REVIEW OnePlus 9 – Cum evoluezi în industria smartphone-urilor

Scris de | 23 martie, 2021
REVIEW OnePlus 9 – Cum evoluezi în industria smartphone-urilor

Lansat chiar astăzi, cu o oră înainte de publicarea acestui articol, OnePlus 9 a ajuns în redacția noastră în urmă cu aproape o săptămână, într-un media kit care l-a inclus și pe fratele său mai mare, al cărui review a fost făcut de colegul meu Claudiu și pe care îl poți citi aici. Tot în media kit am mai primit o husă pentru OnePlus 9, varianta Sandstone Black, foarte „grippy”, ușor de ținut de mână și care pare destul de rezistentă în cazul în care te „trădează” mâinile sau ai parte de vreun accident. Bineînțeles, această husă nu va fi inclusă în pachetul telefonului, dar tot vei primi o modalitate de a-l proteja, anume o husă transparentă, suficient de bună pentru a o păstra câteva zile/săptămâni, până recurgi la o variantă mai solidă.

Și dacă tot am menționat de husa din silicon, transparentă, pe care o primești în pachet, țin să specific că acolo vei găsi și un cablu de încărcare, cu tot cu brick (!), alături de clasicele hârtii și manuale, inclusiv un mesaj care descrie noul parteneriat al companiei chineze cu Hasselblad. De altfel, toată experiența de unboxing a acestui telefon este una minunată, de la cutia roșie mare și elegantă, la felul în care sunt adăpostite toate accesoriile telefonului, oferind probabil cea mai completă și frumoasă astfel de experiență pe un device cu Android.

Un design strălucitor – la propriu

OnePlus 9 design

Versiunea pe care am primit-o eu se numește Winter Mist și are un finisaj glossy, în care se reflectă lumina și care are o mulțime de nuanțe, de la argintiu la rozaliu pe margini. Este un finisaj premium, deși mi-aș fi dorit ca spatele să fie mat, pentru a nu fi un adevărat magnet de amprente. Pe modulul de cameră de formă dreptunghiulară se poate observa logo-ul Hasselblad, iar pe laterale găsești butoanele de volum (stânga) și cel de power (dreapta), alături de acel switch celebru al celor de la OnePlus, cu care poți trece rapid telefonul de pe modul General pe Vibrații sau Silențios. În partea de jos găsești portul de încărcare pe USB-C, alături de un difuzor.

OnePlus 9 cântărește aproape 200 de grame și vine cu sticlă Gorilla Glass atât pe spate, cât și pe față pentru o rezistență mai bună.

Speed is the name of the game

OnePlus ne-a obișnuit deja cu ecranele sale ultra-rapide, fiind practic producătorul care a dat startul trendului telefoanelor cu un refresh rate mare, iar OnePlus 9 nu face notă discordantă la acest capitol. Avem un AMOLED cu rezoluție de 1080 x 2400 de pixeli și o rată de refresh de 120Hz, care se întinde pe 6,55 inci. Este cu siguranță unul dintre cele mai bune ecrane pe care le poți avea pe un telefon, ultra-rapid și în același timp extrem de bine luminat. Culorile au o reprezentare fidelă, iar navigarea prin meniu este o adevărată plăcere.

OnePlus 9 video

La capitolul performanță, OnePlus 9 nu se diferențiază prea tare de fratele său mai mare, pentru că producătorul chinez a „aruncat” pe ambele telefoane cam tot ce are mai bun. Așadar, pe varianta fără Pro în nume avem un Snapdragon 888, cu 12GB de memorie RAM și 256GB de stocare, în versiunea primită de mine, iar aceasta din urmă este de tip UFS 3.1. Există și o versiune cu 8GB de memorie RAM și 128GB de stocare, pentru cei care vor să plătească mai puțin. De procesarea grafică se ocupă un Adreno 660, și evident că nu există niciun joc care să îi poată pune probleme noii serii OnePlus. Printre titlurile pe care le-am jucat se numără Injustice 2 și Fifa Mobile, care au mers excelent, și în general vei descoperi că poți încărca telefonul cu foarte multe task-uri, fără ca acesta să cedeze în vreun fel. Fie că vorbim de trecerea dintr-o aplicație de editare video în cea de cameră, sau chiar la un videoclip pe YouTube, telefonul va răspunde repede și va reacționa fără ezitări. Viteza rămâne un atu esențial al celor de la OnePlus.

Cel mai bun Android – OxygenOS

Sistemul de operare este acel OxygenOS al celor de la OnePlus cu care fanii seriei sunt deja obișnuiți și cei nou-veniți se vor obișnui rapid. OxygenOS mi se pare cea mai bună interfață de Android a unui producător, cu mult peste restul competiției. OnePlus a știut să nu „încarce” prea mult interfața, dar să îi ofere în același timp un feeling diferit, propriu, pe care să îl poți asocia imediat cu brandul. E rapid, e ușor de utilizat, și este unul dintre lucrurile pe care orice utilizator OnePlus îți va spune că nu le-ar da pentru nimic altceva.

OnePlus 9 interfață

Nu pot să nu laud și sunetul acestui dispozitiv. OnePlus 9 este „gălăgios”, dar în sensul bun, oferind un sunet puternic, clar și foarte bine definit. Cele două difuzoare stereo asigură un sunet Dolby Atmos a cărui calitate o să o descoperi destul de repede atunci când pornești un serial pe Netflix sau pe altă aplicație de streaming.

Amprenta Hasselblad

Ei bine, și acum ajungem la acel punct al review-ului în care, de obicei, telefoanele OnePlus își primeau minusurile: camera. Asta pentru că mai toate smarpthone-urile lansate de producătorul chinez în ultimii ani au strălucit la aproape toate capitolele, cu această mică/mare excepție, a segmentului foto-video, unde apăreau diferite probleme, de la un focus slab, la nuanțe de culori prea șterse sau un zoom deloc impresionant.

OnePlus 9 ansamblu de cameră

Cu OnePlus 9 însă, producătorul a dat în sfârșit lovitura la capitolul foto-video, și asta datorită parteneriatului cu suedezii de la Hasselblad, care a adus o adevărată evoluție pentru chinezi. Smartphone-ul are un senzor principal de 48MP cu f/1.8, un ultrawide de 50MP cu f/2.2 și o cameră monocromă de 2MP, care are și rol de senzor de adâncime. Pentru selfie-uri, OnePlus a pus pe acest device un senzor de 16MP cu f/2.4.

Rezultatul colaborării cu Hasselblad e ușor de observat imediat ce faci primele fotografii cu OnePlus 9 – culori excelente, foarte apropiate de cele reale (a dispărut astfel acel gri din peisaj), o claritate excelentă, cu focus bine făcut și un bokeh pe care AI-ul îl face foarte inteligent, dându-și seama rapid ce vrei să scoți în evidență. Acesta din urmă se vede cel mai bine la modul portret, care era până acum o problemă constantă pe OnePlus-uri.

Fotografie realizată cu OnePlus 9 Pro

Lipsește camera tele, ceea ce înseamnă că OnePlus 9 nu are deloc zoom optic. Vei găsi însă în aplicația de cameră opțiunea de 2x, care este un zoom digital, realizat prin crop și care arată surprinzător de bine. Într-adevăr, camera tele e probabil cea mai mare omisiune de pe acest device și personal, mi-aș fi dorit să o regăsesc pe aceasta decât ultrawide-ul, pentru că folosesc mai des senzorul tele, dar chiar și așa, pentru poze cu zoom, o să fii măcar satisfăcut de ceea ce poți scoate cu acest telefon.

Ultrawide-ul este bun, dar nu mă dă pe spate. Cei de la OnePlus au spus că fotografiile cu ultrawide ar trebui să fie mult mai bune, cu un nivel de deformare pe laterale mult scăzut față de alte dispozitive și într-adevăr se observă o oarecare îmbunătățire în acest aspect – liniile sunt mai drepte și formele nu iau acele curburi tipice, dar chiar și așa deformarea încă este prezentă și poate fi văzută cu ochiul liber. Calitatea și claritatea sunt însă la un nivel ridicat pe această cameră, doar că mie în continuare nu îmi intră la inimă.

Fotografie realizată cu OnePlus 9

Selfie-urile sunt decente, dar se putea și mai bine, mai ales pe funcția de portret. Culorile și focusul sunt bune, dar cei 16MP parcă nu scot rezultatul scontat, iar cu o sursă puternică de lumină prin apropiere îți va fi greu să scoți un rezultat care să te mulțumească.

În ceea ce privește capitolul video, OnePlus 9 se descurcă excelent: avem filmare în 8K la 30fps, sau în 4K la 30 sau 60fps. Nu lipsesc opțiunile de Super Slow-Motion și Time-Lapse, pentru cei care vor să facă mai mult decât o simplă filmare cu telefonul. Lipsește stabilizarea optică, dar ar trebui să te descurci oricum, pentru că ai o opțiune Super Stable în meniul de filmare.

Încărcare și concluzii

În fine, autonomia. Avem încărcare pe 65W cu încărcătorul din cutie și fast wireless charging pe 15W, pentru o baterie de 4500mAh, și nu cred că are rost să spun mai mult. Practic, încărcarea celor de la OnePlus rămâne în probabil primele trei cele mai rapide din industrie: a durat mai puțin de 30 de minute să ajung de la 20% la 100%, și deja dacă te plângi la acest nivel de viteză, you are nitpicking.

În ceea ce privește prețul, OnePlus nu a adus modificări majore – OnePlus 9 pornește de la 3599 de lei în versiunea de 8GB de RAM și 128GB de stocare, deci presupun că telefonul pe care l-am testat eu o să coste puțin mai mult, ținând cont de upgrade-ul de RAM și stocare. E un preț normal pentru un flagship, mai ales unul ca OnePlus 9, care face parte dintr-o serie ce demonstrează că producătorii de smartphone-uri încă mai pot evolua.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , , , ,