REVIEW Motorola moto g100 – Midrange-ul suprem de la Motorola

Motorola moto g100

În ultimii ani, Motorola a devenit o companie sinonimă cu gama de telefoane midrange, o caracterizare care a adus cu ea atât lucruri pozitive, cât și unele negative. Astfel, telefoanele producătorului au ajuns să fie cunoscute ca reprezentând un bun raport calitate-preț, dar în același timp, Motorola a ajuns să fie văzută de mulți ca fiind acea companie care nu mai contează deloc în segmentul premium.

În ceea ce privește această ultimă descriere, Motorola a făcut deja ceva anul trecut, când a scos Motorola Edge și Edge Plus, două telefoane flagship care au arătat că acest brand nu a uitat totuși de clienții săi premium, și își dorește să îi aducă înapoi. Până să aflăm dacă vom avea parte de un Edge 2 anul acesta, am primit în teste un alt smartphone pe care Motorola pariază serios, și care a fost denumit „cel mai puternic g lansat vreodată”.

Mă refer, bineînțeles, la seria g de la Motorola, din care fac parte mai toate midrange-urile pe care le lansează compania, și care este definită exact de acel raport bun calitate-preț pe care îl menționam mai devreme (alături de o aparentă alergie la majuscule pe care nu o voi înțelege niciodată).

Astfel, în redacția connect a făcut pit stop numitul moto g100, probabil cel mai interesant telefon pregătit de Motorola pentru prima jumătate a lui 2021. Moto g100 a fost lansat oficial pe 25 martie, și este încă un challenger pregătit de companie pentru segmentul midrange, însă unul care, prin specificațiile sale, poate foarte ușor să lupte cu un telefon cu 1000 de lei mai scump.

Nuanțe de violet și albastru

Știu că asta poate părea o exagerare, însă nu simt că este una, după ce am utilizat acest telefon. Principalul lucru care trădează însă adevărata apartenență a lui moto g100 este design-ul, unul care „strigă” cuvântul midrange: un spate din plastic cu nuanțe spectaculoase de albastru și violet care strălucesc în lumină și un finisaj mat, dar care tot va aduna amprente. E o combinație de elemente caracteristică midrange-urilor Motorola, cu implementări premium care sunt amestecate cu unele mai necesare, ca urmare a prețului redus.

Pe marginile sale vei găsi un buton dedicat asistentului Google (partea stângă), pe care din nefericire nu îl poți modifica astfel încât să deschidă o altă aplicație, butonul de power în care este integrat și senzorul de amprentă și cele două butoane de volum (partea dreaptă). Jos găsești portul USB-C, un difuzor și o surpriză plăcută pentru cei nostalgici, un jack de căști de 3,5mm. Ba mai mult, telefonul are și 5G, astfel că partea de conectivitate este excelent reprezentată pe moto g100. Nu este însă un telefon ușor deloc, având o greutate de 207 grame pe care o vei resimți cu siguranță.

Formatul de 21:9

Ecranul este un IPS LCD cu o diagonală de 6,7 inci, rezoluție FullHD+ (1080 x 2520 de pixeli) și o rată de refresh de 90Hz, plus o certificare HDR10. E un ecran bun, nu extraordinar, însă în acest segment de preț nu vei găsi multe variante mai strălucite. Culorile sunt destul de bine reprezentate, iar faptul că ecranul este atât de mare vine ca un bonus plăcut atunci când te uiți la ceva în format 21:9.

Aici apare însă și principala mea problemă cu moto g100: formatul. Motorola insistă pe acest 21:9 pe care îl numește Cinema Vision, deoarece acesta este formatul pe care îl adoptă anumite nume din industria cinematografică. Problema este însă că YouTube și Netflix, care sunt probabil cele mai utilizate aplicații pentru video streaming pe mobil, au foarte puțin conținut în 21:9, astfel că la mai toate videoclipurile pe care le-am privit pe ecranul lui moto g100 m-am trezit cu spații negre considerabile pe laterale, amplificate și de ecranul generos al telefonului. La fel și în jocuri, deși acolo poți folosi moto GameTime pentru a-ți face jocul full screen, deși nu funcționează pe toate titlurile, în mod evident.

Autonomie și performanță de top

Să trecem însă la aspectele pozitive, pentru că moto g100 are destule: autonomia este uriașă, combinația de 5000mAh și acest ecran care nu consumă foarte mult fiind o pereche foarte bună pentru a-i permite bateriei să reziste aproape două zile. Încărcarea este acea TurboPower a celor de la Motorola, care funcționează pe 20W – nu este cea mai rapidă dar nici nu va trebui să recurgi la ea la fel de des ca pe alte telefoane.

Și la performanță moto g100 se descurcă bine. Avem un procesor Snapdragon 870, cu grafică asigurată de un Adreno 650, iar versiunea pe care am testat-o eu are 8GB de RAM și o stocare de 128GB. Partea bună este însă că, spre deosebire de multe flagship-uri de pe piață lansate în începutul acestui an, acest telefon are și posibilitatea adăugării unui card microSD, pentru a mări stocarea. În plus, Motorola a inclus și o stocare ultra-rapidă de tip 3.1 pe acest device, pentru un plus de viteză în aplicații.

Și într-adevăr, aplicațiile merg excelent pe Motorola moto g100, inclusiv jocurile. Snapdragon 870-ul din interior se asigură că acestea rulează la parametri foarte buni și nu am întâlnit nicio eroare sau vreo problemă de stuttering în aplicații în perioada în care am utilizat acest device. Și sunetul este puternic, în ciuda faptului că există un singur difuzor, în partea de jos, și din fericire nu „sparge” nici atunci când dai volumul la maxim (deși, dacă ai și jack de căști, nu prea ai scuze să faci asta).

Surpriza camerei

Ceea ce m-a uimit pe mine însă la acest telefon nu este performanța sau autonomia sa, ci camera. Motorola moto g100 oferă o cameră foarte bună (pe spate) pentru prețul la care vine, care poate scoate rezultate remarcabile. Să trecem însă în revistă rapid ceea ce ne oferă telefonul: o principală de 64MP, cu f/1.7 și tehnologie Quad Pixel, un ultrawide de 16MP cu f/2.2 și un senzor de adâncime de 2MP cu f/2.4. Pe față sunt două camere de tip punch-hole, care îi conferă telefonului un aspect puțin ciudat în partea de sus, și care au 16MP (principală, cu f/2.2), respectiv 8MP (ultrawide cu f/2.4).

O să încep întâi cu ce nu mi-a plăcut însă, pentru a ne concentra repede pe ceea ce poate face telefonul acesta: camera de selfie. Culorile nu sunt corecte și filtrul de beauty este exagerat. De asemeneam nu înțeleg de ce Motorola a trebuit să adauge două camere de selfie care nu strălucesc, în loc să se focuseze pe realizarea uneia singure, care să fie bună și să te satisfacă.

Din fericire situația stă complet diferit când treci pe ansamblul de pe spate: principala de 64MP cu Quad Pixel (care înseamnă practic că patru pixeli sunt combinați într-unul singur, pentru a realiza fotografii mai clare) este foarte bună. Claritatea și calitatea fotografiilor sunt excelente (firele de păr ale unei pisici se pot observa foarte ușor, spre exemplu), nu am remarcat prezența artefactelor în mai mult de 90% din fotografiile pe care le-am făcut și, deși culorile au tendința de a ieși puțin mai întunecate decât sunt în realitate, asta creează un efect frumos, care duce la fotografii care pot ieși în evidență.

Ultrawide-ul este satisfăcător, cu deformare vizibilă pe laterale, însă nu exagerată. Remarci repede aici scăderea calității față de principală, dar pentru o persoană ca mine, care nu utilizează oricum ultrawide-ul decât o dată sau de două ori pe lună, nu găsesc asta ca fiind o problemă majoră.

Camera lui moto g100 mai are o mulțime de funcții interesante, pentru care trebuie să îți aloci puțin timp pentru a le explora și a te juca cu ele. De la clasciul Macro care surprinde o mulțime de detalii foarte bine și cu o precizie excelentă, la modul Cutout, care decupează o persoană din fotografie și o poate plasa cu alt background, la Cinemagraph, care e o funcție ce îți permite să oprești anumite părți dintr-un video și să lași acțiunea să se deruleze în altele, creând astfel un contrast foarte interesant între static și dinamic. Sigur, ai putea spune că sunt gimmick-uri, dar fac parte din acele elemente ale unui telefon care te pot face să te îndrăgostești de el.

Ultrawide

Ready for

Motorola mai are o surpriză pregătită pentru acest telefon, dar din nefericire nu am putut să o testez. Totuși, cred că merită menționată, pentru că abordează acea temă de transformare a telefonului într-un PC. Este vorba de gadget-ul Ready For, care constă într-un dock și un cablu ce pot fi atașate la un monitor pentru a-ți transforma experiența din format 21:9 într-un landscape generos. Nu e o funcție tocmai nouă, dar cu siguranță merită luată în considerare.

Concluzia connect

Motorola moto g100 continuă această „tradiție” pe care Motorola o are de câțiva ani buni: de a lansa midrange-uri extrem de competente, cu mici minusuri, însă un raport bun calitate-preț. Cam așa e și acum, iar moto g100 vine cu o cameră foarte bună, o autonomie excelentă care pare că a fost luată direct de pe telefoanele „power” din această gamă și o putere de procesare capabilă să reziste fără emoții la toate task-urile unui utilizator obișnuit. Nu știm încă prețul oficial la care va ajunge în România acest dispozitiv, dar va fi undeva în jurul sumei de 490 de euro.