anularea activă a zgomotului de fond). Însă, pe măsură ce le observi din ce în ce mai mult, o să descoperi că au o atracție specială și merită mult mai multă atenție decât le-ai acordat prima oară.

Razer nu e primul brand care îți vine în minte atunci când vrei să îți iei o pereche de căști pe care să le iei cu tine oriunde mergi. Americanii și-au făcut un nume din produsele de gaming excelente pe care le au, inclusiv căști realizate special pentru gameri, care să le ofere acestora avantaje în diferite jocuri sau o experiență mai imersivă. Însă, de câțiva ani, Razer încearcă să iasă din tiparul acesta și să ofere produse care să mulțumească și consumatorii generali, nu doar cei de nișă.

Iar pentru asta, Razer are un subsidiar extrem de important în domeniul audio, THX, a cărui tehnologie a fost inclusă pe mai toate tipurile de căști premium ale sale, fie că e vorba de perechea over-ear Razer Opus, sau de subiectul acestui review, Hammerhead TW Pro.

Dopuri Comply, cu spumă de memorie

Razer Hammerhead TW Pro

Ajungem însă și la de ce este importantă tehnologia THX în curând. Până atunci, să o luăm cu începutul, mai exact design-ul acestor căști. Razer Hammerhead True Wireless au un aspect destul de simplu, negru, cu acele „codițe” care ies din ureche având dimensiuni destul de lungi, similare cu primele generații de AirPods. Pe zona tactilă se situează logo-ul Razer, care aduce o pată de culoare binevenită și frumos aplicată, și căștile sunt și rezistente la transpirație (IPX4), astfel că poți face exerciții fizice cu ele.

În cutia de retail vei găsi, pe lângă căști și acea cutiuță mică de depozitare și încărcare a lor, și trei tipuri de dopuri diferite: două dintre acestea sunt din silicon și sunt realizate pentru a oferi fie un confort mai ridicat, fie o rigiditate mai mare în urechi (pentru situațiile în care vrei să alergi cu căștile, spre exemplu), iar cel de-al treilea tip este unul special, realizat din spumă de memorie de către cei de la Comply.

Acesta din urmă este și cel pe care am trecut eu imediat ce am scos căștile din cutie, fiind foarte interesat de felul în care va funcționa acea spumă de memorie. Razer spune că dopurile se „pliază” pe forma canalului urechii tale oferind cea mai bună anulare pasivă a zgomotului posibilă pe Razer Hammerhead TW Pro. Din experiența mea, am descoperit că sunt într-adevăr foarte confortabile și durează cam o zi până când spuma de memorie să înceapă să își modifice forma și să rămână mai bine țintuită în ureche atunci când folosești căștile.

Aplicația

Razer Hammerhead TW Pro

Cutia de depozitare este simplă, nu ocupă foarte mult spațiu, și vine pe o nuanță de negru mat, care nu reține amprente. Sistemul de închidere este unul magnetic, iar greutatea totală a căștilor și a cutiei este destul de mică, câteva sute de grame, suficient pentru a fi ușor de dus cu tine cam oriunde ai merge.

Conectarea este foarte simplă și se realizează rapid prin Bluetooth 5.0. Există și o aplicație pe care o poți găsi ușor în Google Play, cu același nume ca al căștilor, și care îți oferă posibilitatea de a personaliza mai mult controalele acestora. Acestea sunt destul de simple, deși e posibil să dureze puțin până te obișnuiești cu ele: o singură apăsare pe marginea tactilă a căștilor, unde se află logo-ul Razer, va porni sau opri o melodie, două apăsări trec la următoarea piesă, trei apăsări te duc la precedenta. Există și posibilitatea unei apăsări lungi (2 secunde sau mai mult) pentru a activa funcția de ANC sau cea de Quick Attention, iar un triple tap combinat cu o apăsare lungă îți vor porni Gaming Mode-ul.

În aplicație mai poți vedea nivelul bateriei căștilor și poți schimba preset-urile de sunet, dacă vrei un bass mai puternic, un focus pe claritate sau pe voce, sau chiar te poți juca și crea un preset personal. Eu am folosit însă preset-ul principal, denumit THX, pentru că mi s-a părut că oferă cel mai echilibrat sunet. 

Sunet certificat THX

Razer Hammerhead TW Pro

Și dacă tot am amintit de sunet, este timpul să și tratăm acest aspect, cel mai important atunci când vine vorba de o pereche de căști. Razer este recunoscută pe segmentul căștilor de gaming pentru un lucru, anume bass-ul foarte puternic. Mă bucur să spun că acesta se regăsește și pe aceste căști (evident, în limita pe care o au difuzoarele de 10mm), dar în același timp Razer a știut să profite de tehnologia celor de la THX pentru a avea un echilibru bun al sunetului. 

THX are o istorie destul de lungă în ceea ce privește fidelitatea audio, fiind o companie care operează în domeniul cinematografiei, iar certificarea pe care o oferă nu este deloc un lucru minor. Fie că asculți muzică de pe Spotify sau Tidal, sau te uiți la un serial pe Netflix, o să descoperi că dialogurile sunt clare, sunetul este suficient de puternic încât să nu depășești 60-70% din volum, iar înaltele și mediile sunt și ele foarte bine conturate.

Funcții – „una caldă, una rece”

În privința funcțiilor acestor căști, mi se pare că avem „una caldă, una rece”. ANC-ul estre foarte bun pentru o pereche de căști true wireless, unul dintre cele mai puternice pe care le-am întâlnit pe un astfel de tip de căști. Cu volumul la 50% și ANC activat nu vei mai auzi decât sunetele puternice din jurul tău, dialogurile altor persoane fiind aproape imposibil de distins. Bineînțeles, sunetul unui avion sau al metroului nu vor putea fi estompate complet de o pereche de căști true wireless, dar aici ANC-ul se descurcă suficient de bine pentru a îți permite să te concentrezi exclusiv pe muzică.

La polul opus, funcția Quick Attention nu strălucește deloc. La același volum de 50%, îți va fi greu să distingi ce se întâmplă în jurul tău când mergi pe stradă, și nu îți poți da seama exact de unde vine o mașină sau dacă se află una în apropiere de tine decât pe la 30% din volum. Microfoanele exterioare nu se descurcă prea bine, și lucrul acesta se simte. Dialogurile și conversațiile sunt aproape imposibil de purtat cu Quick Attention-ul activat, astfel că de fiecare dată când am cerut o cafea sau când am fost la supermarket a trebuit să îmi dau jos o cască, chiar dacă aveam funcția Quick Attention activă.

Pentru că Razer este totuși un brand de gaming, americanii nu au uitat să introducă și un „Gaming Mode” pe aceste căști. Mai exact, este vorba de un mod care limitează latența la 60ms, pentru ca experiența de joc să fie mai ușoară și mai rapidă. E o funcție interesantă, dar cu care nu am experimentat foarte mult, pentru că nu sunt un mare fan al jocurilor pe mobil.

Autonomia este similară cu ce găsești pe alte modele de căști true wireless—4 ore pentru căști, 20 de ore cu tot cu cutiuța de transport. E suficient cât să îți încarci căștile cam o dată la 3 zile, dacă le folosești des, sau o dată pe săptămână dacă ești genul de persoană care le utilizează doar pe drumul dintre birou și propria locuință.

Concluzia connect

Razer Hammerhead TW Pro sunt una dintre cele mai interesante perechi de căști pe care le-am întâlnit în ultima perioadă. Oferă un sunet echilibrat, cu certificare THX, un Noise Cancelling bun și au un design simplu și foarte confortabil (datorită multitudinii de dopuri diferite pe care le poți folosi). Minusuri există, evident, însă niciunul dintre ele nu m-ar face să spun că aceste căști nu merită să fie examinate îndeaproape și luate serios în considerare dacă ești în căutarea unui astfel de produs. Prețul nu este unul mic, de aproximativ 1000 de lei la retailerii locali sau 199 de dolari pe site-ul Razer, însă cu siguranță Hammerhead TW Pro oferă tot ce are mai bun compania americană în domeniul audio în acest moment. 

Etichete: , , , , , , , ,